ΙΣΤΟΡΙΑ

6 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ

1973: Ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ (Ημέρα της Εξιλέωσης), το Ισραήλ δέχεται ταυτόχρονη επίθεση από δυνάμεις της Αιγύπτου που περνούν το Κανάλι του Σουέζ και της Συρίας που εισχωρεί στα υψίπεδα του Γκολάν. Ο Δ’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος ξεσπά.


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)


 

Στην επίθεση συνδράμουν τουλάχιστον άλλες δέκα αραβικές χώρες. Στόχος, η ανάκτηση εδαφών που χάθηκαν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967. Το Ισραήλ αιφνιδιάζεται και στις εχθροπραξίες που ακολουθούν γνωρίζει αλλεπάλληλες ήττες. Πλήρης ο αιφνιδιασμός και για τη διεθνή κοινότητα. Η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί με πάσα μυστικότητα.

Αιγυπτιακές δυνάμεις περνούν το Κανάλι του Σουέζ

Η τροπή του πολέμου αλλάζει στις 10 Οκτωβρίου, όταν οι Ισραηλινοί οργανώνονται και ολοκληρώνουν την επιστράτευσή τους. Περνούν στην αντεπίθεση και αναγκάζουν τους Σύρους να υποχωρήσουν βαθιά μέσα στο έδαφός τους. Στις 14 Οκτωβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση βολής πυροβόλου από τη Δαμασκό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νότο, όπου οι ισραηλινοί ανακόπτουν την πορεία των Αιγυπτίων και περνούν το Κανάλι του Σουέζ. Οι Αιγύπτιοι βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η 3η Στρατιά τους βρίσκεται περικυκλωμένη.

Η κρίση φαίνεται να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, μετά την απειλή της Σοβιετικής Ένωσης για αποστολή δυνάμεων στην περιοχή και την παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Η διεθνής διπλωματία αναλαμβάνει δράση, υποκινούμενη από την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να ελαττώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στις Δυτικές Χώρες που υποστήριζαν το Ισραήλ (Α’ Πετρελαϊκή Κρίση).

Στις 22 Οκτωβρίου 1973, κατόπιν αμερικανοσοβιετικού ψηφίσματος, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Συρία αποδέχεται κατάπαυση του πυρός και επανέρχεται στα προ του πολέμου σύνορά της με το Ισραήλ. Ανάλογη συνθήκη υπογράφει στις 24 Οκτωβρίου και η Αίγυπτος, η οποία όμως βγαίνει ωφελημένη, καθώς ανακτά τον πλήρη έλεγχο και στις δύο όχθες του Καναλιού του Σουέζ, ενώ κερδίζει και μία λωρίδα γης στη δυτική όχθη του Σινά. Μία ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ καταλαμβάνει θέσεις ανάμεσά στους εμπόλεμους.

Η συμφωνία θεωρήθηκε ήττα στο Ισραήλ και οι Εργατικοί που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της χώρας από το 1948 άρχισαν να υποχωρούν προς όφελος των Συντηρητικών του «Λικούντ». Ο πόλεμος έφερε πιο κοντά την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά στο Καμπ Ντέιβιντ, με την μεσολάβηση του αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ (5 Σεπτεμβρίου 1978).

Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ είχε και την ελληνική του παράμετρο. Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να επιτρέψει την προσγείωση αμερικανικών αεροπλάνων στα αεροδρόμια Ελευσίνας και Σούδας, τα οποία θα λάμβαναν μέρος στις επιχειρήσεις στο πλευρό των Ισραηλινών. Η άρνησή του να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα ίσως να συνέβαλε και στην πτώση του από τον Δημήτριο Ιωαννίδη στις 25 Νοεμβρίου 1973.


ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Αλμανάκ

1825: Λήγει η πρώτη φάση της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.

Στις 25 Δεκεμβρίου 1825 άρχισε η δεύτερη φάση της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Όπως και στην πρώτη πολιορκία, πάλι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πασάδων. Ο αιγύπτιος Ιμπραήμ επεχείρησε με τις δικές του δυνάμεις να καταλάβει το Μεσολόγγι στις 16 Ιανουαρίου 1826.

