ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ”ΑΝΑΠΤΥΞΗ” ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. κ. Ανδρέας Ρεντζούλας
Ο Πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. κ. Ανδρέας Ρεντζούλας

Πέραν του πετυχημένου, στη θεωρία, Αναπτυξιακού νόμου που κατατίθεται στη Βουλή και με τόσο υπερηφάνεια τον παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, όπως και όλοι οι προηγούμενοι Υπουργοί Ανάπτυξης μας παρουσίαζαν Αναπτυξιακούς νόμους στο παρελθόν, που στην πραγματικότητα δεν επενδύθηκε ούτε ένα ευρώ για την ανάπτυξη, δεν μας εξήγησε με ποιο τρόπο θα ελέγχει τα κονδύλια που θα διατεθούν για την ”Ανάπτυξη” που τόσα χρόνια ακούμε και παραμένουμε θεατές του ερχομού της.

Σφοδρή επίθεση κατά όλων των Υπουργών Ανάπτυξης, μηδενός εξαιρουμένου, έκανε ο Πρόεδρος του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. κ. Ανδρέας Ρεντζούλας μετά την συζήτηση στη Βουλή για τον νέο Αναπτυξιακό νόμο, που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης, ως τον μοναδικό ίσως των τελευταίων ετών, που αποσαφηνίζει τις δυσκολίες  που κωλυσιεργούν την ανάπτυξη της Χώρας, όπως την γραφειοκρατία, την αναβλητικότητα, τις αναχρονιστικές ιδεοληψίες και πολλούς λόγους που είχαν σταθεί εμπόδιο για την επίτευξη του επιθυμητού ρυθμού Ανάπτυξης, που θα μπορούσε να ήταν θετικός.

Μπορεί η νέα Κυβέρνηση να σχεδίασε την δική της Αναπτυξιακή πολιτική εκμεταλλευόμενη τις ελκυστικές δυνατότητες που έχουμε σαν Χώρα…είπε ο κ. Ρεντζούλας… αλλά πρωτίστως χρειάζεται Οικονομική και Κοινωνική προεργασία, μέσα σε ένα σταθερό και ασφαλές πολιτικό περιβάλλον, χρειάζεται φιλική των επενδύσεων νομοθεσία, εύκολη αδειοδότηση και βέβαια ένα σταθερό και λογικό φορολογικό σύστημα.

Πρέπει πρώτα να επενδύσουμε στην Αλήθεια και στον ρεαλιστικό οραματισμό, χωρίς στείρες ιδεολογίες, χωρίς συμβιβασμούς και μικρούς δείκτες αντίληψης. Όλοι γνωρίζουμε ότι  κάθε επενδυτής προσβλέπει στο κέρδος και το Κράτος προσβλέπει στους φόρους των κερδών, στην δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως και στην επανεπένδυση των κερδών κάθε επενδυτή. Αυτός  ο στόχος εντάσσεται σαν Αναπτυξιακή αντίληψη μιας Χώρας σύγχρονης και δημοκρατικής.

Για ποια Αναπτυξιακή πολιτική μιλάτε κ. Γεωργιάδη μετά την μακροχρόνια  επιβολή μνημονίων, μετά την καταστροφική λεηλασία των Τραπεζών, μετά την μετακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό από 174 πολιτικά πρόσωπα, τα οποία επίσημα ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τη Λίστα Λαγκάρντ, μετά τους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων Ελλήνων συμπολιτών μας και μετά τις εκατοντάδες αυτοκτονίες πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους…

Μετά τον τόσο πετυχημένο Αναπτυξιακό νόμο, ανακοινώθηκε και η άμεση εφαρμογή του μέτρου της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές, που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και αυτό αφορά πάλι  ξένους επενδυτές, όπως τους αποκαλείται…είναι εκείνοι που αγόρασαν για ένα κομμάτι ψωμί τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών που τις έχασαν κατά την κρίση, που και αυτήν εσείς την φτιάξατε. Και τώρα που τελειώνει το ξεπούλημα των παλαιών ακινήτων στην Ελλάδα που επιβάρυνε με φόρο μεταβίβασης μόλις  3% έρχεστε να καταργήσετε το ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα, ώστε να συνεχιστεί χωρίς οίκτο αλλαγή ιδιοκτησίας από Έλληνες σε ξένους.

Αφού ξεζουμίσατε τον Ελληνικό λαό σε φόρους και τον αποδυναμώσατε οικονομικά, παραχωρείται όλη την ακίνητη  περιουσία του σε ξένους, διευκολύνοντας τους μάλιστα, με την μη καταβολή του ΦΠΑ που όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

“Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες και θα προσελκύσει τους ξένους που βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων.” Τόνισε στη Συνέχεια ο  Πρόεδρος του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. και συνέχισε λέγοντας ότι…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, από τα πιστωτικά ιδρύματα, κατά τη διάρκεια του 2018 η καθαρή εισροή κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές αυξήθηκε κατά 172,1% σε σχέση με το 2017 (2017: 86,5%, 2016: 45,3%), ενώ στους τρεις πρώτους μήνες του 2019 καταγράφηκε επίσης σημαντική αύξηση κατά 130% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι Κινέζοι, οι οποίοι κυριαρχούν στο πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζα», επιλέγουν ακίνητα σχεδόν σ΄ όλο το Νομό Αττικής. Με στόχο την διαμονή επιλέγουν κυρίως περιοχές όπως είναι το Π. Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα, Άλιμο κλπ.

