ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη: Μείωση φόρων από το 2019, κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού, τέλος στο “τέρας” της γραφειοκρατίας

Πρεμιέρα με εκπλήξεις έκανε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε σημαντικές μειώσιες φόρων, με αιχμη τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τον φόρο επιχειρήσεων ήδη από το 2019. Ακόμα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ανά τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, το Κράτος, η Δικαιοσύνη και η ΔΕΗ. Ο πρωθυπουργός, ακόμα, εξήγγειλε πέντε εμβληματικά νέα έργα για τη χώρα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συνόψισε το πολιτικό του μήνυμα ενόψει της νέας περιόδου, μιλώντας για πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας». 

Ρεύμα προόδου πάνω από τις διαφορές

«Οι εκλογές έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αρχικά, προσθέτοντας ότι οι πολίτες με την ψήφο τους έκλεισαν μια ολόκληρη ιστορική φάση.

«Είναι καιρός η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά, με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας, ακόμα λόγο για νέα κανονικότητα. «Ό,τι είπαμε θα το κάνουμε και θα το κάνουμε μαζί με τους πολίτες. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας ακόμα για ανάπτυξη και την αναγέννηση της μεσαίας τάξης και τον πλούτο υπέρ όλων. Έκανε ακόμα λόγο για απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, ενώ μίλησε για ένα «ρεύμα προόδου» που θα υπερβαίνει τις διαφορές. «Η πρόοδος της χώρας είναι υπόθεση εθνική και σε αυτή την προσπάθεια θέλω όσο μπορώ περισσότερους δίπλα μου», τόνισε ο πρωθυπουργός, ακόμα, λέγοντας ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε να μείνουν στην άκρη η καχυποψία και η γκρίνια και ζήτησε όλοι να βάλουν ένα λιθαράκι στη νέα προσπάθεια για την ανόρθωση της χώρας.

Πολιτική του μέτρου, της λογικής, του αποτελέσματος

Συνοψίζοντας το πολιτικό του πρόταγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε με αμεσότητα στο σώμα της βουλής και τόνισε. “Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι’ αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος.

Aυτό είναι και το κεντρικό πολιτικό μήνυμα των προγραμματικών θέσεων του πρωθυπουργού. «Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Άλλωστε ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές» θα τονίσει απευθύνοντας ένα ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ακόμη και όσους είναι ακόμη επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα κυβέρνηση, «γιατί η πρόοδος της χώρας είναι υπόθεση εθνική».

Συζήτηση για τα πλεονάσματα από το 2020 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δημοσιονομικά, λέγοντας ότι θα προβλέπεται στον νέο προϋπολογισμό η τήρηση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% για φέτος. Μίλησε, όμως, και για ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών σε όλο το φάσμα, κάνοντας λόγο για «αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα». «Αρνούμαι να αποδεχθώ, πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι, να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Θα κάνουμε την Ελλάδα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εντός του 2020 θα μπορεί να διεκδικήσει τη μείωση των πλεονασμάτων σε ρεαλιστική βάση. «Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από τη υστέρημα της μεσαίας τάξης», τόνισε ο πρωθυπουργός, αποσπώντας το χειροκρότημα.

Μείωση του φόρου επιχειρήσεων

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, κατ’ αρχήν, ότι οι Έλληνες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους. Ανακοίνωσε τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων σε δύο φάσεις, λέγοντας ότι τον Σεπτέμβριο τον Σεπτέμβριο θα μειωθεί στο 24% στο 28% για τα εισοδήματα του 2019 και το ίδιο ισχύει για τη μείωση στα μερίσματα από 10% στο 5%. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ακόμα την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, αλλά και τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα. Μίλησε για έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τον κατώτατο συντελεστή φόρου στο 9% από το 22%, αλλά και τον ανώτατο από το 45% στο 42%. Μίλησε, ακόμα, για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και του τέλους επιτηδεύματος. Έκανε, ακόμα, λόγο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15%.

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια…ασυνέπεια ως προς τις προεκλογικές του υποσχέσεις: «Είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου του 2020. Σημαντικές μειώσεις φόρων θα ισχύουν από το 2019», τόνισε ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι τα εκκαθαριστικά για τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα. Για τις μικρές ιδιοκτησίες, η ανακούφιση θα είναι 30%, ο φόρος για όλες τις μεσαίες περιουσίες θα μειωθεί κατά 20% και οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες με αντικειμενική πάνω από 1εκ. θα δουν μείωση 10%.

