ΙΣΤΟΡΙΑ

15 Σεπτεμβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο- Η μάχη του Μελιγαλά & η ντροπιαστική σφαγή

15 Σεπτεμβρίου 1944: Η μάχη του Μελιγαλά ανάμεσα στον ΕΛΑΣ, αντιστασιακό στρατό του ΕΑΜ και τα Τάγματα Ασφαλείας.


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)


 

Η Κατοχή υπήρξε ιστορικό γεγονός μεγάλης διάρκειας και τεράστιου μεγέθους που ανέτρεψε συθέμελα την εθνική μας ζωή. Δυστυχώς στην ταραχώδη εκείνη περίοδο δεν έλαμψε μόνο η ανδρεία και ο πατριωτισμός, αλλά και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός, η διχόνοια, η βία και η εγκληματικότητα, και ιδιαίτερα το πολιτικό θράσος μιας μικρής μειοψηφίας, που ενώ στον πόλεμο είχε συνταχθεί με τους εχθρούς της πατρίδος, μετά θέλησε να χρησιμοποιήσει την Αντίσταση ως Δούρειο Ίππο για βίαιη πολιτική επικράτηση.

Λησμόνησαν όμως τον απαράβατο κανόνα που θέλει την άδικη δράση να προκαλεί αδικότερη αντίδραση και το άδικο αίμα που χύνεται να ζητά ακόμη περισσότερο αίμα.

Στην καρδιά της Κατοχής, το 1943, έχουμε την εμφάνιση του Κατοχικού Εμφύλιου με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ να μάχονται τις άλλες Αντιστασιακές Οργανώσεις και στις περιοχές που νικούν να λειτουργούν κανονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αντιφρονούντων.

Την δε άνοιξη και το καλοκαίρι του 1944, όταν πλέον η ήττα της Γερμανίας φαινόταν καθαρά να πλησιάζει, χιλιάδες Έλληνες κατατάσσονται στα Τάγματα Ασφαλείας που οργάνωσε η κατοχική Κυβέρνηση και όπλισαν οι Γερμανοί. Αυτά ήταν τα προσανάμματα στην μεγάλη φωτιά που θα ανάψει στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο στα μέσα του Σεπτέμβρη του 1944.

Ενώ οι Γερμανικές μονάδες αποχωρούν και κατευθύνονται βόρεια προς Πάτρα και Κόρινθο τελείως ατουφέκιστες, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κινούνται νότια, με πρόθεση να λύσουν με τα όπλα τους πολιτικούς λογαριασμούς τους με τα Τάγματα Ασφαλείας.

Τις μάχες του ΕΛΑΣ με τα Τάγματα Ασφαλείας του Πύργου και της Καλαμάτας που προηγήθηκαν εκείνης στον Μελιγαλά, ακολούθησαν βιαιότητες, λαοδικεία, εκτελέσεις οπλιτών και αμάχων, άγριο πλιάτσικο, κ.λπ., αλλά σε βαθμό που δεν έχουν καμιά σύγκριση με την ανθρώπινη τραγωδία που θα ξεσπάσει μετά την νίκη και την είσοδο του ΕΛΑΣ στον Μελιγαλά την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 1944.

Η τιμή, η υπόληψη, η περιουσία, και η ζωή χιλιάδων αθώων ψυχών που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη με ότι πολύτιμο είχαν λόγω του φόβου που κυριαρχούσε, ήταν πλέον στην απόλυτη δικαιοδοσία των νικητών και των φίλων τους.

Των υπερφανατισμένων ανταρτών του ΕΛΑΣ και των πολιτοφυλάκων της ΟΠΛΑ, αλλά και εκατοντάδων αμάχων του εφεδρικού ΕΛΑΣ από τις γύρω περιοχές που ακολουθούσαν για πλιάτσικο και για να μην χάσουν το θέαμα, όπως ακριβώς έγινε το 1821 όταν οι Έλληνες επαναστάτες μπήκαν στην Τρίπολη.

