ΙΣΤΟΡΙΑ

4 Νοεμβριου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο -1821: Οι νίκες κατά των Τούρκων σε Χαλάνδρι και Μαρούσι!

4 Νοεμβρίου 1821…. Οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα και αρχίζουν τη δεύτερη πολιορκία της Ακροπόλεως


(Στο τέλος του άρθρου και τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο & φωτό)


 

Στις αρχές Νοεμβρίου 1821 οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα και αρχίζουν τη δεύτερη πολιορκία της Ακροπόλεως.

Την 1η Νοεμβρίου 1821 περισσότεροι από 200 Αθηναίοι κατευθύνθηκαν στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι, ανάμεσά τους και ο Μαρουσιώτης Σπύρος Λέκκας.

Οι Τούρκοι αποφάσισαν πως θα έπρεπε να τους χτυπήσουν άμεσα. Οι δυο αντίπαλοι συναντήθηκαν την επόμενη μέρα στο Χαλάνδρι ή κατά μια άλλη εκδοχή στη θέση Παλιογέφυρο του Αμαρουσίου. Οι Έλληνες αριθμούσαν τους 250 και ήταν άοπλοι, ενώ οι Τούρκοι ήταν πάνω από 150.

Οι εκεί συγκεντρωμένοι αγωνιστές αποφάσισαν, για να έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα, να ταμπουρωθούν στο ρέμα, στην θέση του γεφυριού του δρόμου Αθήνας – Μαρουσιού, στο Παλιογέφυρο όπως είναι σήμερα γνωστό. Στην σφοδρή αυτή μάχη σκοτώθηκαν 32 Τούρκοι και 2 μόνο Έλληνες, ο Αναστάσιος Λέκκας και ο Γιώργος Καλόγερος.

Η σκληρή αυτή μάχη έληξε με τη νίκη των Ελλήνων, την ολοκληρωτική ήττα της τουρκικής δύναμης και την εγκατάλειψή της στο πεδίο της μάχης. Ο θρίαμβος αυτός ήταν η αφορμή για την έναρξη της δεύτερης φάσης της πολιορκίας της Ακρόπολης από 1000 Έλληνες στις 3 Νοεμβρίου 1821

Με το θάρρος της προηγούμενης τους νίκης, μπήκαν ανενόχλητοι στην πόλη των Αθηνών και άρχισαν την πολιορκία του Κάστρου στις 3 Νοεμβρίου 1821. Ανάμεσα στους πολυάριθμους Έλληνες (ξεπερνούσαν τους 1000) βρίσκονταν και Μαρουσιώτες αγωνιστές, οι αρχηγοί των οποίων ήταν οι αδελφοί Γιωργάκης και Μήτρος Λέκκας.

Η πολιορκία κράτησε 7 μήνες και στοίχισε τη ζωή 1200 Τούρκων και 200 Ελλήνων. Η μάχη έληξε στις 9 Ιουνίου του 1822 με την συνθήκη παράδοσης, την οποία υπέγραψε ο μητροπολίτης Αθηνών Διονύσιος και οι Μαρουσιώτες προύχοντες Θωμάς Λογοθέτης-Χωματιανός και Νεόφυτος Πεντελιώτης (Δέγγλερης), καθώς και ο οπλαρχηγός Γιωργάκης Λέκκας. Η συνθήκη ανάγκαζε τους Τούρκους να παραδώσουν τα όπλα και τη μισή τους περιουσία στους Έλληνες και να αναχωρήσουν μόνο με τον αναγκαίο ρουχισμό.

Όλο το χωριό του Μαρουσιού της εποχής εκείνης σύσσωμο πήρε τα όπλα στον αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας. Η έως σήμερα έρευνα για τις οικογένειες που συμμετείχαν στην Επανάσταση συνεχίστηκε.