Έκανε λόγο για  άμεση παρέμβαση και στις 120 δόσεις. «η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ. Το επιτόκιο που βαρύνει τις οικογένειες  μειώνεται από το 5% στο 3%. Διευρύνεται η ρύθμιση για την υπαγωγή νομικών προσώπων που έχουν οφειλή ως 1 εκ. ευρώ. Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στην ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», τόνισε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι είναι η τελευταία φορά που θα υπάρξει τέτοια ρύθμιση. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα περιληφθούν στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα και προανήγγειλε ότι μετά τη διακοπή του Αυγούστου θα ακολουθήσει το δεύτεροφορολογικό νομοσχέδιο.

Ό,τι χρειαστεί για τη ΔΕΗ

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ «από τη βέβαιη χρεοκοπία που την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας», χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών. «Όπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα, για να ενισχύσουμε την επιχείρηση», είπε, ενώ προσέθεσε ότι θα κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

«Αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση, θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή», προσέθεσε. Είπε, ακόμα, ότι θα πωληθεί το 30% του αεροδρομίου, ενώ θα γίνει και νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ.

Ο δεσμεύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών: 

Υγεία: Αμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.

Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.

Ασφάλεια:Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέουΠοινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.

Τέλος στη γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

Πέντε νέα εμβληματικά έργα της κυβέρνησης

Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησηςκαι πολιτισμού  με έμφαση στηνκαλλιτεχνική δημιουργίατων νέων προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στιςπρογραμματικέςδηλώσειςτης νέας κυβέρνησης. Εμβληματικά κτίρια, συγκροτήματα αλλά και ολόκληρες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να αλλάξουν όψη σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα:

1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείοδίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Αξίζει δε να τονιστεί πως ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε μόνο στη εξαγγελία του έργου αλλά προχώρησε ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, δείχνοντας ότι οι διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα χρηματοδοτήσει τις πρώτες μελέτες του συγκεκριμένου έργου.

2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.  Όπως υπογράμμισε, αυτές θα μεταφερθούν εκτός αστικού ιστού, οι παλιές εγκαταστάσεις θα κατεδαφιστούν ενώ στη θέση τους θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο πάρκο στο οποίο θα περιλαμβάνονται χώροι άθλησης αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας. «Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασαίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

3. Ο εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες, αλλά και αναδιαμόρφωση του περιβαλλοντικού τοπίου.

5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Αυτές οι πέντε «κύριες», όπως τις χαρακτήρισε, «παρεμβάσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώραςαπαντούν ταυτόχρονα σε τοπικές αλλά και εθνικές ανάγκες ενώ συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με την ανάπτυξη της χώρας».

Όπως υπογράμμισε, «τα εμβληματικά αυτά έργα θα ανακουφίσουν εκατομμύρια κατοίκους, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας ενώ θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα και της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης».

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης, νέα ηλεκτρικά λεωφορεία

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε, ακόμα, πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης ήδη από το 2021, μιλώντας για κίνητρα στις επιχειρήσεις του χώρου, ώστε να προσαρμοστούν στην κυκλική οικονομία. Ακόμα, αναφέρθηκε σε νέα, ηλεκτρικά λεωφορεία που θα δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό.

Καμία έκπτωση για το ύφος και το ήθος της αντιπαράθεσης 

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, τόνισε ότι δεν θα αναφερθεί στις νάρκες που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, όταν είναι νωπή η κρίση του ελληνικού λαού. Προανήγγειλε, όμως, ότι δεν θα κάνει και καμία έκπτωση ως προς το ύφος και το ήθος του πολιτικού διαλόγου στο Κοινοβούλιο, μιλώντας για πολιτικούς αντιπάλους και όχι εχθρούς. «Η εποχή του θυμού και της βίας πέρασε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι πρέπει όλοι να χειροκροτήσουν ότι το «νεοναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε από τον ναό της Δημοκρατίας».

Με το βλέμμα στο 2021

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμα, στην πρόκληση της συμπλήρωσης 200 ετών από τη σύσταση του ελληνικού κράτος το 2021. «Αρκετά μείναμε πίσω», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ανάγκη φυγής προς το μέλλον. «Στην πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες. Οι Έλληνες κουράστηκαν από τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα λάθη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο δρόμο για την Ελλάδα που αξίζουμε, ας κάνουμε πρώτο σταθμό προόδου την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Και όπως λέει και ο Κίπλινγκ, σε ένα από τα αγαπημένα μου ποίημα «Αν»: «ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας όταν ο κόσμος δεν μας πιστεύει … και ας ονειρευτούμε χωρίς να γίνουμε σκλάβοι των ονείρων μας» Και ας ξεκινήσουμε τη δική μας Επανάσταση για την φωτεινή Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι, το μπορούμε!», είπε ο πρωθυπουργός

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close