ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΥΠΡΟΣ

Έφτασε στην Aν.Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έφτασε ήδη το γεωτρύπανο που θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί γεωτρήσεις για λογαριασμό των TOTAL – ENI εντός της κυπριακής ΑΟΖ εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.

Πρόκειται για το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer».


 

Έχει κατασκευαστεί το 2013 και έχει δυνατότητες πραγματοποίησης γεωτρήσεων σε θάλασσες με βάθη μέχρι και 12.000 πόδια και να φτάνει σε στόχους γεωτρήσεων σε συνολικά βάθη μέχρι και 40.000 πόδια. Φιλοξενεί 200μελές πλήρωμα. 

Μεταξύ των προγραμματισμένων γεωτρήσεων περιλαμβάνονται η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, όπως και γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3, 8, 9, ενώ στο πρόγραμμα θεωρητικά προβλέπεται και γεώτρηση στο τεμάχιο 7 αν και αυτό πλέον δύσκολα θα γίνει μετά την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών.

Όμως, πρέπει να αναμένεται ότι τουλάχιστον μία γεώτρηση θα γίνει στα όρια των τεμαχίων 6 και 7 και θα είναι μία από τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για το κοίτασμα «Καλυψώ» που βρέθηκε στο τεμάχιο 6 αλλά εκτείνεται και στο τεμάχιο 7.

 

Πριν ξεκινήσει τον μαραθώνιο γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, το «Tungsten Explorer» θα πραγματοποιήσει –από τα μέσα του επόμενου μήνα– μία και ανάλογα με το αποτέλεσμα ενδεχομένως δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 4 της ΑΟΖ του Λιβάνου.

Αμέσως μετά θα μετακινηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη για τις αναμενόμενες έξι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι TOTAL – ENI έχουν κλειδώσει μετά από διαγωνισμούς και όλες τις υπεργολαβίες υποστήριξης, με κυπριακές εταιρείες να αναλαμβάνουν σημαντικές εργασίες με βάση το λιμάνι Λεμεσού.

Στο μεταξύ, προχωρά για τουλάχιστον ακόμα δύο γεωτρήσεις και η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, που όπως όλα δείχνουν θέλει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό με τις τεχνικές παραμέτρους του κοιτάσματος «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10, ώστε να θέσει επί τάπητος και την επεξεργασία στρατηγικής ανάπτυξης και εμπορίας του κοιτάσματος.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως και τα σενάρια για όχι μόνο μία, αλλά δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Γλαύκος» που με βάση τα πιο συντηρητικά σενάρια είναι διπλάσιο αυτού στην «Αφροδίτη».

Τέλος, όπως είναι γνωστό, σε μία επιβεβαιωτική γεώτρηση –που θα είναι ταυτόχρονα και η πρώτη γεώτρηση παραγωγής– δηλαδή, το σημείο από το οποίο θα ξεκινήσει η άντληση φυσικού αερίου, θα προχωρήσει στους επόμενους 18 μήνες και η κοινοπραξία Noble – Shell – Delek

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close