Ισραηλινοί επενδύουν σε ακίνητα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και τους όμορους δήμους (Παγκράτι, Κυψέλη, Ν. Κόσμο κλπ.). Επιλέγουν αυτοτελή ακίνητα με στόχο την ανακαίνιση και την άμεση εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Επιπλέον επιλέγουν ακίνητα κατάλληλα για ξενοδοχειακές μονάδες ή boutique hotel και αυτοτελή ακίνητα πλησίον Πανεπιστημίων για τη δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών κατοικιών γνωρίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι φοιτητές σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Τελευταία επενδύουν στον Δήμο Πειραιά, ενώ σημειώνεται ότι τα κεφάλαια που διαθέτουν οι Ισραηλινοί στην χώρα μας είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς επενδυτές.

Την Αττική επιλέγουν και Τούρκοι επιχειρηματίες, κυρίως τα Νότια Προάστια με ποσά της τάξεως των 350.000 ευρώ. Τούρκοι επίσης επιλέγουν να επενδύσουν σε ομάδα ακίνητων (2-3 ακίνητα ) στο κέντρο της Αθήνας συνολικής αξίας 250.000 – 300.000 ευρώ και ορισμένοι αναζητούν ολόκληρες πολυκατοικίες σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται.

Άραβες προτιμούν ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας πλησίον της Θάλασσας σε περιοχές όπως Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Καβούρι. Τα ποσά που διαθέτουν ξεπερνούν πολλές φορές το 1 εκατ. ευρώ. Σύριοι και Λιβανέζοι επιλέγουν τον Πειραιά.

Οι Τούρκοι άρχισαν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση ακινήτου στη Θεσσαλονίκη έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016 βοηθούμενοι και από τη χρυσή βίζα.

Στη Σαντορίνη παρατηρείται σημαντική ζήτηση από την Ασία με το νησί να αποτελεί πρώτη επιλογή των Κινέζων που τώρα έρχονται για να επενδύσουν ενώ παλαιότερα επισκέπτονταν το νησί για διακοπές.

Την Κρήτη επιλέγουν Σουηδοί, Νορβηγοί, Δανοί ,Φιλανδοί, Βρετανοί, Πολωνοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Ουκρανοί και Ρώσοι που επενδύουν κυρίως σε Χανιά και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ενώ δεν είναι λίγοι οι ομογενείς Αυστραλοί και Αμερικανοί.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. και αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό  και τον Υπουργό Ανάπτυξης είπε…

Δεν θα υπάρχουν Έλληνες στην Ελλάδα που χτίζεται κ. Μητσοτάκη και Υπουργέ της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη…

“Μερικά από τα στοιχεία των πλειστηριασμών αναλυτικά μόνο για το 2018 και το καλά  προγραμματισμένο  καταστροφικό έργο των Κυβερνήσεων που παρουσίαζαν τους επιτυχημένους Αναπτυξιακούς νόμους”…   

  • Από την Τράπεζα Πειραιώς οι περισσότεροι πλειστηριασμοί

Τους περισσότερους πλειστηριασμούς διενέργησε η Τράπεζα Πειραιώς μεταξύ των συστημικών τραπεζών από την αρχή του έτους, αγγίζοντας τους 2.575 πλειστηριασμούς. Εξ αυτών, στο 38% των περιπτώσεων βρέθηκε αγοραστής, στο 56% κρίθηκε άγονος και στο 6% των περιπτώσεων ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε.

  • Από την Alpha Bank τα περισσότερα ακίνητα

Η Alpha Bank πραγματοποίησε 1.606 πλειστηριασμούς την περίοδο Μάρτιος-Οκτώβριος 2018, στους οποίους βγήκαν στο «σφυρί» 3.259 ακίνητα. Στο 69% των περιπτώσεων ο πλειστηριασμός ολοκληρώθηκε και στο 31% αναβλήθηκε, με την τράπεζα να αγοράζει το ακίνητο η ίδια στο 83% των πλειστηριασμών.Όσον αφορά στο είδος του ακινήτου που βγήκαν σε πλειστηριασμό, το 64% αφορά σε κατοικίες και το 32% σε εμπορικά ακίνητα.

Για το σύνολο του έτους, η Alpha Bank αναμένει να αυξήσει τον αριθμό των πλειστηριασμών σε 2.692, καθώς έχει προγραμματίσει 679 πλειστηριασμούς μόνο το τελευταίο δίμηνο του έτους. Όσον αφορά στο ποσοστό επιτυχίας, αυτό ξεκίνησε από 11% τον Φεβρουάριο και ανήλθε σε 56% τον Οκτώβριο.

  • Από τη Eurobank το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία εννεάμηνου, η εκπλειστηρίασε συνολικά 2.444 ακίνητα το πρώτο 10μηνο του 2018. Εξ αυτών, το 49% των πλειστηριασμών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, το 34% κρίθηκαν άγονοι και το 17% ανεστάλησαν.

Συγκεκριμένα, 1.251 ακίνητα άλλαξαν χέρια, εκ των οποίων το 85% επαναγοράστηκαν από την τράπεζα και το υπόλοιπο 15% από τρίτους επενδυτές.

  • Από την Εθνική Τράπεζα οι περισσότερες αναστολές

Συνολικά 1.300 πλειστηριασμούς διενέργησε η Εθνική Τράπεζα από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο. Από αυτούς, το 32% απέβησαν γόνιμοι, το 29% άγονοι και το 39% ανεστάλησαν. Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την ΕΤΕ στην πρώτη θέση της κατάταξης σε όρους αναστολών.

Τον Οκτώβριο, πάντως, η τράπεζα ανέβασε ρυθμούς, αφού μόνο μέσα σε αυτόν τον μήνα διενέργησε 413 πλειστηριασμούς, έναντι 479 πλειστηριασμών το δ’ τρίμηνο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button