ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νοτιοανατολικά του Καστελόριζου πλέει το Oruç Reis συνοδευόμενο από φρεγάτα

Μεγάλη συγκέντρωση Ελληνικών & Τουρκικών ναυτικών δυνάμεων

Στα ύψη η ένταση με την Τουρκία. Νοτιοανατολικά του Καστελόριζου αλλά εκτός, προς το παρόν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUÇREİS συνοδευόμενο από φρεγάτα. 

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας προκειμένου να διενεργήσει τον σεισμογραφικές έρευνες ανατολικά του ακριτικού ελληνικού νησιού.

Να θυμίσουμε πως με την NAVTEX 1016/19 η Τουρκία δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή ανατολικά του ακριτικού ελληνικού νησιού και στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου ζητώντας μάλιστα από τα διερχόμενα πλοία να τηρήσουν απόσταση 6 ναυτικών μιλίων.

Οι Ελληνικές Αρχές παρακολουθούν τον πλου του τουρκικού ερευνητικού ενώ μονάδες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή είτε για λόγους φύλαξης είτε στο πλαίσιο της άσκησης «Μίνωας» που ξεκινά σήμερα.

Παράλληλα η Τουρκία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την άσκηση «Αποφασιστικότητα 2019» που διεξάγεται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΑΜ, στο πλαίσιο της άσκησης διενεργούνται πραγματικά πυρά, εκπαιδευτικές αμφίβιες και ναυτικές επιχειρήσεις για την περίπτωση κρίσης και πολέμου.

Tην ίδια στιγμή, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, στην Α. Μεσόγειο υπάρχει και ένα Ελληνικό υποβρύχιο, το οποίο βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα.

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close