ΕΛΛΑΔΑΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ”

Με αφορμή την επιτυχημένη πορεία του Συλλόγου ”ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ” στον θρησκευτικό Τουρισμό, και την μεγάλη αύξηση των επισκεπτών στη Χώρα μας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Γεώργιος Τυρεκίδης, αναφέρεται στο βιογραφικό της Αγίας, που φωτίζει το έργο και ενδυναμώνει τους ανθρώπους που το υποστηρίζουν. Μια πρωτοβουλία που εκπληρώνει τις επιθυμίες πολλών Ρώσων επισκεπτών οι οποίοι εμπιστεύονται για πολλά χρόνια τον προαναφερόμενο Σύλλογο για τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα.

Ο ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ “ΑΓΊΑ ΜΑΤΡΩΝΑ” ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΘΗΚΕ ΤΟ ΈΤΟΣ 2009 ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΥΡΕΚΙΔΗ. ΓΕΏΡΓΙΟ. ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΉ ΤΗΝ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΉΡΗΣΗ ΜΝΗΜΕΊΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΆΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΌΥ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ Η ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΏΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΌΝ ΚΟΙΝΟΤΉΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΉΛΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉΣ ΕΚΚΛΗΣΊΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΏΝ ΤΗΝ ΟΡΓΆΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΆΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΏΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΉ ΟΡΘΟΔΌΞΩΝ ΣΧΟΛΕΊΩΝ. ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΌ ΤΗΣ ΚΥΡΊΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΥ ΣΎΛΛΟΓΟΥ “ΑΓΊΑ ΜΑΤΡΩΝΑ” ΠΡΌΕΔΡΟΣ. ΤΥΡΕΚΙΔΗΣ. ΓΕΏΡΓΙΟΣ.ΌΣΙΑΜΑΤΡΩΝΑ ΕΚ ΡΩΣΙΑΣ (1881 -1952) ΕΟΡΤΆΖΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΜΑΪΟΥ ΕΚΆΣΤΟΥ ΈΤΟΥΣ.

ΒΙΟΓΡΑΦΊΑ

Η Οσία Ματρώνα
Η Οσία Ματρώνα

Η Οσία Ματρώνα γεννήθηκε το 1881 μ.Χ. στο χωριό Σέμπινο Επιφανίσκαγια του νομού της Τούλα, που σήμερα ονομάζεται Κομίφσκι, από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, τον Δημήτριο και τη Ναταλία. Η Οσία είχε ακόμη τρία αδέλφια, τον Ιβάν, τον Μιχαήλ και την Μαρία. Οι γονείς της, επειδή ήταν φτωχοί, σκέφθηκαν να δώσουν το παιδί που περίμεναν στο ορφανοτροφείο του Γκολίτσιν.

