ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου – 1912: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία

1912: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας. Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας. Τα αίτια του πολέμου και η συντριπτική ήττα των Τούρκων


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)


 

Ο συνεχώς ανερχόμενος εθνικισμός των Βαλκανίων, δεν άφηνε χρονικά περιθώρια στην ελληνική διπλωματία που πάσχιζε να ανασύρει την χώρα από την απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει. Ήταν πια φανερό ότι θα έπαιρναν πρωτοβουλίες για την επίλυση του «Μακεδονικού» ζητήματος που αποτελούσε μέρους του «Ανατολικού».

Τον Μάιο του 1912, η Σερβία και η Βουλγαρία υπέγραψαν συνθήκη συμμαχίας με την παρέμβαση της τσαρικής διπλωματίας.

Ο Βενιζέλος κινήθηκε τότε δραστήρια και κατόρθωσε να υπογραφεί, με μεγάλη μυστικότητα, ελληνο-βουλγαρική συνθήκη συμμαχίας στην οποία έγινε δεκτό πως η τύχη της Μακεδονίας θα κρινόταν ανάλογα με την έκβαση μελλοντικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Η Βουλγαρία σε περίπτωση πολέμου, θα στρεφόταν προς τον Έβρο και την Ανδριανούπολη, η Σερβία προς τα Σκόπια και η Ελλάδα προς Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Είχε επιτευχθεί, έστω πρόσκαιρα, συνεννόηση μεταξύ των βαλκανικών κρατών πάνω σε πλάνο κοινών επιδιώξεων, του οποίου κυρίαρχο στοιχείο ήταν η ανάγκη απελευθέρωσης των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής από τους Τούρκους.

Ελληνικό πεζικό στα Γιαννιτσά. Η μάχη αυτή καθόρισε την τύχη του Α Βαλκανικού Πολέμου και οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. 

 

Η Τουρκία, πληροφορείται τις κινήσεις αυτές και στις 14 Σεπτεμβρίου κηρύσσει επιστράτευση στις περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ετοιμάζεται για πολεμική αναμέτρηση.Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο ενεργούν με τον ίδιο τρόπο.

Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία στις 4 Οκτωβρίου 1912 (παλιό ημερολόγιο), κηρύσσει τον πόλεμο κατά Σερβίας και Βουλγαρίας πιστεύοντας πως με τον τρόπο αυτό, θα κρατούσε μακριά από τις συγκρούσεις την Ελλάδα, προς την οποία κινήθηκε «έντεχνα» η τουρκική διπλωματία με διάφορες υποσχέσεις.

Η Ελλάδα όμως, πιστή στην υπογραφή της, την επόμενη ημέρα (5 Οκτωβρίου) κηρύσσει πόλεμο κατά της Τουρκίας.
Τα ελληνικά στρατεύματα, περνούν τα σύνορα κοντά στη Μελούνα και καταλαμβάνουν έπειτα από σκληρή μάχη την Ελασσόνα. Ακολουθεί η νίκη στο Σαραντάπορο, για να αρχίσει μια προέλαση θριάμβων.

Σε 6 μόλις ημέρες από την κήρυξη του πολέμου, ο ελληνικός στρατός είχε ελευθερώσει τα Σέρβια, την Κοζάνη, τα Γρεβενά και το Αμύνταιο.

Αντίστοιχες ήταν και οι επιτυχίες των άλλων συμμαχικών κρατών – της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Οι τουρκικές δυνάμεις, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας είχαν υποστεί σε όλα τα μέτωπα σφοδρά πλήγματα.

Αυτή ήταν η εικόνα των επιχειρήσεων του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, όταν δημιουργήθηκε το θέμα της «Θεσσαλονίκης» μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού Στρατιωτικών Ελευθερίου Βενιζέλου και του αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου, που ήταν επικεφαλής του ελληνικού στρατού στις επιχειρήσεις.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο Βενιζέλος είχε δεχτεί την επαναφορά στο στρατό του διαδόχου Κωνσταντίνου και των άλλων πριγκήπων που είχαν απομακρυνθεί με το κίνημα στο Γουδί.

Με ειδικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή το 1911, ο διάδοχος ονομάστηκε «αρχιστράτηγος» του ελληνικού στρατού.


ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Αλμανάκ

610: Ο έξαρχος της Αφρικής Ηράκλειος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου μετά την ανατροπή του διεφθαρμένου Φωκά.

Irakleios

 

869: Αρχίζει η Δ’ Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα αποφασίσει για την τύχη του Πατριάρχη Φώτιου.

1582: Μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Η 4η Οκτωβρίου 1582 ήταν η τελευταία ημέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου. Η αμέσως επόμενη ημέρα και 1η του Γρηγοριανού Ημερολογίου είναι η 15η Οκτωβρίου. Οι ημέρες από τις 5 Οκτωβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου «δε θα υπάρξουν ποτέ», καθώς απαλείφονται, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1793: Κατά την διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, καταργείται από θρησκεία ο χριστιανισμός στη Γαλλία.

1840: Ανευρίσκεται το θαυματουργό λείψανο του οσίου Ευδοκίμου του Βατοπεδινού εν Άθω, στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

1864: Καταστρέφεται ολοσχερώς σχεδόν η πόλη Καλκούτα της Ινδίας από κυκλώνα. Πεθαίνουν 60.000 άνθρωποι.

1886: Ιδρύεται η πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, μετά από την ανακάλυψη χρυσού στην περιοχή.

1892: Η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των Ντάλτον. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφι Βιλ του Κάνσας γίνονται αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολουθεί σκοτώνονται οι τέσσερις, ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Έμετ Ντάλτον, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια.

1900: Στο Παρίσι, το Συνέδριο της Ειρήνης καταδικάζει τη βρετανική πολιτική στη Νότια Αφρική και διακηρύττει το δικαίωμα της Δημοκρατίας των Μπόερς για αυτοδιάθεση.

1912: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.

 

 

1919: Ο Έντζο Φεράρι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα θα ιδρύσει την αυτοκινητοβιομηχανία που φέρει το όνομά του.

1922: Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας (Μικρασιατική Καταστροφή) θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής ορίζεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1930: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει την έναρξη των Α’ Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο επικοντιστής του Παναθηναϊκού, Αργύρης Καραγιάννης, γίνεται ο πρώτος Έλληνας βαλκανιονίκης.

1947: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, καλεί τους Αμερικανούς να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και πουλερικών, για να υπάρξει περισσότερο διαθέσιμο φαγητό για την Ευρώπη, που υποφέρει από πείνα.

1949: Γίνεται η επίσημη έπαρση της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών, στο νέο κτίριο του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

1949: 38 μέρες μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, συνέρχεται η 6η ολομέλεια του ΚΚΕ στο Μπουρέλι της Αλβανίας και αποφασίζει την επίσημη παύση του πυρός. Στα νέα καθήκοντα του κόμματος περιλαμβάνονται η ίδρυση ενός νόμιμου πλατιού αριστερού δημοκρατικού κόμματος και η έκδοση μιας αριστερής νόμιμης αθηναϊκής εφημερίδας.

 

 

1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του (πεσόντες 28, τραυματίες 87). (Πόλεμος της Κορέας)

 

 

1959: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο ποδοσφαιριστής του Εθνικού Πειραιά Θοδωρής Ιωάννου, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε συγκρουστεί με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Βουτσαρά, στο φιλικό παιγνίδι μεταξύ των δύο ομάδων.

Thodoris_Ioannou

 

1962: Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι «Love Me Do»

Beatles-Love_Me_Do

 

1969: Παραδίδεται στην κυκλοφορία η νέα οδική αρτηρία Κορίνθου-Πατρών.

1984: Εκτοξεύεται από τη Φλόριντα το διαστημόπλοιο Τσάλεντζερ με επταμελές πλήρωμα. Είναι το μεγαλύτερο πλήρωμα στην ιστορία των διαστημικών ταξιδιών.

1999: Στο Λονδίνο, έπειτα από σύγκρουση δύο τραίνων υψηλής ταχύτητας στο σταθμό του Πάντινγκτον, βρίσκουν το θάνατο 31 ενώ τραυματίζονται 400 άτομα.

2000: Λαϊκή εξέγερση στο Βελιγράδι, με στόχο την ανατροπή του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται στο Βελιγράδι για να διαμαρτυρηθούν για την απάτη στις προεδρικές εκλογές. Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του Μιλόσεβιτς και εισβάλλουν στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλώσεις θα αναγκάσουν το Μιλόσεβιτς να παραδεχθεί την ήττα του και να παραιτηθεί.