Τα ονόματα που έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως είναι των οικογενειών: Αδάμη, Αλεπού, Βάση, Βιλιώτη, Γαρδέλη, Δέγγλερη, Δούση, Καλατζή, Καπνόριζα, Καρβέλα, Κερασιώτη, Κοροβέση, Κορωπιώτη, Κουντουμάδη, Κουσούρη, Κοτζιά, Κώτου, Λέκκα, Λίτσα, Λογοθέτη, Λούη, ΜπαΪραχτάρη, Μαργέτη, Μάρκου, Μασούρη, Μόσχα, Μοστρού, Ξενάκη, Πάλλη, Παναταγή, Παπαγιάννη, Παπαδημητρίου, Πέππα, Πετρούτσου, Πουλημένου, Πρέσσα, Σεραφίμη, Σούγκρα, Τρακάδα, Τριανταφύλλη, Τούντα, ΧαΪμαντά, Χασσιώτη.

Αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά σε μια γυναικεία φυσιογνωμία του Αμαρουσίου στα χρόνια της Επανάστασης, την Όρσα Πετρούτσου. Βρέθηκε φυλακισμένη των Τούρκων στην Ακρόπολη, μέχρι που την κατέλαβαν οι Έλληνες το 1822. Στην συνέχεια πολέμησε δείχνοντας τέτοιο θάρρος, έτσι ώστε τιμήθηκε αργότερα, αν και γυναίκα, με το βαθμό του υπαξιωματικού Α’ τάξεως.

Μετά τη λήξη της Επανάστασης, η περιοχή γύρω από το Μαρούσι έμοιαζε με τοπίο βομβαρδισμού: ο Ελαιώνας είχε καεί κατά την διάρκεια τον μαχών και τα παρεκκλήσια είχαν ερειπωθεί. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το κάτω Μαρούσι και εγκαταστάθηκαν οριστικά στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το κέντρο της πόλης.

Το γεγονός ότι το Μαρούσι βρισκόταν κοντά στην Αθήνα και είχε την δυνατότητα αγροτικής αποκατάστασης ώθησε πολλούς νέους κατοίκους να εγκατασταθούν στην περιοχή. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1835, ιδρύθηκε ο Δήμος Αμαρουσίου, από τους πρώτους δήμους της Αττικής, ο οποίος συμπεριέλαβε 10 συνολικά χωριά και 211 οικογένεις. Οι οικογένειες αυτές θα αποτελέσουν τον πυρήνα του Αμαρουσίου του 19ου αιώνα και θα διαμορφώσουν το βασικό κοινωνικό ιστό της πόλης. Πρώτος Δήμαρχος Αμαρυσίων ήταν ο Δημήτριος Μόσχας ο οποίος εκλέχτηκε τον Μάϊο του 1836

 


 

ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Αλμανάκ 4 έως 7/11

1821: Οι επαναστατημένοι έλληνες νικούν τους τούρκους στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα και αρχίζουν τη δεύτερη πολιορκία της Ακροπόλεως.

1866: Το βασίλειο της Ιταλίας προσαρτά την Βενετία.

1884: Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο δημοκρατικός υποψήφιος, Γκρόβερ Κλίβελαντ, επικρατεί του ρεπουμπλικάνου, Τζέιμς Τζ. Μπλέιν και γίνεται ο 22ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1899: Εκδίδεται το έργο του Φρόιντ «Η ερμηνεία των ονείρων».

1911:Λήγει το «Επεισόδιο του Αγαδίρ» με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα βρίσκουν για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.

1912:Ο «δάσκαλος της πολιτικής», Γούντροου Ουίλσον, εκλέγεται 28ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1918: Ιδρύεται το ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας), το οποίο αργότερα θα μετονομαστεί σε ΚΚΕ.

(Το κτίριο που ιδρύθηκε το ΣΕΚΕ στον Πειραιά)

1921: Ιδρύονται από τον Χίτλερ τα Τάγματα Εφόδου (SA), παραστρατιωτική οργάνωση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, που βοήθησε τους Ναζί να πάρουν την εξουσία στη Γερμανία. Φορούσαν καφέ πουκάμισα για να ξεχωρίζουν από τα SS, που φορούσαν μαύρα.

1922: Ο άγγλος αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών στην Αίγυπτο.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ανακοινώνεται επίσημα η απόβαση βρετανικών στρατευμάτων στην Κρήτη.

1944: Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Ναζί. Ολοκληρώνεται η εκκένωση της ηπειρωτικής Ελλάδας από τους Γερμανούς. Γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο ΒΔ τμήμα της Κρήτης μέχρι το Μάιο του 1945.

