ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΥΡΙΑ

Εισήλθε σε κουρδικά εδάφη ο συριακός στρατός-Πανηγυρίζουν οι Κούρδοι της Β.Συρίας για την συμφωνία!

LIVE βίντεο από τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας

Ενώ οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής συνεχίζουν αργά αλλά σταθερά την προέλασή τους στη συνοριακή ζώνη της βορείου Συρίας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή για την ασφαλή απαγκίστρωση 1.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονταν ανατολικά του Ευφράτη.


 

Με δεδομένο ότι πλέον οι Κούρδοι της Συρίας είναι απροστάτευτοι, ήταν φυσικό να στραφούν προς το καθεστώς της Δαμασκού και να συμφωνήσουν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε αργά την Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Με μια λακωνική ανακοίνωση η Δαμασκός ενημερώνει πως επήλθε συμφωνία με τις δυνάμεις των Κούρδων στις ημιααυτόνομες περιοχές του Βορρά. Η Δαμασκός χρησιμοποίησε δηλαδή τον όρο που χαρακτήριζε το καθεστώς κάτω από το οποίο ζούσαν οι Κούρδοι επί περιόδου του πατρός Άσαντ.

Όπως μεταδίδουν συριακά μέσα ενημέρωσης, κάτοικοι των περιοχών της βόρειας Συρίας, ξεκίνησαν αμέσως να πανηγυρίζουν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα σε SDF και SAA.

H συνοριακή πόλη al Qamishli ήταν μία από τις πρώτες που ήχησαν οι εορτασμοί για τη συμμαχία Δαμασκού-Κούρδων, ενώ πλήθος ανθρώπων βγήκε στους δρόμους για να χαιρετίσεις τα μέλη του κυβενρητικού Συριακού Αραβικού Στρατού.

Δείτε συγκλονιστικά βίντεο από τις περιοχές al Qamishli και al Hasakah:

(VIDEO: AL HASAKAH PEOPLE CELEBRATE THE ANNOUNCEMENT OF THE SYRIAN ARMYS MOVE TO CONFRONT TURKISH AGGRESSION)

Έπειτα από όλα αυτά, το πρωί της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η είσοδος μονάδων του συριακού στρατού σε δύο σημεία στις κουρδικές περιοχές.

Με πράσινο χρώμα οι δύο πόλεις που κατέλαβε τη Δευτέρα ο συριακός στρατός
Με πράσινο χρώμα οι δύο πόλεις που κατέλαβε τη Δευτέρα ο συριακός στρατός

 

Το ένα σημείο απέχει τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, δηλαδή είναι μακριά από τις τουρκικές γραμμές.

Το δεύτερο σημείο απέχει πολύ περισσότερο (πάνω από 80 χιλιόμετρα) από τα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συριακές δυνάμεις κατευθύνονται και προς το Μανμπίτζ, το οποίο όμως δεν βρίσκεται στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη όπου είχε εισβάλει ο τουρκικός στρατός, αλλά δυτικότερα, και εφάπτεται του Αφρίν. Στην περιοχή του Μανμπίτζ περιπολούν τουρκικές μονάδες κατόπιν συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Δαμασκού και Άγκυρας.

LIVE βίντεο από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας:

Με αυτό το πρωτοσέλιδο κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Liberation» της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου

«Η αρχή μιας σφαγής» είναι ο τίτλος και η φωτογραφία είναι από τις σκηνές αλλοφροσύνης στη ζώνη εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

 

Είναι σαφές εξ αρχής πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν και μέχρι στιγμής το επιτυγχάνουν να εκτοπίσουν τους Κούρδους κατοίκους στη ζώνη των μήκους 120 χλμ. και βάθους 30 χιλιομέτρων, αλλάζοντας τη δημογραφική εικόνα της περιοχής αυτής.

Πρόκειται δηλαδή για μία απροκάλυπτα μεθοδευμένη εθνοκάθαρση σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Μέχρι στιγμής έχουν μετακινηθεί 140.000 άμαχοι, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ ενδεχομένως εντός του επομένου χρονικού διαστήματος ο αριθμός αυτός να πλησιάσει τα 400.000 άτομα.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι Κούρδοι ήταν αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να συμμαχήσουν με τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ και να αποδεχτούν αναγκαστικά επίσης το καθεστώς ημιαυτονομίας το οποίο ίσχυε προς δεκαετιών, επί προεδρίας του Χαφέζ Αλ Άσαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close