ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση στη δίκη της ΧΑ: Ο Μιχαλολιάκος αποχώρησε υπό συνθήματα για τον Φύσσα [video]

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης του από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο κόσμος που καθόταν μαζί με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα άρχισε εν χορώ να φωνάζει: “δολοφόνοι, δολοφόνοι”.

Οι χρυσαυγίτες που συνόδευαν τον Μιχαλολιάκο αντέδρασαν, φωνάζοντας “αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”, για να λάβουν ως απάντηση το σύνθημα: “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί”


Νωρίτερα και εισερχόμενος στη δικαστική αίθουσα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποδοκιμάστηκε από μέλη του ακροατηρίου, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα τον αποκάλεσε “σκυλί”.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του τον χειροκρότησαν.
https://www.nooz.gr/Images/2000/2000/874787


Ξεκινώντας την απολογία του ο γενικός γραμματέας του κόμματος ανέφερε:

Ξεκινώντας την απολογία του ο γενικός γραμματέας του κόμματος ανέφερε: «Θέλω να δηλώσω αθώος από τις κατηγορίες μου αποδίδονται κατόπιν πολιτικής σκευωρίας 25 ετών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Το έχω καταγγείλει και στη Βουλή. Δεν θα έπρεπε η ηγεσία να ορίζεται από εκάστοτε Κυβέρνηση. Για πρώτη φορά στη πολιτική ιστορία Ελλάδος κάθεται στο εδώλιο ένας αρχηγός για πράξη ενός οπαδού κόμματος.

Και συμπληρώνοντας ανέφερε: «Δεν κατηγορήθηκε κανένα κόμμα για πράξεις βέβαια καταδικαστέες. Στη συμφωνία της Βάρκιζας δεν θεωρήθηκαν οι επικεφαλής ηθικοί αυτουργοί. Για Ποια εγκληματική οργάνωση μιλάτε; Ήμασταν γνωστοί στο Πανελλήνιο 25 χρόνια… Με παρουσία στις τηλεοράσεις. Με ποια λογική οι βουλευτές που τους επέλεξε ο ελληνικός λαός είναι διευθυντές εγκληματικής οργανώσεως;».

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι πολύ σημαντικό ότι πρόκειται για ένα ετερόκλητο πλήθος ατόμων. Πώς ένας που έφτιαχνε τυρόπιτες στο Περιστέρι είναι διευθυντές με αυτόν που έβοσκε πρόβατα; Εγκληματική οργάνωση δεν υπήρχε».

«Για πρώτη φορά κάθεται κατηγορούμενος ένας πολιτικός αρχηγός για πράξη ενός οπαδού. Η κατηγορία είναι για εγκληματική οργάνωση. Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Ποια εγκληματική οργάνωση; 25-30 χρόνια ήμασταν με γραφεία, τηλέφωνα, δημόσια παρουσία. Από το 1982 εγγράφως δηλώνουμε εθνικιστές, όχι ναζιστές… Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήρια». Με αυτές τις φράσεις ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσε στην πρώτη μισή ώρα της απολογίας του στο δικαστήριο το πλαίσιο που θα κινηθεί, υπερασπιζόμενος -όπως είπε- όχι μόνο τον εαυτό του αλλά «και έναν ολόκληρο κόσμο».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος σχολίασε επίσης ότι: «Είμαι εδώ να υπερασπιστώ ένα ολόκληρο κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες. Με μία βρώμικη προπαγάνδα με πολιτική στόχευση φτάσαμε εδώ. (Η σύλληψή μου) ήταν μια επιχείρηση να ποινικοποιήσουν ένα ολόκληρο πολιτικό κίνημα. Σαν κοινούς ποινικούς εγκληματίες παραβίαζοντας κάθε αρχή και δεοντολογία, αφενός για να κάμψουν το ηθικό μας και να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό. Η συλλογιστική ήταν “μην πάτε με αυτούς, γιατί θα πάτε φυλακή».

Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης υπερασπίστηκε ως απολύτως νόμιμη «τη δράση του κόμματος» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπουργών της κυβέρνησης του, κάνοντας λόγο για ένα «τηλεοπτικό σόου» που έστησαν με τις συλλήψεις του ίδιου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Όπως ανέφερε, έκαναν «μία επιχείρηση σοκ και δέος με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν», με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, «μην πάτε με αυτούς γιατί θα σας περάσουμε χειροπέδες».