Απέτυχε, όμως, και αναγκάσθηκε να συμπράξει μετά του Κιουταχή. Οι δύο στρατοί κατέστησαν ασφυκτική την πολιορκία με ανηλεή κανονιοβολισμό του Μεσολογγίου και με την κατάληψη των στρατηγικής σημασίας νησίδων Βασιλάδι (25 Φεβρουαρίου) και Κλείσοβας (25 Μαρτίου). Μετά την πτώση των δύο νησίδων, η θέση των πολιορκουμένων κατέστη δεινή, μετά και την αποτυχία του Μιαούλη να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό.

Η κατάσταση πλέον μέσα στην πόλη είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Τρόφιμα δεν υπήρχαν και οι πολιορκούμενοι (γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, γέροντες και μαχητές) σιτίζονταν με φύκια, δέρματα, ποντίκια και γάτες! Υπό τις συνθήκες αυτές, που καθιστούσαν αδύνατη την αποτελεσματική υπεράσπιση της πόλης, αποφασίστηκε σε συμβούλιο οπλαρχηγών και προκρίτων στις 6 Απριλίου η έξοδος και ορίστηκε γι’ αυτή, η νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων (9 προς 10 Απριλίου).

Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υπό τους Δημήτριο Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα, με την ελπίδα να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές, επωφελούμενοι από τον αιφνιδιασμό των πολιορκητών. Νωρίτερα είχαν σκοτώσει τους τούρκους αιχμαλώτους, ενώ στην πόλη παρέμειναν τραυματίες και γέροι.

Όμως, το σχέδιο της εξόδου, είτε προδόθηκε, είτε δεν εφαρμόστηκε σωστά κι έτσι οι δυνάμεις του Ιμπραήμ κατέσφαξαν με τα γιαταγάνια τούς μαχητές της ελευθερίας. Στο μεταξύ, μέσα στο Μεσολόγγι είχαν αρχίσει οι σφαγές από τους Τουρκοαιγύπτιους, που είχαν εισβάλει από άλλο σημείο της πόλης.

Σε πολλά σημεία σημειώθηκαν δραματικές σκηνές: ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης, όταν κυκλώθηκε από τους εισβολείς στο σπίτι του, όπου είχαν συγκεντρωθεί τραυματίες, γέροντες και γυναικόπαιδα, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη, ενώ ο μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ ανατίναξε τον Ανεμόμυλο, στην τελευταία πράξη αντίστασης, όταν κυκλώθηκε από τους εχθρούς. Το πρωί της 10ης Απριλίου, ανήμερα των Βαΐων, η οθωμανική ημισέληνος κυμάτιζε στα χαλάσματα του Μεσολογγίου.

Οι πληροφορίες για τις απώλειες των Ελλήνων κατά την πολιορκία και την έξοδο είναι αντιφατικές. Πιθανότερο φαίνεται ότι από τους 3.000 που πήραν μέρος στην έξοδο, οι 1.700 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι.

Ανάμεσα στους νεκρούς, ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, ο Μιχαήλ Κοκκίνης, ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας, ο Νικόλαος Στορνάρης, ο γερμανός εκδότης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» Ιάκωβος Μάγιερ και άλλοι γερμανοί φιλέλληνες. Γύρω στα 6.000 γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν για να πουληθούν στη Μεθώνη και στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας. Οι απώλειες για τους τουρκοαιγύπτιους εισβολής ανήλθαν σε 5.000 άνδρες.

 

1847: Κυκλοφορεί στο Λονδίνο το μυθιστόρημα των αδελφών Μπροντέ «Τζέιν Έιρ» και αμέσως γίνεται τεράστια επιτυχία.

1862: Ο Θεοδωράκης Γρίβας επαναστατεί κατά του Όθωνα στην Ακαρνανία.

1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ επικοινωνεί για πρώτη φορά στον κόσμο μέσω τηλεφωνικής γραμμής, με τον βοηθό του Γουότσον στη Βοστόνη.

1884: Ιδρύεται το Ναυτικό των ΗΠΑ, στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ.

