Σ.ΑΡΑΒΙΑ

Σ.Αραβία: Αναστολή της μισής ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου μετά την επίθεση των Χούθι στην Aramco!

Τη μισή ημερήσια παραγωγή πετρελαίου σταματά η Σαουδική Αραβία ύστερα από την συντριπτική επίθεση και το κτύπημα που πέτυχαν  οι αντάρτες Χούθι με 10 συνολικά UAV κατά δύο εγκαταστάσεων της Aramco.

Αυτό αναφέρει η Wall Street Journal η οποία διευκρινίζει ότι η αναστολή του μισού της ημερήσιας παραγωγής του «μαύρου χρυσού» αντιστοιχεί σε 5 εκατ. βαρέλια, που με τη σειρά τους αντιστοιχούν στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου


Από την πλευρά τους οι Χούθι ανακοίνωσαν ένταση των επιθέσεων αυτών:

«Υποσχόμαστε στο καθεστώς της Σαουδικής  Αραβίας ότι οι επιθέσεις μας στο μέλλον θα ενταθούν ακόμη περισσότερο και θα γίνουν πιο καταστροφικές μέχρις ότου η χώρ αυτή σταματήσει την επιθετικότητά της και την πολιορκία της στην Υεμένη».

Όπως έχουν ήδη αναφέρει  αναλυτές του Βασιλείου χαρακτηρίζουν το πλήγμα “ως την σημαντικότερη επίθεση που δέχτηκαν μέχρι τώρα κατά την διάρκεια του πολέμου στην Υεμένη”!

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, drones επιτέθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αλυσιδωτές εκρήξεις σε τουλάχιστον δύο εγκαταστάσεις σε Abqaiq και Khurais.

Στο Αμπκάικ, 60 χλμ. νοτιοδυτικά του Νταχράν στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχει το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου. Στο Χουράις, 190 χιλιόμετρα μακρύτερα προς τα νοτιοδυτικά, υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική η ομολογία αποτυχίας των σαουδαράβων καθώς τα drones πέρασαν την αντιαεροπορική “ασπίδα” που είχε αναπτυχθεί γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Επιχειρεί να καθησυχάσει το Ριάντ: Σβήσαμε τις φωτιές

Οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco σήμερα στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις προκάλεσαν πυρκαγιές που η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία έθεσε υπό έλεγχο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Εσωτερικών χωρίς να αναφέρει από πού προέρχονταν τα drones.

Οι ακριβείς στόχοι και η έκταση των ζημιών δεν έχουν γίνει σαφείς. Η Aramco δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Στο Αμπκάικ, 60 χλμ. νοτιοδυτικά του Νταχράν στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχει το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου. Στο Χουράις, 190 χιλιόμετρα μακρύτερα προς τα νοτιοδυτικά, υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας

Back to top button