Η διαφορά είναι ότι τότε ο Κολοκοτρώνης και μερικοί τουλάχιστον από τους καπεταναίους προσπάθησαν να σταματήσουν τις ακρότητες και την σφαγή. Στον Μελιγαλά όμως, ο Βελουχιώτης, ο Αχιλλέας Μπλάνας (Γραμματέας του ΚΚΕ Πελοποννήσου), ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Ακρίτας, ο Ορίωνας, ο Κουλαμπάς, οι δεκάδες μόνιμοι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, και οι λοιποί ηγέτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ, που ήταν παρόντες, όχι μόνο δεν προσπάθησαν να παρέμβουν αλλά είναι αυτοί που έδωσαν την διαταγή και οργάνωσαν το έγκλημα που ακολούθησε.

Η μεγάλη βία που άρχισε αμέσως με την είσοδο των ανταρτών στην πόλη με αυτοδικίες εναντίον αιχμαλώτων οπλιτών και αμάχων και άγριο πλιάτσικο, καθ’ όλα απαράδεκτη δεν ήταν και κάτι μοναδικό για παρόμοιες καταστάσεις.

Μια ομάδα αιχμαλώτων στο διπλανό χωριό Μερόπη την τίμησαν με επίσκεψη και απάνθρωπη βία πριν την σφαγή τους ο Βελουχιώτης με τους μαυροσκούφηδες σωματοφύλακές του. Αυτά όμως που ακολούθησαν τις επόμενες πέντε ημέρες δεν έχουν ποτέ ξαναγίνει στην Ελλάδα. Το τονίζουμε, γιατί αυτό κάνει το έγκλημα της Πηγάδας μοναδικό και ανατριχιαστικό.

Να επιλέγονται δηλαδή ομάδες ανθρώπων από το πλήθος που ήταν κλεισμένο χωρίς τροφή και νερό στην πανηγυρίστρα του Μελιγαλά, το Μπεζεστένι, να οδηγούνται σ’ αυτόν εδώ τον τόπο δεμένοι με καλώδια και σύρματα ημίγυμνοι, και να εκτελούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες πέραν κάθε περιγραφής και φαντασίας.

Σφαγιάσθηκαν από μικρά παιδιά 14 ετών μέχρι και ηλικιωμένοι 85 ετών. Μεταξύ των θυμάτων ήταν μαθητές και μαθήτριες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ιερείς, αξιωματικοί, γιατροί, δάσκαλοι, καθηγητές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι. Εκατοντάδες οικογένειες είχαν περισσότερα από ένα μέλος τους θύμα. Το σύνολο των σφαγιασθέντων ήταν πάνω από 1.700, οι περισσότεροι άμαχοι αφού μόνον 750 ανήκαν στο Τάγμα Ασφαλείας. Παρόμοιο μακελειό ούτε ο Ιμπραήμ δεν προξένησε!

 

Αυτά τα ιστορικά γεγονότα της σφαγής του Μελιγαλά, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Μεσσηνία, και όταν λογικά ο λαός έπρεπε να γιορτάζει ενωμένος την ελευθερία του, είναι γνωστά και δεν έπρεπε να αμφισβητούνται από κανέναν. Παρά ταύτα, ηθελημένα ή αθέλητα η παραποίηση είναι συνεχής από συγγραφείς και δημοσιογράφους ακόμη και σήμερα, 68 χρόνια μετά.

Φοβούμαστε δε ότι εκείνοι που αρνούνται να αναγνωρίσουν τα σφάλματά τους από το παρελθόν, και να πάρουν μαθήματα πατριωτικής αγωγής, είναι σίγουρο ότι θα τα επαναλάβουν. Η ρητορεία πολλών στην παρούσα εθνική κρίση αυτό ακριβώς μαρτυρεί. Ότι δηλαδή, η πολιτική παραφροσύνη και η εθνική διχόνοια που οδήγησαν στο έγκλημα του Μελιγαλά δεν έγινε μάθημα και κτυπητό παράδειγμα προς αποφυγή.

