ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΥΡΙΑ

Ερντογάν σε SDF: «Σταματάω εάν μέχρι το βράδυ έχετε παραδώσει τα όπλα και εγκαταλείψει την ασφαλή ζώνη»

Αναδίπλωση Ερντογάν υπό την πίεση του Πούτιν

Τελεσίγραφο ολίγων ωρών στους αντάρτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων να παραδώσουν όλα τα όπλα τους έως το βράδυ έστειλε από την Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Μέχρι το βράδυ όλοι οι ‘’τρομοκράτες’’ πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Άγνωστο βέβαια τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν το κάνουν, θα στείλει κι άλλο στρατό; Πάντως σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο αν αφήσουν τα όπλα τους κι αποχωρήσουν από την «ασφαλή ζώνη» θα σταματήσει την επιχείρηση.

Επιπλέον ο Ρ.Τ.Ερντογάν μίλησε και για την επόμενη ημέρα λέγοντας  πως «Όταν αναδειχθεί μια νόμιμη κυβέρνηση στη Συρία, που θα αντιπροσωπεύει όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, τότε εμείς θα εγκαταλείψουμε πλήρως τις περιοχές, τις οποίες διευθύνουμε και παρέχουμε ασφάλεια. Εμείς χτίζουμε, ποτέ δεν διώχνουμε κόσμο.»  

 

Η αναδίπλωση Ερντογάν υπό την πίεση του Πούτιν


Η ανάπτυξη των κυβερνητικών και ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της Ροτζάβα όπου μέχρι τώρα ελεγχόταν από τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), δημιουργησε νέα δεδομένα.

Η συμφωνία Κούρδων-Άσαντ-Ρώσων προβλέπει ότι όλες οι περιοχές της βορειονατολικής Συρία έρχονται στο έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, καθώς και ότι οι SDF ενσωματώνονται στον στρατό της Δαμασκού υπό ρωσική διοίκηση.

Ήδη οι δυνάμεις του Άσαντ και οι Ρώσοι έχουν μπει σε πόλεις-στόχους της τουρκικής εισβολής, όπως η Μανμπίτζ.

Η Ρωσία κυρίαρχη

Η συμφωνία Κούρδων-Άσαντ-Ρώσων έχει τρία άμεσα αποτελέσματα:

  • Πρώτον, δίνει ανάσα στρατιωτική ανάσα στις SDF που είχαν μείνει χωρίς αεροπορική κάλυψη μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των Αμερικανών.
  • Δεύτερον, η Ρωσία καθίσταται κυρίαρχη του παιχνιδιού στη Συρία.
  • Τρίτον, το διεθνές κύρος των ΗΠΑ έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα.

Η αναδίπλωση Ερντογάν

Η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων είχε την πρώτη άμεση επίπτωση στη στάση του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία, λέγοντας ότι:

«Μας λένε “κηρύξτε εκεχειρία”. Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός, όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει την τρομοκρατική οργάνωση (ΣτΣ αναφέρεται στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG που κυριαρχεί στις SDF)»

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι δεν θα έρθει σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των Ρώσων και του Άσαντ, καθώς και ότι δεν θα επιχειρήσει να καταλάβει τη Μανμπίτζ που είναι το πιο σημαντικό αστικό κεντρικό στη Ροτζάβα.

«Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος Άσαντ στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική. Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος», είπε ο κ. Ενρτογάν σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close