1889: Τις πύλες του στο Παρίσι ανοίγει το θρυλικό καμπαρέ «Μουλέν Ρουζ». Ο Ισπανός επιχειρηματίας Ιωσήφ Oller με τον Charles Ζίντλερ ξεκίνησαν το Moulin Rouge ως ένα  ναό αφιερωμένο στη “Γυναίκα, το χορό και το καν-καν”. Έτσι, το  παρατσούκλι του Moulin Rouge  είναι το “Le Premier Palais des Femmes” δηλαδή πρώτο παλάτι για γυναίκες (ΒΙΝΤΕΟ)

1908: Η Αυστρία προσαρτά τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Αγανάκτηση σε Τουρκία και Σερβία.

1910: Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1912: Ο Ελληνικός Στρατός Θεσσαλίας, μετά από αγώνα με τις προωθημένες τουρκικές δυνάμεις, απελευθερώνει την Ελασσόνα και τη Δεσκάτη. Στο μεταξύ, αποπλέει για το Αιγαίο ο ελληνικός στόλος, μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της Τουρκίας.

1915: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι δυνάμεις της Αντάντ στέλνουν τελεσίγραφο στη Βουλγαρία, ως προειδοποίηση κατά της εισόδου της στον πόλεμο. Την ίδια μέρα, Αυστρία, Γερμανία και Βουλγαρία εισβάλλουν στη Σερβία.

1925: Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, αρχίζει η εφαρμογή της λογοκρισίας και του στρατιωτικού νόμου.

1945: Η Κατάρα του Τράγου. Έτσι θα μείνει στην ιστορία του μπειζ-μπολ ένα περιστατικό που λαμβάνει χώρα στο Σικάγο. Κατά τη διάρκεια του αγώνα των Σικάγο Καμπς με τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς για τα πλέι-οφ, ο ιδιοκτήτης των Καμπς δίνει εντολή στην ασφάλεια να βγάλουν έξω από το γήπεδο τον ελληνικής καταγωγής διακεκριμένο εστιάτορα της πόλης Βασίλη Σιάνη και τον τράγο του (Ο Σιάνης με τον τράγο του συνήθιζαν να παρακολουθούν μαζί τους αγώνες των Καμπς). Ο Σιάνης καταριέται την ομάδα και από τότε ως σήμερα οι Καμπς δεν έχουν κατακτήσει τον τίτλο

1947: Ισχυρότατος σεισμός 7 Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Πυλία Μεσσηνίας.

1950: Τίθεται σε λειτουργία ο μεγαλύτερος αγωγός πετρελαίου στον κόσμο. Έχει μήκος 1.066 μίλια. Ξεκινά από τον Περσικό Κόλπο και καταλήγει στις ακτές της Σιδώνας.

1951: Ο Στάλιν ανακοινώνει ότι η Ρωσία διαθέτει ατομική βόμβα.

1955: Ο Βασιλιάς Παύλος αναθέτει την πρωθυπουργία στον 48χρονο Υπουργό Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στην απόφαση αντιδρά ο Στέφανος Στεφανόπουλος.

1971: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοινώνει την κατάργηση του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων.

1973: Αρχίζει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων.

1976: Ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χουά Κουο Φενγκ, διατάσσει τη σύλληψη της «Συμμορίας των τεσσάρων» και των συνεργατών τους, θέτοντας τέλος στην Πολιτιστική Επανάσταση, που είχε οργανώσει ο Μάο Τσε Τουνγκ, προκειμένου να εξοντώσει τους αντιπάλους του, στη χώρα.

1979: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ είναι ο πρώτος προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας, που επισκέπτεται το Λευκό Οίκο.

2000: Παραιτείται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην Πρόεδρος της Σερβίας και τελευταίος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

2003: Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται στον αμερικανό Πολ Λότερμπαρ και τον βρετανό Πίτερ Μάνσφιλντ, για την ανακάλυψη της μαγνητικής τομογραφίας.

2004: Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη κρίνονται ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή σε υποθέσεις εκρήξεων. Αθώος κρίνεται ο Μιχάλης Κασσίμης.

2009: Ορκίζεται μόνος του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο νέος πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.


