ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: Η κυβέρνηση πετάει έξω απ’την πλατφόρμα 30.000 ακίνητα

Στο «κυνήγι» των «ξεχασιάρηδων» ιδιοκτητών διαμερισμάτων με βραχυχρόνιες μισθώσεις σε πλατφόρμες όπως AirBnb, ετοιμάζεται να εισέλθει η κυβέρνηση.


 

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μαζί με το υπουργείο Τουρισμό σημαντικές αλλαγές σε μια προσπάθεια να μπει μια τάξη σε όσους έχουν εισοδήματα μέσω Airbnb.

Όπως αποκαλύπτει η iefimerida, το τοπίο αναμένεται να αλλάξει από το φθινόπωρο, ενώ η κυβέρνηση σκέφτεται να απορρίψει όλες τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «τρία μέτρα έχουν περάσει τα πρώτα “τεστ” των διαβουλεύσεων που έχουν στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού.

Τα μέτρα αυτά, κατά σειρά προτεραιότητας, είναι τα εξής:

1) Αυστηρή φορολογική συμμόρφωση – Εκτός πλατφόρμας τα αδήλωτα

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη στα χέρια του λίστες με 20.000 ακίνητα που είναι καταχωρημένα στο Airbnb και, επιπλέον, 10.000 ακίνητα που προσφέρονται μέσω του Booking τα οποία δεν έχουν Αριθμό Μητρώο Ακινήτου (ΑΜΑ) -και, ουσιαστικά, είναι αδήλωτα.

Αυτά τα ακίνητα αναμένεται να τεθούν «βίαια» εκτός πλατφόρμας τους προσεχείς μήνες, σε μια επιχείρηση που θα αναλάβει να «τρέξει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

2) Προδιαγραφές ασφαλείας για τα Airbnb

Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, η Ελλάδα θα αποκτήσει το φθινόπωρο έναν ειδικό κανονισμό για τα ακίνητα που προσφέρονται στο Airbnb και το Booking. Ο κανονισμός θα θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν καταχωρίσεις ακόμη και για… αντίσκηνα) και εκτιμάται ότι μόλις ισχύσει θα «κοπούν» αρκετά, επιπλέον, ακίνητα από τις πλατφόρμες.

3) Ασφάλιση ακινήτων και επισκεπτών

Το τρίτο μέτρο που σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο αφορά στο κομμάτι της ασφάλισης ακινήτων και επισκεπτών. Μέχρι σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με χρέη “ασφαλιστικής”, η πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway). Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραυματισμούς επισκεπτών που στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Αυτό το “κενό” αναμένεται να διορθώσουν ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν -ακόμη και υποχρεωτικά- την ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες»

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close