Ο κατηγορούμενος είπε πως για να επιτευχθεί ο στόχος της ανακοπής της ανοδικής πορείας του κόμματος έγινε «συρραφή υποθέσεων» με βασική τη δολοφονία Φύσσα, «που πρώτος εγώ καταδίκασα στο περιστύλιο της Βουλής» και αποκόπηκαν φράσεις του, π.χ. στη συγκέντρωση των Θερμοπυλών, προκειμένου, όπως υποστήριξε, να τον κατηγορήσουν ότι προέτρεψε σε κακουργήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, σκόπιμα εδώ και πολλά χρόνια η Χρυσή Αυγή χρεώθηκε εγκλήματα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως δεν είχε σχέση με αυτά.

Ο κατηγορούμενος μίλησε για συγκεκριμένες υποθέσεις περιστατικών βίας, που δημοσιεύματα και πολιτικοί απέδωσαν στο κόμμα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε από παλιά μία στόχευση σε βάρος των εθνικιστών, μία πολιτική εμπάθεια. Σημείωσε, μάλιστα, πως σε όλον τον κόσμο η Αριστερά πολεμάει τα εθνικιστικά κινήματα. Αναφέρθηκε σε επερώτηση από το 1995 του εκλιπόντος βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ που ζητούσε να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου.

Ερωτηθείς για τη δολοφονία του Π. Φύσσα είπε:

«Αργά το πρωί ενημερώθηκα για το έγκλημα στο Κερατσίνι. Το θεωρώ ανθρώπινο λάθος, σοβαρό, ότι δεν έγινε εσκεμμένα, όταν έλεγαν ότι έπαιρνα (τηλέφωνα) σε κατοικίες εμπλεκομένων από το σταθερό στα κεντρικά της Μεσογείων, ενώ εκείνη τη στιγμή ήταν εκεί η Αντιτρομοκρατική και ο Εισαγγελέας. Μου τα χρέωσαν αυτά τα τηλέφωνα. Καταδίκασα από την πρώτη στιγμή το έγκλημα από το περιστύλιο της Βουλής. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά, όχι ότι είμαι ανόητος».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για την επικοινωνία του με τον Ιωάννη Λαγό το βράδυ της δολοφονίας και απάντησε κατηγορηματικά πως ενημερώθηκε «την επόμενη αργά το πρωί».

Πρόεδρος: «Κλήσεις με Λαγό…»

Μιχαλολιάκος: «Μιλήσαμε για θέματα δημοσίας τάξεως».

Πρόεδρος: «Έχει ενημερωθεί για το ότι έχει συμβεί».

Μιχαλολιάκος: «Δεν το ξέρω. Εμένα δεν μου είπε τίποτα»

Πρόεδρος: «Δεν είναι αξιοπερίεργο;»

Μιχαλολιάκος: «Φαίνεται ότι πίστευε ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα. Άλλωστε το τηλέφωνο μου το παρακολουθούσαν κυρία Πρόεδρε και είναι διπλά ένοχοι αυτοί  που με έφεραν στο εδώλιο γιατί ξέρουν ότι είμαι αθώος».

(…)

Μιχαλολιάκος: «Εγώ ήξερα ότι δεν είχε σχέση κόμμα…»

Πρόεδρος: «Με τι είχε σχέση;».

Μιχαλολιάκος: Ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλον

Πρόεδρος: «Σχετικά με την παρουσία υπολοίπων στο σημείο της δολοφονίας…».

Μιχαλολιάκος: «Δεν μπορώ να ξέρω. Δεν το ερεύνησα διότι δεν πίστευα ότι το κόμμα έπρεπε να αναμιχθεί με αυτήν την ενέργεια. Σίγουρα εγώ δεν είχα σχέση και δεν την ενέκρινα».

Πρόεδρος: «Ως γενικός γραμματέας κάνατε κάποιες ενέργειες;».

Μιχαλολιάκος: «Απομακρύνθηκαν όσοι ήταν μέλη, τους άλλους τί να τους κάνω… Είχα να αντιμετωπίσω και να αμυνθώ για εαυτό μου και κόμμα… Έγινε συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άλλον. Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε. Δεν ήταν μέλη. Η Νίκαια ήταν η νεότερη τοπική»

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close