 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1289 – Βεγκέσλαος Γ’, βασιλιάς της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Βοημίας και της Πολωνίας

1459 – Μάρτιν Μπεχάιμ, Γερμανός θαλασσοπόρος και γεωγράφος

1773 – Λουδοβίκος Φίλιππος, βασιλιάς της Γαλλίας

1831 – Ρίχαρντ Ντέντεκιντ, Γερμανός μαθηματικός

1846 – Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, στον οποίο οφείλουμε το εναλλασσόμενο ρεύμα. (Θαν. 12/3/1914)

1882 – Κάρολ Σιμανόφσκι , Πολωνός πιανίστας και συνθέτης

1886 – Έντουιν Φίσερ, Ελβετός πιανίστας και μαέστρος

1887 – Λε Κορμπυζιέ Ελβετός αρχιτέκτονας του μοντερνισμού. (Θαν. 27/8/1965)

1903 – Έρνεστ Ουόλτον, Νομπελίστας Ιρλανδός φυσικός

1906 – Τζάνετ Γκέινορ, ηθοποιός

1908 – Κάρολ Λόμπαρντ, ηθοποιός

1914 – Θορ Χέιερνταλ, Νορβηγός εξερευνητής

1930 – Χαφέζ αλ Άσαντ, Πρόεδρος της Συρίας

1931 – Ρικάρντο Τζιακόνι, Νομπελίστας (2002) Αμερικανός αστροφυσικός

1936 – Μπρούνο Σαμαρτίνο, Ιταλός παλιός επαγγελματίας παλαιστής

1939 – Ζαν Φρανσουά Εντουτούμ- Εμάν, Πρωθυπουργός της Γκαμπόν (1999-2006)

1943 – Μάικλ Ντάρελ, Αμερικανός ηθοποιός

1945 – Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-)

1948 – Τζέρι Άνταμς, Ιρλανδός πολιτικός, ηγέτης του «Σιν Φέιν»
χωρίς γνωστό έτος- Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος, συγγραφέας, ερμηνευτής («Τακίμι»)

1949 – Μπόμπι Φάρελ, μέλος του συγκροτήματος Boney M , στην Αρούμπα. ‘Ηταν το μοναδικό ανδρικό μέλος του συγκροτήματος

1950 – Ντέιβιντ Μπριν , Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας,. Μάλιστα, το βιβλίο του “Ο ταχυδρόμος” μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με τον Κέβιν Κόστνερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο

1951 – Μάνφρεντ Βίνκελχοκ, Γερμανός ραλίστας ο οποίος το *1985 σκοτώθηκε σε αγώνες στο Τορόντο του Καναδά

1954 -Ντέιβιντ Χιντάλγκο, Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του με το συγκρότημα Los Lobos (“La Bamba”)

1960 -Υβ Λετέρμ, Πρωθυπουργός του Βελγίου (2007-)

1963 – Βασίλε Τάρλεφ, Πρωθυπουργός της Μολδαβίας (2001-)

1960 -Μίλτος Μανέτας, Ελληνας Ζωγραφος

1969 – Τρόι Σόου, Άγγλος επαγγελματίας (από το 1991) παίκτης του μπιλιάρδου

1969 – Διονύσης Σχοινάς, τραγουδιστής , σύζυγος της Καίτης Γαρμπή,

1971 – Παναγιώτης Γκώνιας, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού (ως το 2004)

1973 – Ρεμπέκα Λόμπο, Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια

1974 – Αλέξης Γεωργούλης, ηθοποιός

1979 – Κώστας Δόξας, συνθέτης και τραγουδιστής («Έρωτας κλέφτης», «Οι φίλοι»)

1980 – Κώστας Προύσσαλης, πετοσφαιριστής, στη Νάουσα, μέλος της ολυμπιακής ομάδας (2004)

1981 – Χοσέ Λουίς Περλάσα, ποδοσφαιριστής , από τον Ισημερινό (AEK,)

1983 – Παναγιώτης Γιατζιτζόγλου, ποδοσφαιριστής (Πιερικός)


 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

404 -Ευδοξία, Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκάδιου

1014 – Συμεών, Τσάρος της Βουλγαρίας

1072 – Σάντσο Β΄, Βασιλιάς της Καστίλλης (1065-72), δολοφονείται

1536 – Ουίλιαμ Τάιντεϊλ Άγγλος ιερέας και λόγιος, που μετέφρασε τη Βίβλο στα αγγλικά, καίγεται στην πυρά στο Βέλγιο

