ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΧΙΛΗ

Χιλή: Συνεχίζεται η εξέγερση στη Χιλή – Διαδήλωση 75.000 ανθρώπων κατά του καθεστώτος Πινιέρα

Συνεχίζεται η εξέγερση στη Χιλή κατά του καθεστώτος του προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα, με νέα διαδήλωση που συγκέντρωσε πάνω από 75.000 ανθρώπους στην πλατεία Ιταλίας του Σαντιάγκο, ενώ οι νεκροί των ταραχών είναι τουλάχιστον 20 και τα αιτήματα για σοβαρές μεταρρυθμίσεις για βελτίωση της ζωής δεν εισακούγονταιΗ κινητοποίηση ήταν ειρηνική.

Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη από τη 18η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα La Tercera.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν βανδαλισμοί σύμφωνα με την DW.

Άγνωστοι πυρπόλησαν ιστορικό κτίριο στο Πανεπιστήμιο Πέδρο δε Βαλβίδια, ενώ μια άλλη ομάδα λεηλάτησε την κοντινή εκκλησία Parroquia de La Asunción, παίρνοντας πάγκους για να τα τους μετατρέψουν σε οδοφράγματα.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν αυτά δεν έχουν διαλευκανθεί μέχρι στιγμής.

Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν και πάλι με αστυνομική βία, καθώς χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες και κόσμος ξυλοκοπήθηκε.

Ρεπορτάζ του Russia Today:

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Πινιέρα ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την “αποκατάσταση της δημόσιας τάξης”, που προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε βάρος όσων λεηλατούνκρύβουν τα πρόσωπά τους ή στήνουν οδοφράγματα.

Ο πρόεδρος της Χιλής, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ανακοίνωσε κάποια κοινωνικά μέτρα, όπως την αύξηση του κατώτερου μισθού και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Οι κινήσεις του όμως δεν μοιάζουν να ικανοποιούν το κίνημα διαμαρτυρίας, που πλέον ζητεί αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι κινητοποιήσεις με αφορμή την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό μετατράπηκαν σε τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας από τη 18η Οκτωβρίου, σε μία χώρα με κατώτατο μισθό στα 400 δολάρια και σύνταξη στα 200 και μηνιαίο κόστος ζωής για μια τετραμελή οικογένεια στα 2.000 δολάρια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close