2009: Ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

2011: Την τελευταία του πνοή, στην ηλικία των 56 ετών, άφησε ο συνιδρυτής, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple Στιβ Τζομπς, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν.

 

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1703 – Τζόναθαν Έντουαρντς, Αμερικανός θεολόγος.

1713 – Ντενί Ντιντερό, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας. (Θαν. 31/7/1784)

Denis_Diderot

 

1925 – Αντουάν Γκιζένγκα, Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (2006-08).

1930 – Ράινχαρντ Ζέλτεν, Νομπελίστας (1994) Γερμανός μαθηματικός.

1936 – Βάτσλαβ Χάβελ, Τσέχος πολιτικός (πρόεδρος της Τσεχίας το 1992-2003), συγγραφέας και δραματουργός. (Θαν. 18/12/2011)

 

 

1941 – Εδουάρδο Ντουάλδε, Αργεντινός πολιτικός, πρόεδρος (2002-03).

1951 – Μπομπ Γκέλντοφ, ιρλανδός τραγουδοποιός (The Boomtown Rats), συγγραφέας, ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής (Live Aid).

Bob_Geldof

 

1952 – Ιμομάλι Ραχμόν, Πρόεδρος του Τατζικιστάν (Ραχμόνοφ μέχρι το 2007, 1992-).

1954 – Μπομπ Γκέλντοφ, Ιρλανδός μουσικός και τραγουδοποιός.

1967 – Γκάι Πιρς, Αγγλοαυστραλιανός ηθοποιός.

1969 – Γιάννης Κότσιρας, Έλληνας τραγουδιστής.

1972 – Γκραντ Χιλ, Αμερικανός μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ, Ολυμπιονίκης (1996).

1975 – Κέιτ Γουίνσλετ, Αγγλίδα ηθοποιός.

1976 – Ραμζάν Καντίροφ, ρωσόφιλος Πρωθυπουργός της Τσετσενίας (2005-), Πρόεδρος από το 2007, γιος του δολοφονηθέντος ηγέτη, Αχμάντ Καντίροφ.

1983 – Τζέσι Άιζενμπεργκ, Αμερικανός ηθοποιός.

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

610 – Φλάβιος Φωκάς, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (602-610), εκτελείται από τον Ηράκλειο.

877 – Κάρολος Β΄ Ο Φαλακρός Βασιλιάς της Γαλλίας και Αυτοκράτορας της Γερμανίας.

1056 – Ερρίκος Γ΄ ο Μαύρος Γερμανός Αυτοκράτορας (1039-56).

1111 – Ρόμπρεχτ Β΄, κόμης της Φλάνδρας, πρώτος σταυροφόρος.

1214 – Αλφόνσος Η΄ Βασιλιάς της Καστίλλης (1158- 1214).

1285 – Φίλιππος Γ΄ ο Τολμηρός βασιλιάς της Γαλλίας (1270-85).

1496 – Φερδινάνδος Β΄ βασιλιάς της Νάπολης.

1540 – Χέλιους Εόμπανους Χέσους Γερμανός λατινιστής και ποιητής.

1564 – Πιερ ντε Μανσικούρ Γάλλος συνθέτης, φλαμανδικής καταγωγής.

1565 – Λοντοβίκο Φεράρι Ιταλός μαθηματικός, πρώτος που βρήκε μια αλγεβρική λύση στις εξισώσεις τετάρτου βαθμού, δηλητηριάζεται.

1763 – Αύγουστος Γ΄ Βασιλιάς της Πολωνίας (1734-63) και εκλέκτορας της Σαξονίας, ως Φρειδερίκος Αύγουστος Β΄ (1733-63).

1777 – Γιόχαν Σέγκνερ Γερμανός γιατρός και μαθηματικός, που αναγνώρισε την επιφανειακή τάση των υγρών και ανακάλυψε ότι κάθε στερεό σώμα έχει 3 άξονες συμμετρίας.

1791 – Γκριγκόρι Ποτέμκιν Ρώσος στρατιωτικός και πολιτικός.

1813 – Τεκουμτσέχ Αμερικανός ιθαγενής ηγέτης των Σόνι, σκοτώνεται σε μάχη με τους Βρετανούς κοντά στον Καναδά.