1542 – σερ Τόμας Ουάιατ Άγγλος ποιητής και πρεσβευτής στην υπηρεσία του βασιλέα Ερρίκου Η΄

1590 – Μακάριος ο νέος, οσιομάρτυρας, αποκεφαλίζεται από τους Τούρκους

1641 – Ματίς Κουάστ, Ολλανδός θαλασσοπόρος, που πραγματοποίησε ταξίδια σε Ιαπωνία, Κίνα και Σιαμ

1644 – Ελισάβετ της Γαλλίας Βασίλισσα της Αγγλίας, σύζυγος του Φιλίππου Δ΄ της Ισπανίας

1661 – Γκουρού Χαρ Ράι, 7ος Γκουρού των Σιχ

1688 – Κρίστοφερ Μονκ, δεύτερος δούκας του Αλμπερμέιρλ Άγγλος πολιτικός

1762 – Φραντσέσκο Μανφρεντίνι Ιταλός συνθέτης του μπαρόκ, βιολονίστας και εκκλησιαστικός μουσικός

1799 – Ουίλιαμ Γουίδερινγκ Άγγλος γιατρός και ορυκτολόγος. Το όνομά του δόθηκε στο οξείδιο του βαρίου

1819 -Κάρολος Εμμανουήλ Β΄, Βασιλιάς της Σαρδηνίας (1796-1802)

1825 – Ετιέν ντε λα Βιγ σουρ Ιγιόν, κόμης του Λασεπέντ Γάλλος φυσιοδίφης και πολιτικός, που μελέτησε τα ψάρια και τα ερπετά

1849 -Λουίς κόμης Μπαρτίνι, 43, Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

1873 – Πάβελ Στρεζελέσκι Πολωνός εξερευνητής και γεωλόγος

1880 – Μπέντζαμιν Πιρς Αμερικανός αστρονόμος

1892 – Ζαν Αντουάν Βιγεμέν Γάλλος γιατρός που απέδειξε ότι η φυματίωση είναι μεταδοτική ασθένεια

1892 – Άλφρεντ Τένισον Βρετανός ποιητής

1894 – Ναθάναελ Πρινγκσχάιμ Γερμανός βοτανολόγος, από τους ιδρυτές της φυκολογίας

1905 – Φέρντιναντ Πάουλ Βίλελμ Ριχτχόφεν Γερμανός γεωγράφος και γεωλόγος

1912 -Ογκίστ Μπερναέρτ Νομπελίστας (1909) Βέλγος Πρωθυπουργός (1884-94)

1936 -Γκιούλα Γκόμπος φον Γιάκφα στρατηγός και δικτάτορας της Ουγγαρίας (1919, Πρωθυπουργός 1932-36)

1951 -σερ Χένρι Γκούρνεϊ, Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Μαλαισία, δολοφονείται στη Σιγκαπούρη

1951 – Ότο Μέγιερχοφ Νομπελίστας (1922) Γερμανός βιοχημικός και φυσιολόγος

1956 – Τσαρλς Μέριλ, αμερικανός τραπεζίτης, συνιδρυτής της επενδυτικής τράπεζας «Merrill Lynch». (Γεν. 19/10/1885)

1962 – Τοντ Μπράουνινγκ Αμερικανός σκηνοθέτης

1976 -Γιώργος Γκεϊβέλης, γελοιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας

1980 – Χέτι Ζακ κωμική ηθοποιός

1981 – Ανουάρ αλ Σαντάτ Νομπελίστας (1978) Πρόεδρος της Αιγύπτου (1970-81), δολοφονείται (από την Αλ Τζιχάντ) στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης

1985 – Νέλσον Ριντλ Αμερικανός μπάντλιντερ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Φρανκ Σινάτρα, τον Νατ Κινγκ Κολ, την Έλα Φιτζέραλντ και τη Σίρλεϊ Μπάσεϊ

1988 – Λάρι Γουόλτερς, Αμερικανός , ο οποίος το 1982 “πέταξε” στον αέρα, σε ύψος 16.000 ποδιών με μία καρέκλα και 45 μπαλόνια ηλίου