Τα 5 ατέλειωτα εικοσιτετράωρα της σφαγής στην Πηγάδα, πολλοί έστρεφαν αλλού τα μάτια για να μη δουν. Οι φυσικοί και πολιτικοί απόγονοι των δολοφόνων τα στρέφουν ακόμη μακριά, αρνούμενοι να παραδεχθούν το μεγάλο έγκλημα. Η παραποίηση του εγκλήματος στην αριστερή ιστοριογραφία είναι απίστευτη


 

ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Αλμανάκ

 

 

 

1556…. Ο Κάρολος Ε΄ επιστρέφει στην Ισπανία.

1656…. Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.

1789…. Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

1812…. Ο γαλλικός στρατός υπό το Ναπολέοντα φτάνει προς το Κρεμλίνο της Μόσχας.

1821…. Νίκη Σουλιωτών κατά Τουρκαλβανών στα Πέντε Πηγάδια.

1821…. Υπογράφεται στο Ελ Σαλβαδόρ η Acta de Indepedencia, με την οποία η ισπανοκρατούμενη Κεντρική Αμερική αποκτά δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

1830…. Ο Ουίλιαμ Χάσκισον στην Αγγλία γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που παρασύρεται από τρένο.

1835…. Το πλοίο «Μπιγκλ» του Δαρβίνου φθάνει στα νησιά Γκαλαπάγκος.

1873…. Αποχωρούν από τη Γαλλία τα τελευταία γερμανικά στρατεύματα.

1908…. Πρώτη παράσταση οπερέτας στην Αθήνα από ελληνικό θίασο με αρχιμουσικό το Θεόφραστο Σακελλαρίδη.

1912…. Πραγματοποιείται με επιτυχία στο Βόλο συνέδριο για το αγροτικό ζήτημα. Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις περιστρέφονται στο πρόβλημα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των μεγάλων τσιφλικιών.

1916…. Ο «Μικρός Γουίλι», το πρώτο τανκ που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κατά των Γερμανών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη του Σομ.

Ο «Μικρός Γουίλι», 15 Σεπτεμβρίου
Ο «Μικρός Γουίλι»

 

1917…. Ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Κερένσκυ, ανακηρύσσει τη Ρωσία σε Δημοκρατία, η οποία δε θα επιζήσει πάνω από ενάμιση μήνα, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου θα επικρατήσουν οι Μπολσεβίκοι του Λένιν.

1919…. Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ημερήσιας εφημερίδας «Καθημερινή».

1920…. Καταργούνται οι φυλακές Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.

1921…. Πραγματοποιείται στο προάστιο του Λονδίνου Χαϊγκέιτ ο δεύτερος γάμος του Ελευθέριου Βενιζέλου με την πλούσια ομογενή, Έλενα Στεφάνοβικ Σκυλίτση.

1922…. Μετά τη συγκρότηση της Επαναστατικής Επιτροπής σε Χίο και Μυτιλήνη, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους ηγέτες της Επανάστασης, οργανώνει «διευθυντήριο» και αρχίζει να διοικεί την Αθήνα, να διορίζει στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη και να πραγματοποιεί συλλήψεις.

1928…. Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

Αλεξάντερ Φλέμινγκ, 15 Σεπτεμβρίου
Αλεξάντερ Φλέμινγκ

 

1934…. Αρχίζουν να αφαιρούνται οι γραμμές του τραμ από τους δρόμους της Αθήνας. Στη θέση του θα δρομολογηθούν λεωφορεία.

1935…. Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Την ίδια μέρα εκδίδει διάταγμα, με το οποίο υποβιβάζει τους Εβραίους στο καθεστώς του υπανθρώπου.

Αδόλφος Χίτλερ, 15 Σεπτεμβρίου
Αδόλφος Χίτλερ

 

1944…. Οι Ναζί εκτελούν 43 άντρες, 2 γυναίκες και ένα βρέφος 6 μηνών στην κοινότητα Γδόχια Κρήτης.

…. Εξελίσσεται η μάχη του Μελιγαλά μεταξύ του ΕΛΑΣ και των Ταγμάτων Ασφαλείας. Με την επικράτηση των αντιστασιακών δυνάμεων ακολούθησε δολοφονία των τελευταίων με τα θύματα να υπολογίζονται από 708 έως 1144.

1949…. Στα 75 του χρόνια, ο δρ. Κόνραντ Αντενάουερ γίνεται ο πρώτος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

1951…. Ο Εμίλ Ζάτοπεκ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 20.000 μέτρα με 1:01.15.8.

