ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Ο Τράμπ απέσυρε τις κυρώσεις στην Τουρκία ρίχνοντας την ευθύνη στον Ομπάμα και το “Yavuz” ..ξεθάρεψε!

Μετά την συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, το "Yavuz" απέπλευσε από την Αττάλεια με νότια πορεία!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ δήλωσε πως “η Τουρκία είχε άδικη αντιμετώπιση με τους S-400!


 

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη», αλλά διευκρίνισε ότι «εξετάζει διάφορες λύσεις», αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για αναστολή των προγραμματιζόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας. 

Παράλληλα, στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης κινήθηκε και η δήλωσή του ότι η «Τουρκία ήταν πάντα φίλος μας», αλλά και η απόδοση ευθυνών προς την κυβέρνηση Ομπάμα, σχετικά με την στάση της στο ζήτημα της πώλησης των πυραύλων Patriot το 2013.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Πιστεύω πως πρέπει να αντιμετωπίζεις δίκαια τους ανθρώπους. Δεν πιστεύω πως ήμασταν δίκαιοι με την Τουρκία. Αξιολογούμε πλέον διαφορετικές λύσεις. Προφανώς αυτό είναι πρόβλημα.

H Toυρκία ήθελε να αγοράσει Patriot, οι ΗΠΑ δεν τους πουλούσαν και μετά την συμφωνία με S-400 προχωρήσαμε σε νέα προσφορά.

Ο Μ.Ομπάμα και η διακυβέρνηση του ευθύνεται που μπλόκαρε την πώληση των Patriot.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι ένας ηγέτης με τον οποίο έχω φιλική σχέση. 

Θέλουμε να τετραπλασιάσουμε το εμπόριο με την Τουρκία. Ο στόχος πρέπει να είναι τα 100 δισ. δολάρια.

Η συνεργασία μας χαρακτηρίζεται ως στρατηγική.

Θα πάω στην Τουρκία αλλά δεν ξέρω ακόμη ημερομηνία”.

Τέλος, ο Ν.Τραμπ παρατήρησε επίσης την τουρκική αντιπροσωπεία λέγοντας “κοιτάξτε αυτούς τους ανθρώπους” και “πόσο ωραίο είναι. Σαν να είναι σε casting”.

“Δεν υπάρχει στούντιο του Χόλιγουντ όπου θα μπορούσατε να φτιάξετε αυτά τα άτομα”, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας γέλασαν.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης μαζί με τον Ρ.Τ.Ερντογάν βρίσκονταν ο ΥΠΕΞ,  Mevlut Cavusoglu, ο ΥΠΟΙΚ Berat Albayrak, ο ΥΠΑΜ Hulusi Akar, ο σύμβουλος του για θέματα επικοινωνίας Fahrettin Altun, ο εκπρόσωπος του Ibrahim Kalin, ο αρχηγός της MIT Hakan Fidan και ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKP Cevdet Yilmaz.

Ερντογάν: «Εληξε το θέμα κυρώσεων από ΗΠΑ – Αν ο Χαφτάρ σκοτώσει Τούρκο θα το πληρώσει – Λαμβάνουμε μέτρα»

Ο Ερντογάν αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Ν.Τραμπ καθώς αποκάλυψε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις ενώ τόνισε πως αν ο Στρατάρχης Χαφτάρ σκοτώσει έστω και ένα Τούρκο τότε θα το πληρώσει.

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την Σύνοδο των G20, δημοσιογράφος ρώτησε τον Ρ.Τ.Ερντογάν για την κήρυξη πολέμου από τον Στρατάρχη Χ.Χαφτάρ.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν αφού στην αρχή έκανε τον ανήξερο λέγοντας πως “δεν έχει ενημερωθεί για την διαταγή αυτή του ηγέτης της Λιβύης” είπε πως αν ισχύει τότε υπάρχει πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: “Πρόεδρε Ερντογάν ποια θα είναι η συμπεριοφορά σας απέναντι στον Χ.Χαφτάρ που διέταξε πυρ κατά τουρκικών στόχων στην Λιβύη;”

Ρ.Τ.Ερντογάν: “Ποια πλοία θα κτυπηθούν; Ποιος έδωσε τέτοιες διαταγές; Δεν με έχουν ενημερώσει οι σύμβουλοι μου (σσ ψέμα Ερντογάν ήταν μαζί με τον διοικητή της ΜΙΤ)

Αν έχουν δοθεί τέτοιες διαταγές από τον Χ.Χαφτάρ κατά της Τουρκίας, ειδικά αν έχει διατάξει πυρ κατά  υπηκόων, αεροσκαφών καθώς και πλοίων μας, τότε θα λάβουμε μέτρα. Θα το εξετάσουμε.

Τα μέτρα θα είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος από αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Ηδη πιστεύω πως έχουν ληφθεί μέτρα”.

Τί είπε για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

“Είχα συνομιλίες σήμερα με τον πρόεδρο Τραμπ. Λίγο νωρίτερα παραχώρησε συνέντευξη τύπου.

Εκεί ακούσαμε όλοι πως δεν θα υπάρχουν κυρώσεις.

Δεν πιστεύω πως είναι σωστό για δύο στρατηγικούς συνεργάτες να επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον.

Έχει σημασία πως από τη μία πλευρά αγοράζουμε S-400 όμως από τις ΗΠΑ αγοράζουμε αεροσκάφη Boeing. Αγοράζουμε 100 Boeing.

Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως με τις ΗΠΑ είμαστε στρατηγικοί εταίροι. Μέσα σε αυτή τη συνεργασία όμως δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουν στα κυριαρχικά δικαιώματα μας.

Στο θέμα των F-35 έχουμε πληρώσει στις ΗΠΑ 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια. Και δεν είμαστε αγοραστές αλλά συμπαραγωγοί.

Ήδη παραλάβαμε 4 μαχητικά. Στόχος μας είναι να αγοράσουμε 116 F-35.

Όμως οι ανακοινώσεις που έχουν κάνει κάποιοι κατώτεροι δεν συμβαδίζουν με τις δηλώσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος ( Τραμπ). Θεωρώ πως δεν μπορούν να υπάρχουν κυρώσεις ανάμεσα σε εταίρους. 

Το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Είμαστε στην διαδικασία παραλαβής”.

Επειτα ο Ρ.Τ.Ερντογάν αναφέρθηκε στην τρομοκρατία, στην οργάνωση FETO, στις κουρδικές οργανώσεις YPG/PKK, στο κύμα προσφύγων, για τον θάνατο του Μόρσι, την δολοφονία του Τ.Κασόγκι, το κλίμα, το εμπόριο.

Πάντως το πιο σημαντικό είναι πως μετά την συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, το τουρκικό γεωτρύπανο “Yavuz” απέπλευσε από την Αττάλεια με νότια πορεία! Μάλλον ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατάλαβε πως “τον παίρνει” και άλλο.

Οι Τούρκοι έχουν πει ότι θα πάει ανοιχτά της κατεχόμενης Κύπρου. Εκτιμάται ότι μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα φτάσει στον στόχο Karpaz-1 όπου με βάση τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων θα πραγματοποιήσει γεώτρηση.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει και μια “στροφή” προς Καστελόριζο.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button