Όμως η μητέρα της Ματρώνας είδε, πριν την γέννησή της στο όνειρό της ότι ήλθε και κάθισε πάνω στο δεξί της χέρι ένα πουλί με ανθρώπινη μορφή αλλά χωρίς μάτια. Τότε θεώρησε το όνειρό της ως σημείο προς τον Θεό, ότι το παιδί που θα φέρει στον κόσμο θα είναι σκεύος εκλογής και έτσι αποφάσισαν να μην το δώσουν στο ορφανοτροφείο. Η Οσία γεννήθηκε τυφλή. Στη βάπτισή της, που έγινε από τον ιερέα Βασίλειο, ευλαβή και προορατικό, σχηματίσθηκε πάνω από την κολυμβήθρα ένα ανάλαφρο σύννεφο που ανέδιδε ευωδία. Ήταν και αυτό σημείο που φανέρωνε την πνευματική πρόοδο που θα είχε η Αγία.Το μόνο μέρος που πήγαινε συνέχεια, επειδή ήταν τυφλή, ήταν η εκκλησία.Όταν η μητέρα της δεν την εύρισκε στο σπίτι, ήξερε ότι η Ματρώνα ήταν στην εκκλησία. Από την παιδική της ηλικία ακόμη, της είχε δοθεί το προορατικό και διορατικό χάρισμα. Γνώριζε τις ασθένειες των ανθρώπων, τα προβλήματά τους, τις αστοχίες τους και έτσι τους προειδοποιούσε και τους συμβούλευε. Η Οσία επισκέφθηκε πολλά προσκυνήματα της Ρωσίας. Σε ένα από τα προσκυνήματά της βρέθηκε μπροστά στον Άγιο Ιωάννη της Κροστάνδης, που τότε ζούσε ακόμα. Χωρίς να δει την Οσία, είπε να ανοίξουν χώρο και φώναζε: «Ματρώνα, έλα εδώ», χωρίς να την γνωρίζει. Και συνέχισε ο Άγιος Ιωάννης: «Αυτή θα είναι η διάδοχός μου. Αυτή είναι ο όγδοος στύλος της Ρωσίας».Η Αγία ήταν τότε δεκατεσσάρων ετών. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών η Ματρώνα όχι μόνο δεν έβλεπε, αλλά σταμάτησε και να περπατάει. Έζησε έτσι παράλυτη πενήντα χρόνια. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν παραπονέθηκε και έλεγε ότι είναι πνευματική η αιτία για όλα αυτά που της συνέβαιναν και μόνο ο Θεός γνωρίζει τις αιτίες. Έλεγε σε εκείνους που την επισκέπτονταν: «Θα έλθει ο καιρός που θα σας βάλουν μπροστά σας ψωμί και σταυρό, για να διαλέξετε. Θα περάσουμε δύσκολους καιρούς και εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να διαλέξουμε τον σταυρό». Τον κόσμο που την επισκεπτόταν τον ευλογούσε, έβαζε τα χέρια της πάνω στην κεφαλή τους και τους διάβαζε προσευχές. Στο μέτωπό της, από τους πολλούς σταυρούς που έκανε, σχηματίσθηκε λακουβίτσα. Ο Θεός την αξίωσε και με το χάρισμα της θαυματουργίας και έτσι πολλούς θεράπευσε και ωφέλησε πνευματικά. Ο Άγιος Θεός της αποκάλυψε πως πλησίαζε η ημέρα της εξόδου της από τον μάταιο τούτο κόσμο. Τρεις ημέρες πριν την κοίμησή της, έδωσε οδηγίες για την εξόδιο ακολουθία της και τον ενταφιασμό της. Η Οσία Ματρώνα κοιμήθηκε με ειρήνη 2 Μαίου το 1952 μ.Χ. και ενταφιάσθηκε στο κοιμητήριο της μονής του Δανιήλ…

Η ΑΓΊΑ ΜΑΤΡΩΝΑ Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου 1952, ημέρα Παρασκευή. Από τότε χιλιάδες πιστοι ορθοδόξοι από όλο τον κόσμο έχουν βοηθήθει από την Αγία και πολλοί είναι εκείνοι πού επικαλούνται την παρρησία της στον Κύριο. Την Κυριακή έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία στο ιερό Ναό του Ιερού Χιτώνος του Κυρίου. Ενταφιάσθηκε στο νεκροταφείο της Μονής του Αγ. Δανιήλ. Στις 8 Μαρτίου 1998 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων της πού μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης στη Μόσχα, όπου ο τάφος σήμερα έχει γίνει ένα από τα δύο μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ρωσίας· χιλιάδες προσκυνητές περιμένουν υπομονετικά καθημερινά για να τα προσκυνήσουν. Με πράξη του ο μακαριστός Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος αναγνώρισε την Αγία Ματρώνα «ως τοπική Αγία της Μόσχας και όλης της Επαρχίας». Η μνήμη της τιμάται στις 2 Μαΐου, ημέρα της κοιμήσεως της.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close