1952…. Ο ΟΗΕ παραχωρεί την Ερυθραία στην Αιθιοπία.

1959…. Ο Νικήτα Χρουστσόφ είναι ο πρώτος ηγέτης της ΕΣΣΔ που επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

1961…. Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές.

1968…. Ιδρύεται με απόφαση του ΚΚΕ, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ).

1972…. Αρχίζει στους γαλλικούς κινηματογράφους η προβολή της σουρεαλιστικής σάτιρας «Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας».

1975…. Στην Ελλάδα, αρχίζουν να κυκλοφορούν δοκιμαστικά τρόλεϊ χωρίς εισπράκτορα.

1982…. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ξεσηκώνει θύελλα στο Ισραήλ, μετά την προσωπική ακρόαση που έδωσε στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ.

1982…. Στην Ελλάδα, διεξάγεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο ΟΑΚΑ μεταξύ Ολυμπιακού και Έστερ Σουηδίας (2-0) για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

1982…. Αεροσκάφος F-84F Thunderstreak της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβεται σε κατοικιμένη περιοχή της Λάρισας, σκοτώνοντας τρεις πολίτες στο έδαφος από τα συντρίμμια.

1989…. Κατατίθεται στη Βουλή το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Κοσκωτά, σύμφωνα με το οποίο βασικός υπεύθυνος φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου.

1991…. Διάσπαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αποχωρεί η ανανεωτική πτέρυγα με επικεφαλής τη Μαρία Δαμανάκη, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάννη Δραγασάκη. Οι ανανεωτικοί, που εκπροσωπούν γύρω στο 50% της Κ.Ε. του ΚΚΕ, θα παραμείνουν στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, που θα μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα.

ΚΚΕ 1989, 15 Σεπτεμβρίου

 

…. Το διαστημικό λεωφορείο «Ντισκάβερι» θέτει σε τροχιά δορυφόρο που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τις τρύπες του όζοντος της Γης.

1994…. Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ιωάννη Παλαιοκρασά και Ανδρέα Ανδριανόπουλο για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

…. Πτώση αεροπλάνου με δασοπυροσβέστες, στο όρος Λεκάνη, μεταξύ Δράμας και Καβάλας και απολογισμό 10 νεκρούς.

1995…. Στην 4η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες που γίνεται στην Κίνα, εγκρίνεται διακήρυξη κατά την οποία βεβαιώνεται ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ καλούνταν οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας τους .

1999…. Αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ιταλός, Ρομάνο Πρόντι.

2000…. Ξεκινούν οι 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μετέχουν 10.200 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες σε 28 αθλήματα. Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο πρώτος αθλητής που πατάει τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου ως σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής.

2001…. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε δήλωσή του και υπόσχεται «σαρωτική, επίμονη και αποτελεσματική» απάντηση στα χτυπήματα των τρομοκρατών.

15 Σεπτεμβρίου 2003…. Με μία συμβολική απευθείας σύνδεση Αθήνας – Λευκωσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εγκαινιάζουν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο «HellasSat».


 


 

Γεννήσεις – Θάνατοι

 

Σαν σήμερα 15 Σεπτεμβρίου 1254 γεννήθηκε ο Μάρκο Πόλο, Βενετός έμπορος εξερευνητής.

Το 1789 γεννήθηκε ο Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ, αμερικανός συγγραφέας. («Ο Τελευταίος των Μοϊκανών»)

Την ίδια μέρα το 1890 γεννήθηκε η Άγκαθα Κρίστι, Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Σαν σήμερα το 1938 πέθανε ο Γιαννούλης Χαλεπάς, διακεκριμένος γλύπτης από την Τήνο.

Την ίδια μέρα το 2006 έφυγε από την ζωή η Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστή και από τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφήμιζε το Ισλάμ.

Οριάνα Φαλάτσι, 15 Σεπτεμβρίου
Οριάνα Φαλάτσι

 

Το 2008 πέθανε ο Σταύρος Παράβας, ηθοποιός

Σχετικά Άρθρα

Back to top button