1837 – Ορτανσία ντε Μποαρνέ Γαλλίδα βασίλισσα της Ολλανδίας (1806-10), μητέρα του Ναπολέοντα Γ΄ της Γαλλίας.

1850 – Λογγίνος Χέιδεν, Ρώσος ναύαρχος, πρωταγωνιστής της Ναυμαχίας στο Ναυαρίνο. (Γεν. 5/8/1777)

Lodewijk_van_Heiden

 

1880 – Ζακ Όφενμπαχ, Γάλλος μουσικοσυνθέτης γερμανοεβραϊκής καταγωγής.

1885 – Λύσανδρος Καυταντζόγλου, έλληνας αρχιτέκτονας και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 1811)

 

 

1913 – Χανς φον Μπάρτελς Γερμανός ζωγράφος.

1918 – Ρολάν Γκαρός, Γάλλος κασκαντέρ και αεροπόρος.

1930 – Λόρδος Κρίστοφερ Μπέρντγουντ Τόμσον Βρετανός Υπουργός Αεροπορίας, σε τραγωδία σε πλοίο της Αγγλίας (έκρηξη βρετανικού αερόπλοιου στο Παρίσι), και άλλοι 49 νεκροί.

1933 – Ρενέ Αντορέ Γαλλίδα ηθοποιός, από φυματίωση.

1946 – Ίστβαν, κόμης Μπέτλεν Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας (1921-31).

1956 – Τζόζεφ Ερλάνγκερ, βραβευμένος με Νόμπελ (1944) Αμερικανός γιατρός.

1960 – Άλφρεντ Λούις Κρέμπερ, Αμερικανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος.

1969 – Γουόλτερ Χέιγκεν Αμερικανός πρωταθλητής του γκολφ.

1976 – Λαρς Ονσάγκερ βραβευμένος με Νόμπελ (1968) Αμερικανός φυσικοχημικός νορβηγικής καταγωγής.

1983 – Ερλ Τάπερ Αμερικανός εφευρέτης του πλαστικού δοχείου που φέρει το όνομά του.

1986 – Χαλ Ουόλις, Αμερικανός παραγωγός ταινιών.

1986 – Σούλα Αλεξανδροπούλου, δημοσιογράφος.

1987 – Μαντλέν Καρόλ ηθοποιός.

1992 – Έντι Κέντριξ τραγουδιστής των Temptations, από καρκίνο.

1992 – Κορνέλις Μπερκχούβερ Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (1973-75) .

1996 – Σέιμουρ Κρέι Αμερικανός πρωτοπόρος κατασκευαστής των πρώτων υπερυπολογιστών.

1998 – Πέτρος Χάρης ακαδημαϊκός και συγγραφέας.

2000 – Καταλίν Χαλντάν συριακής καταγωγής διεθνής Ρουμάνος ποδοσφαιριστής, πεθαίνει στο γήπεδο.

2001 – Μπομπ Στήβενς, φωτογράφος της εφημερίδας «Σαν», στις ΗΠΑ από την ασθένεια του άνθρακα.

2004 – Μόρις Γουίλκινς βραβευμένος με Νόμπελ (1962) Βρετανός βιοφυσικός, πρωτοπόρος του DNA, νεοζηλανδικής καταγωγής.

2004 – Ρόντνι Ντέιντζερφιλντ Αμερικανός κωμικός ηθοποιός.

2004 – Μίλντρεντ Μακ Ντάνιελ Σίνγκλτον χρυσή Ολυμπιονίκης (1956) του ύψους.

2005 – Βασίλης Ιωακείμ, συγγραφέας από την Αιτωλοακαρνανία.

2005 – Ηλίας Λάγιος ποιητής, έπειτα από ατύχημα.

2006 – Τζένιφερ Μος Αγγλίδα ηθοποιός (έπαιξε στην Coronation Street).

2006 – Γιώργος Ζερβάνος, διεθνούς φήμης τενόρος

2007 – Βάλτερ Κεμπόβσκι Γερμανός συγγραφέας και αρχειογράφος.

2007 – Βλαντιμίρ Κούζιν Ρώσος Ολυμπιονίκης της χιονοδρομίας (1956)

2011 – Στίβεν Πολ Τζομπς, αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer. (Γεν. 24/2/1955)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close