1949:Ο ΟΗΕ σταματά την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς τη Βουλγαρία και την Αλβανία, επειδή τροφοδοτούν τους έλληνες αντάρτες.

1952: Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ νικά το δημοκρατικό αντίπαλό του, Αντλάι Στίβενσον και γίνεται ο 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1956: Σοβιετικά στρατεύματα, εισβάλλουν στην Ουγγαρία. Σε δύο μέρες θα πετύχουν τον στόχο τους. Ο πρωθυπουργός Ίμρε Νάγκι αντικαθίσταται από τον Γιάνος Καντάρ. 2.500 οι νεκροί Ούγγροι και 700 οι σοβιετικές απώλειες.

1961: Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως εκλογές «βίας και νοθείας». Ο αρχηγός της Ενωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, επανέλαβε ότι δεν την αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση.

1979: Ιρανοί ισλαμιστές καταλαμβάνουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και κρατούν ομήρους 63 Αμερικανούς για 444 μέρες. Οι εισβολείς, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, ζητούν από τις ΗΠΑ να στείλουν τον πρώην Σάχη πίσω στο Ιράν για να δικαστεί. Η κρίση που ξεσπά σφραγίζει οριστικά το μέλλον του αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ.

1980: Ο πρώην ηθοποιός του Χόλιγουντ και Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ρόναλντ Ρέιγκαν, κατατροπώνει εκλογικά τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ και τον διαδέχεται στον προεδρικό θώκο.

1980:Την ίδια μέρα, καθιερώνεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα.

1992: Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά το αγγλικό Κοινοβούλιο επικυρώνει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1996: Τραγικό δυστύχημα στο θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου, όταν η πυραυλάκατος «Κωστάκος» του Πολεμικού Ναυτικού εμβολίζεται από το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα». Από το σφοδρό εμβολισμό σκοτώνονται ακαριαία 4 υπαξιωματικοί, ενώ η πυραυλάκατος κόβεται στα δύο και βυθίζεται μέσα σε 10 λεπτά χωρίς να χάσει τη ζωή του κανένας άλλος από το πλήρωμα των 50 και πλέον ανδρών.

2001:Ο Βλάσης Μάρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής, που διεξάγεται στη Γάνδη.

2008: Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος. Συγκεντρώνει το 52,92% των ψήφων και 365 εκλέκτορες, έναντι 45,67% και 173 εκλεκτόρων του Τζον Μακέιν.

Γεννήσεις στις 04 Νοεμβρίου

1575 Γκουίντο Ρένι, Ιταλός ζωγράφος
1883 Νικόλαος Πλαστήρας, Έλληνας στρατηγός και πολιτικός
1901 Σπυρίδων Μαρινάτος, Έλληνας αρχαιολόγος
1908 Τζόζεφ Ρότμπλατ, Πολωνός φυσικός
1908 Ελένη Παπαδάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
1916 Γουόλτερ Κρόνκαϊτ, Αμερικανός δημοσιογράφος
1929 Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος 

1939 Η ηθοποιός, Μάρθα Καραγιάννη
1948 Αμαντού Τουμανί Τουρέ, πρόεδρος του Μάλι
1951 Τραϊάν Μπασέσκου, Ρουμάνος πολιτικός
1952 Πάπας Θεόδωρος Β’ Αλεξανδρείας
1955 Μάτι Βάνχανεν, Φινλανδός πολιτικός
1956 Γιάννης Γεωργαράς, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
1957 Τόνι Άμποτ, Αυστραλός πολιτικός
1972 Λουίς Φίγκο, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής
1979 Όντρεϊ Χολέιντερ, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός

Θάνατοι στις 04 Νοεμβρίου

1847 Φέλιξ Μέντελσον
1856 Ιπολύτ
1924 Γκαμπριέλ Φωρέ, Γάλλος συνθέτης
1958 Σαμ Ζίμπαλιστ, Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός
1982 Ζακ Τατί, Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης
1983 Γεώργιος Ζήβας, Έλληνας αθλητής
1985 Φέρντιναντ Κράμερ, Γερμανός αρχιτέκτονας
1988 Κλεάνθης Βικελίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1995 Γιτζάκ Ράμπιν, Ισραηλινός πολιτικός
2002 Νάκης Αυγερινός, Έλληνας πολιτικός

Σχετικά Άρθρα

Back to top button