ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ

Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ διευκολύνει τις Τράπεζες

Ο Πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. κ. Ανδρέας Ρεντζούλας
Ο Πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. κ. Ανδρέας Ρεντζούλας

“Υποσχέσεις που μας παίρνουν κάτι, αλλά δίνουμε και κάτι”…  
είπε  ο Πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. κ. Ανδρέας Ρεντζούλας σχολιάζοντας  την  τρίμηνη θητεία της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και συνέχισε…

Λίγο από ΣΥΡΙΖΑ μας θυμίζει η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα διαφορετική απ’ αυτή, που οι Έλληνες πολίτες καταψήφισαν, προσφέροντας της  την αυτοδυναμία.

Όλες οι αναμνήσεις από το παρελθόν, που υπήρξε τόσο φορτισμένο, συγκροτούνται γύρω από μισόλογα με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ από τα οποία εξαρτώνται όλα, περιμένοντας οι πολίτες την ακρυπτογράφητη είδηση με μια  βουβή αναμονή που δημιουργεί μια απόσταση ανάμεσα τους  και στη διαχείριση της πολιτείας, τέτοια, που δεν αισθάνεται ο πολίτης να τον αφορά και τόσο αυτή η διαχείριση.

Η διαφορετικότητα  δεν είναι ορατή ακόμα στην Κοινωνία που ζούμε  και δεν ξέρουμε αν πραγματικά θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα, εκτός από το ψυχολογικό που έχει επηρεάσει θετικά το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

“Τα λεπτά γράμματα των υποσχέσεων”

Ο πρόεδρος του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. επισήμανε ότι για κάθε υπόσχεση, υπάρχουν προϋποθέσεις που αναιρούν τις υποσχέσεις…

αναφορικά είπε…

Οι  εξαγγελίες περί αύξησης  του κατώτατου μισθού κατά 20% ώστε να επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ, προϋποθέτει  την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας  κατά 10% την επόμενη τριετία.

Τα 2.000 ευρώ, επίδομα στις νέες, θεωρώ, ελληνικές οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται και θα  διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της ζωής του  θα δοθεί ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια των νέων οικογενειών. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα δεν αφορούν όλες τις ελληνικές οικογένειες.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ήταν ένας προσωρινός φόρος, ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι θα μειωθεί μεσοσταθμικά σε δύο δόσεις συνολικά κατά 30% βλέποντας όλοι οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας μείωση το 2020. Άλλωστε θα είναι ένας φόρος που δεν θα αφορά και πολύ τους Έλληνες πολίτες, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών,  θα έχουν χάσει τις περιουσίες τους από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τραπεζών.

Επίσης προωθούν το πλαστικό χρήμα, επιβάλλοντας πρόστιμα  ύψους 22% για το ποσό που θα λείπει αν δεν συγκεντρωθούν οι δαπάνες που απαιτούνται, υποχρεώνοντας κάθε φορολογούμενο πολίτη να πραγματοποιεί το 10% ηλεκτρονικές δαπάνες. Σε διαφορετική περίπτωση θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο και βέβαια να αποδεχτεί τις προμήθειες των τραπεζών, δίνοντας ένα σεβαστό μέρος  από το εισόδημά του για να κάνει τις συναλλαγές αυτές. Εκτός των άλλων, θα είναι και υποχρεωμένος να πληρώνει την συνδρομή του για να είναι κάτοχος χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, επιτυγχάνοντας έτσι την σταδιακή μείωση της αξίας του ποσού που συναλλάσσεται κάθε πολίτης, αφού σε συναλλαγές αξίας 50 ευρώ με κάρτα η τράπεζα  χρεώνει τουλάχιστον 1% προμήθεια, που σημαίνει, ότι  στις εκατό συναλλαγές, η Τράπεζα θα έχει αφαιρέσει προς όφελός της τα 50 ευτώ από την ελληνική αγορά και την τσέπη του καταναλωτή.

“Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ διευκολύνει τις Τράπεζες”

“Το ένα χέρι νίβει το άλλο”…είπε ο κ. Ρεντζούλας, κατακρίνοντας  τον κ. Μητσοτάκη για την συναίνεσή του,  στο Τραπεζικού Συστήματος που εκμεταλλεύεται την ανάγκη, την πνευματική αδυναμία, την κουφότητα, και την απειρία των δανειοληπτών, ενισχύοντας για πολλοστή φορά τις συστημικές τράπεζες να τιτλοποιήσουν και να αφαιρέσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς του.

