ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική NAVTEX-πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ ανήμερα 15αύγουστου

Η  Άγκυρα ανεβάζει την ένταση και με παράτυπες NAVTEX. Συγκεκριμένα ακόμα και την ημέρα του 15Αύγουστου δεσμεύει περιοχή δυτικά της Πάφου για ναυτική άσκηση

Παράλληλα, επιβαίνοντας στην φρεγάτα Γκεμλικ που συνοδεύει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έστειλε  ένα ακόμη απειλητικό μήνυμα προς την Κύπρο και εμμέσως και στην Ελλάδα :

«Μην περιμένει κανείς πως η Τουρκία των 82 εκατομμυρίων και η ‘‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ δεν θα κάνουν κάτι όταν εκείνοι θα κάνουν γεωτρήσεις αερίου πετρελαίου.

Αυτό είναι αστείο δεν μπορεί να συμβεί. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιό μας και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων. Μην δοκιμάσει κανένας τη δύναμή μας» πρόσθεσε δε πως «Δεν θα επιτρέψουμε αποφάσεις που θα ληφθούν ενάντια στα δικαιώματά μας στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Το λέμε από την αρχή πως αποφάσεις αυτού του είδους δεν έχουν πιθανότητα επιβίωσης».

Δείτε το βίντεο:

 

Την ίδια στιγμή όμως που το τουρκικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποιούσε χθες τις δηλώσεις Ακάρ από την κυπριακή ΑΟΖ και  η Ελλάδα μέσω του πολεμικού ναυτικού της έστελνε το δικό της μήνυμα ισχύος, δίνοντας χθες στην δημοσιότητα τα στοιχεία από την συμμετοχή στην άσκηση «MIGHTY WAVES 19» που διοργάνωσε το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα η Αθήνα συμμετείχε με την φρεγάτα «Αιγαίο» και δύναμη βατραχανθρώπων.

Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των δυτικών ακτών του Ισραήλ, ενώ περιελάμβανε και εν όρμω εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου της Χάιφα.

Τα κύρια αντικείμενα της άσκησης ήταν η συνεκπαίδευση στον τομέα της Θαλάσσιας Ασφάλειας, η αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον και η παροχή βοήθειας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης των συμμετεχόντων.

Στην εν λόγω άσκηση που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 8 Αυγούστου, εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ, συμμετείχαν με προσωπικό και μονάδες η Γαλλία και οι ΗΠΑ αλλά και σημαντικός αριθμός χωρών με παρατηρητές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close