ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΟΥΡΚΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων “πάγωσε” τα δάνεια προς την Τουρκία

Ερντογάν: «Δεν μας φοβίζουν οι κυρώσεις»

Ξεκίνησε η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, με την αρχή να γίνεται με οικονομική επίθεση στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «παγώνει» τα δάνεια προς την Τουρκία τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους.

Η έναρξη της εφαρμογής των κυρώσεων είναι μια θετική εξέλιξη. Ακόμα και αν η Άγκυρα παραμείνει ανένδοτη στα σχέδιά της όπως ισχυρίζεται, η ενεργοποίηση των κυρώσεων θα υποβαθμίσει την ήδη ασθμαίνουσα οικονομία της Τουρκίας και πιθανώς θα οδηγήσει σταδιακά την τουρκική ηγεσία σε δεύτερες σκέψεις.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ/EIB) δεν θα χορηγήσει νέα δάνεια στην Τουρκία που να σχετίζονται με έργα του δημόσιου τομέα τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους ενώ προχωρά σε αναθεώρηση της στρατηγικής της.

Η κίνηση εντάσσεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης νωρίτερα αυτό τον μήνα να επιβάλει κυρώσεις συμβολικά στην Τουρκία για τις «παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο στα ανοικτά της Κύπρου. Ωστόσο το… αυτί του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν φαίνεται να μην ιδρώνει αφού όπως είπε με αφορμή την 96η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν τη χώρα του από το να κάνει πράξη όσα δικαιούται.

«Ως τράπεζα της ΕΕ, η EIB θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, θα λάβει μια περιοριστική προσέγγιση όσον αφορά την υποβολή νέων χρηματοδοτήσεων προς έγκριση στο Συμβούλιό της για το υπόλοιπο της χρονιάς», δήλωσε εκπρόσωπος της EIB στο Reuters.

Η EIB, που είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δανειστής της Τουρκίας, έχει δαπανήσει μεταξύ 0,4 δισεκ. ευρώ και 2,2 δισεκ. ευρώ τον χρόνο στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Το πάγωμα αυτό δεν αναμένεται αυτή τη στιγμή να επηρεάσει τα έργα του ιδιωτικού τομέα και η τράπεζα θα μπορεί και πάλι να υπογράψει συμφωνίες αξίας περίπου 350 εκατ. ευρώ πριν το τέλος του έτους εάν λάβει το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που βρίσκονται στο Συμβούλιο της EIB.

«Η αξιολόγηση της στρατηγικού προσανατολισμού της Τράπεζας για τις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος», πρόσθεσε η εκπρόσωπος

Ερντογάν: «Δεν μας φοβίζουν οι κυρώσεις – Θα προστατέψουμε τα δικαιώματά μας στην Α.Μεσόγειο»

 

Η Άγκυρα θα συνεχίσει τις ίδιες ακριβώς προκλήσεις στην Α.Μεσόγειο και δεν την πτοούν ούτε οι κυρώσεις της ΕΕ αλλά ούτε και οι μελλοντικές πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

«Καμία απειλή επιβολής κυρώσεων δεν θα μας αποτρέψειαπό τους δίκαιους σκοπούς μας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στο πλαίσιο δηλώσεών του για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Σιωπηρά ή ξεκάθαρα, καμία απειλή επιβολής κυρώσεων δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από τον δίκαιο σκοπό της. Οι κινήσεις που κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, είναι για στην προστασία των δικαιωμάτων του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

«Η Τουρκία έχει την δύναμη να εξαλείψει οποιαδήποτε απειλή για την ανεξαρητσία, την ασφάλεια και την σταθερότητα από οποιαδήποτε εξουσία», είπε ακόμα ο Ερντογάν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close