Σε όλη αυτή την υποτιθέμενη  εξυγίανση της Ελληνικής Κοινωνίας,  του Τραπεζικού και Φορολογικού Συστήματος, έρχεται και το Σχέδιο ”Ηρακλής”.

Ο Πρόεδρος του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ηρακλής λέγοντας…

Σε σχέδιο ”ΗΡΑΚΛΗΣ” μετονομάζεται  η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ των Ελληνικών Τραπεζών, πρόγραμμα το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να βοηθήσει για μια φορά ακόμα τις Τράπεζες να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ποσά βέβαια που είχαν δοθεί στο παρελθόν για τον ίδιο σκοπό στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Καλό θα ήταν να θυμηθούμε τα ποσά που  δόθηκαν:

1.       Ν.3723/2008 (άρθρο 1 παράγραφος 1 και άρθρα 2, 3, 4, 5) συνολικά 28 δις Ευρώ

2.       Ν.3845/2010 (άρθρο 4 παράγραφος 8) συνολικά 15 δις Ευρώ

3.       Ν.3864/2010 (άρθρο 3 παράγραφος 1) συνολικά 10 δις Ευρώ.

4.       Ν.3872/2010 (άρθρο 7) συνολικά 25 δις Ευρώ.

5.       Ν.3965/2011 (άρθρο 19 παράγραφος 1) συνολικά 30 δις Ευρώ.

6.       Ν.4031/2011 (άρθρο 1 παράγραφος 1 και άρθρο 2) συνολικά 60 δις Ευρώ.

7.       Ν.4056/2012 (άρθρο 21) συνολικά 30 δις Ευρώ.

8.       Ν.4079/2012 (άρθρο 1 παράγραφος 1) συνολικά 40 δις Ευρώ.

Το άθροισμα όλων αυτών είναι 238 δις Ευρώ.

Τα αποτελέσματα της οικονομίας, της ανάπτυξης, και του τρόπου ζωής της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών, είναι ορατά…είπε…

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί, όπως και τότε, με συνολικά 10 δις ευρώ, χρήματα τα οποία προέρχονται από το ”μαξιλάρι”’ ρευστότητας των 40 δις ευρώ  από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, για την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων ύψους 30 δις  από τα 75 δις ευρώ του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, (που στην πραγματικότητα είναι 120 δις ευρώ),  που αντιστοιχούν στο 43,6% του συνόλου των δανείων.

Όσο για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα που κάνει λόγο ο Τομέας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την δευτερογενή αγορά δανείων καθώς και την προστασία της  πρώτης κατοικίας…όπως και τότε…αυτό γίνεται, ώστε να μπορούν οι Τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ”πραγματική” οικονομία όπως λένε,  χωρίς να μας διευκρινίζουν ποια είναι αυτή η πραγματική οικονομία ή ποιους αφορά.

Ως κλειδί για την επιστροφή της Ελληνικής Οικονομικής Ανάπτυξης θεωρούν το σχέδιο ”Ηρακλής” αλλά και την σταθεροποίηση των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, κάτι που δεν είδαμε να γίνεται με τα 238 δις ευρώ των προηγούμενων  ανακεφαλαιοποιήσεων.

“Σε ιδιωτικές εμπορικές επιχειρήσεις οι συναλλαγές των Τραπεζών”

Κλείνοντας ο κ. Ρεντζούλας τόνισε ότι πολύ γρήγορα οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα δηλαδή που θα γίνονται συνεργάτες των Τραπεζών, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την κοινωνία και θα αυξήσει την εγκληματικότητα, αφού οι επιτήδειοι θα γνωρίζουν ότι  υπάρχει διαθέσιμος όγκος χρημάτων από τις συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο βοηθά για πολλοστή φορά τις Ελληνικές Τράπεζες,

αυτές ανταποδοτικά, έως το τέλος του 2020 θα έχουν προβεί στη μείωση προσωπικού κατά  16.600 άτομα…και κλείσιμο εκατοντάδων υποκαταστημάτων, αφού οι συναλλαγές τους πλέον δίνοντας στις ιδιωτικές εμπορικές επιχειρήσεις, έναντι μιας μικρής προμήθειας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button