1989 – Μπέτι Ντέιβις, Αμερικανίδα ηθοποιός

1990 -Χουάν Χοσέ Αρεβάλο Πρόεδρος της Γουατεμάλας (1945-51)

1991 -Ιγκόρ Ταλκόφ, Ρώσος τραγουδιστής και συνθέτης της ποπ, σκοτώνεται από πυροβολισμό

1992 – Ντένολμ Έλιοτ Βρετανός ηθοποιός, από AIDS εξαιτίας μετάγγισης μολυσμένου αίματος. Το 1986 ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β ανδρικού ρόλου με την ταινία “Δωμάτιο με θέα”

1993 – Άνιες ντε Μιλ χορογράφος και χορεύτρια

1997 -Ορλάντο Ραμόν Αγκόστι μέλος της χούντας στην Αργεντινή (*1976-76)

1998 -Τζόζεφ Σάντλερ ψυχαναλυτής

1999 – Δημήτρης Τσαφέντας ελληνικής καταγωγής δολοφόνος του Νοτιοαφρικανού Πρωθυπουργού Φέργουορντ, σε ψυχιατρείο

1999 – Αμάλια Ροντρίγκες μεγάλη (εθνική) τραγουδίστρια της Πορτογαλίας. (Γεν. 23/7/1920)

2000 -Ρίτσαρντ Φέρνσγουορθ ηθοποιός του Χόλιγουντ, αυτοκτονεί (το γηραιότερο πρόσωπο που προτάθηκε για Όσκαρ)

2001 -Έμιλι Σίντλερ Γερμανίδα σύζυγος του Όσκαρ, η οποία έσωσε από τους Ναζί εκατοντάδες Εβραίους

2001 -Τζιμ Τσέφαλο , φωτορεπόρτερ (βραβευμένος με ΕΜΜΙ) ο οποίος είχε αποτυπώσει με την κινηματογραφική του μηχανή τη δολοφονία του ανταποκριτή του ABC Στούαρτ από τα κυβερνητικά στρατεύματα της Νικαράγουας του καθεστώτος Σομόζα κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Σαντινίστας το 1979.

2002 – Βάσος Τσιμπιδάρος παλαίμαχος δημοσιογράφος.

2002 – Μπεν Ίστμαν Αμερικανός δρομέας. Έγινε ολυμπιονίκης το 1932

2002 – Πρίγκιπας Κλάους φον Άμσμπεργκ μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας. Σύζυγος της Βασίλισσας Βεατρίκης και πολύ δημοφιλής, σταδιοδρόμησε ως διπλωμάτης.

2003 -Iωάννης Iωάννοβιτς γιατρός, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας, με σημαντικό έργο στον τομέα του καρκίνου του δέρματος , από πνευμονική εμβολή, στο Nτουμπάι όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει σε συνέδριο.

2003 – Τζέιμς Φόλι, Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το Σκάι Νιους, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ

2003 -Τζο Μπέικερ παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Έπαιξε σε ομάδες της Σκοτίας, στην Τορίνο, στην Άρσεναλ (πέτυχε 100 γκολ σε 152 αγώνες) και ολοκλήρωσε την καριέρα του στη Νότιγχαμ Φόρεστ

2004 – Βερίσιμο Κορέια Σεάμπρα στρατιώτης και προσωρινός Πρόεδρος (2003) της Γουινέας Μπισσάου, ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από απλήρωτους στρατιώτες με τον Ντομίνγκο Μπάρος. Στις 14/9/2003 ηγήθηκε πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Κούμπα Γιαλά και αργότερα έγινε επικεφαλής Στρατιωτικού Συμβουλίου

2004 – Τζον Κέλι Αμερικανός αθλητής του στίβου, που έτρεξε 61 φορές στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, στον οποίο ανεδείχθη νικητής από το 1935 ως το 1945.

2006 – Λορέντσο ντε Λεόν Γκερέρο Κυβερνήτης στα Νησιά Βόρειας Μαριάνας (1990-94)

2006 – Πουκ Μπρούβερ Ολλανδή αργυρή ολυμπιονίκης των 200μ. (1952) του στίβου

2006 – Εντουάρντο Μινιόνα Αργεντινός σκηνοθέτης της La Fuga (2001)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button