ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Μετά το σκάνδαλο του Μαλαισιανού, παίρνονται πίσω 26 «Χρυσά Διαβατήρια»

Η Κύπρος νιώθει την πίεση των Βρυξελλών για πιο αυστηρούς όρους χορήγησης διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές και σπεύδει να προσαρμοστεί – Θα επανεξεταστούν ακόμη 4.000 διαβατήρια 

Η Κύπρος ξεκινά τη διαδικασία ανάκλησης της ιθαγένειας από 26 άτομα που την έχουν αποκτήσει μέσω του προγράμματος «επενδύσεις-για-διαβατήριο» της χώρας.

Η διαδικασία ανάκλησης επικεντρώνεται σε επενδυτές που έλαβαν συνολικά 26 κυπριακά διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών τους, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία.

Η απόφαση αφορά σε εννέα Ρώσους, οκτώ Καμποτζιανούς, πέντε Κινέζους, δύο Κενυάτες, έναν Ιρανό και έναν Μαλαισιανό, ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο φυγάς κεφαλαιούχος Τζο Λόου είναι μεταξύ εκείνων που θα αφαιρεθεί η κυπριακή υπηκοότητα, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η Κύπρος θα επανεξετάσει επίσης όλα τα άτομα που έχουν αποκτήσει περίπου 4.000 διαβατήρια της χώρας, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή του πλαισίου του επενδυτικού προγράμματος, πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αισθάνεται την πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμά της «Επενδύσεις-για-Διαβατήρια», που σκοπό έχει να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις στο νησί, καθώς η Λευκωσία κατέληξε στην άποψη ότι έτσι μπορεί να βοηθηθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Κομισιόν, που αναφέρεται γενικά στην ΕΕ, ωστόσο γίνεται με αφορμή τις ανακλήσεις διαβατηρίων στην Κύπρο: «Η Επιτροπή αναμένει από όλα τα κράτη-μέλη που λειτουργούν προγράμματα πολιτογράφησης επενδυτών να διενεργούν ελέγχους σε θέματα ασφάλειας και σε σχέση με το ιστορικό όσων αιτούνται τη χορήγηση διαβατηρίου, με βάση τα υψηλότερα πρότυπα που υπάρχουν. Ελλιπείς έλεγχοι μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια όχι μόνο για το συγκεκριμένο κράτος-μέλος αλλά για ολόκληρη την Ένωση».

Το πρόγραμμα χορήγησης κυπριακού διαβατηρίου σε ξένους επενδυτές ξεκίνησε το 2007 με πολύ αυστηρότερους όρους, όταν πρόεδρος ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ως προϋπόθεση, επένδυση της τάξης των 15 εκατ. λιρών (κάπου 25 εκατ. ευρώ). Ανάμεσα σε εκείνους που τότε είχαν λάβει κυπριακό διαβατήριο ήταν και ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Ωστόσο το πρόγραμμα αυτό υπέστη σημαντικές αλλαγές το 2011 επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, με βασικότερη ότι το όριο της επένδυσης περιορίστηκε στα €10 εκατ.

Όταν η Κύπρος υπέγραψε το μνημόνιο, επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, το ποσό της απαιτούμενης επένδυσης μειώθηκε στα €3 εκατ., προστέθηκαν όμως οι προϋποθέσεις για κατάθεση σε κυπριακές τράπεζες ή κρατικά ταμεία τουλάχιστον €5 εκατ. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2016 το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε το ελάχιστο ποσό επένδυσης για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να είναι €2 εκ.

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close