ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΥΠΡΟΣ

Θωρακίζεται η Κύπρος: Ξεκίνησαν οι παραλαβές των Α/Κ Nora B52

Στην αυριανή παρέλαση η πρώτη τους εμφάνιση

Εντός του Σεπτεμβρίου η Κύπρος και η Εθνική Φρουρά παρέλαβε τα πρώτα, από τα 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Nora B52, σερβικής σχεδίασης και ανάπτυξης.  

Τα πρώτα αυτοκινούμενα πυροβόλα Nora-B52 που έχει παραγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία από την Σερβία έχουν παραδοθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την ενίσχυση της ΚΔ, σε μία περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση και μάλιστα ενίσχυσε τον κατοχικό στρατό με 42 άρματα μάχης Leopard 2.

H εταιρεία Γιουγκο-ιμπόρτ, στις εγκαταστάσεις της Μοράβα στη Βέλικα Πλάνα, τον Αύγουστο ολοκλήρωσε τη συναρμολόγηση της πρώτης αυτοκινούμενης συστοιχίας πυροβόλων «NORA Β-52»

Σαρωτικές αλλαγές έχουμε λοιπόν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου στο φως των αλλεπάλληλων τουρκικών κατοχικών προκλήσεων κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Η Λευκωσία κινείται προς μια διαδικασία “θωράκισης”  τόσο με παραχωρήσεις βάσεων σε ξένες δυνάμεις όσο και με αγορά οπλικών συστημάτων αλλά και αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.

Το σερβικό τροχοφόρο αυτοκινούμενο πυροβόλο Nora-B52 των 155 mm, διαθέτει σωλήνα 52 διαμετρημάτων και έχει δραστικό βεληνεκές 32 χλμ. με κοινό βλήμα Μ107 ενώ με ειδικά ενισχυμένα βλήματα αυξάνει η εμβέλεια του στα 41.800 μέτρα.

Το σύστημα διακρίνεται από υψηλό σύστημα αυτοματισμού και από πλευράς επιδόσεων η ταχυβολία κυμαίνεται σε 4 βολές/ λεπτό και το μέγιστο βεληνεκές με κοινό βλήμα Μ107 ανέρχεται σε 32.000 μέτρα. Με χρήση βλημάτων εκτεταμένου βεληνεκούς (ERFB-BB) το βεληνεκές αυξάνει στα 41.850 μέτρα.

Το Nora B52 είναι ένα ολοκληρωμένο αυτοκινούμενο πυροβόλο, που ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, βελτιωμένο σύστημα κίνησης εκτός δρόμου, σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς, εξαερισμό, σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, σύστημα επικοινωνίας πληρώματος (ενδοεπικοινωνία), σύστημα ελέγχου πυρός και ανεξάρτητη μονάδα παροχής ισχύος, η οποία υποστηρίζει την λειτουργία του πυροβόλου σε περίπτωση απώλειας του κινητήρα. Το πυροβόλο είναι τοποθετημένο επί οχήματος 8 x 8, ενώ το βάρος μάχης δεν ξεπερνά τους 36 τόνους (βελτιωμένη έκδοση του Nora B52 είναι και το πυροβόλο Aleksandar, το οποίο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2017).

Το πυροβόλο ενσωματώνει αυτόματο σύστημα γέμισης και έχει αναχορηγία 36 βλημάτων και 36 προωθητικών γεμισμάτων, εκ των οποίων 12 βλήματα και 12 προωθητικά γεμίσματα βρίσκονται εντός του αυτόματου συστήματος γέμισης, ενώ τα υπόλοιπα 24 βλήματα και προωθητικά γεμίσματα είναι αποθηκευμένα στο όχημα. Η καμπίνα του προσωπικού, το σύστημα παροχής ισχύος και ο χώρος αποθήκευσης των πυρομαχικών παρέχουν προστασία από φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών και θραύσματα οβίδων των 155 χιλιοστών.

Το Nora B52 μπορεί  να κινηθεί, επί ασφάλτου, με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων, ενώ σε χωματόδρομο η μέγιστη ταχύτητα του ανέρχεται στα 40 χιλιόμετρα. Εκτός δρόμου, το πυροβόλο κινείται με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων. Μπορεί να περάσει τάφρο μήκους 1,6 μέτρων, να ανέβει ανηφόρα με κλίση 50%, να κινηθεί σε δρόμο με πλευρική κλίση 20%, και να κινηθεί εντός νερού, μέχρι το ύψος του 1 μέτρου. Η μέγιστη εμβέλεια του, όταν κινείται σε άσφαλτο, είναι της τάξεως των 1.000 χιλιομέτρων (στα 500 χιλιόμετρα είναι η εμβέλεια σε κίνηση σε χωματόδρομο), ενώ μπορεί να κινηθεί, για 50 χιλιόμετρα, με σκασμένα ελαστικά.

Το Πυροβολικό είναι ένας τομέας στον οποίο υστερεί σοβαρά η Εθνική Φρουρά, δεδομένου ότι διαθέτει μόνο μία Μοίρα Αυτοκινούμενου Πυροβολικού υψηλών επιδόσεων, με 12 σλοβακικής προελεύσεως Zuzana Μ2000G των 155 mm. Αυτά όμως φέρουν σωλήνα 45 διαμετρημάτων και το μέγιστο βεληνεκές με βλήματα εκτεταμένου βεληνεκούς φθάνει τα 39.600 μέτρα.

Επίσης  διαθέτει μία ακόμη Μοίρα με 12 παλαιά γαλλικά Mk F3 των 155 mm. Πρόκειται για σχεδίαση της δεκαετίας του 1960, τα οποία αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα και υπολείπονται σοβαρά σε επιδόσεις, δεδομένου ότι το μέγιστο βεληνεκές τους ανέρχεται σε 20.000 μέτρα.

Το 2003 είχαν μεταφερθεί πυροβόλα των 175 χλστ. από την Ελλάδα, αλλά οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την χρήση τους και επέβαλαν ένα ιδιότυπο εμπάργκο στην Ελλάδα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Κύπρος θα λάβει συνολικά 24 οβιδοβόλα «NORA Β-52» διαμετρήματος 155 χιλιοστών, με οκτώ ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα Milos

Τα νέα πυροβόλα θα εμφανισθούν δημοσίως στην στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2019.

Ο εξοπλισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαραίτητος για την επιβίωσή της και με την Τουρκία να να κλιμακώνει την επιθετικότητά της, μέχρι στιγμής βασίζεται για την ασφάλεια της σε ξένες δυνάμεις οι οποίες όμως έχουν τα δικά τους συμφέροντα και δεν συνάδουν με αυτά του Ελληνισμού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button