ΙΣΤΟΡΙΑ

11 Ιουνίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – 322 π.χ. : Η Μάχη της Κραννώνας

322 π.Χ…. Διεξάγεται η Μάχη στην Κραννώνα Θεσσαλίας, μεταξύ Μακεδόνων (40.000 πεζοί, 3.000 τοξότες και 5.000 ιππείς, υπό τον Αντίπατρο) και Αθηναίων (25.000 πεζοί και 3.500 ιππείς, υπό τον Αντίφιλο), στο πλαίσιο του Λαμιακού Πολέμου. Στην ιππομαχία νικούν οι Αθηναίοι, αλλά η μακεδονική φάλαγγα πετυχαίνει αδιαμφισβήτητη νίκη. Στο πεδίο της μάχης πέφτουν νεκροί 500 Αθηναίοι, ανάμεσά τους και ο ολυμπιονίκης Χείλων, και 130 Μακεδόνες

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα, με βίντεο και φωτό)


 

Η μάχη της Κραννώνας ήταν η αποφασιστική μάχη του Λαμιακού Πολέμου. Διεξήχθηκε το 322 π.Χ. στην Κραννώνα της Θεσσαλίας, ανάμεσα στις Μακεδονικές δυνάμεις του Αντίπατρου και μιας αντιμακεδονικής επαναστατικής δύναμης με επικεφαλής τους Αθηναίους. Κατέληξε σε Μακεδονική νίκη…που έπεισε (τελικά) τους αντίπαλους Έλληνες να ζητήσουν ειρήνη. Αυτό σημάδεψε το τέλος της (σχετικής) ελευθερίας των πόλεων – κρατών από τη Μακεδονική Ηγεμονία που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα.

Προοίμιο

Όταν οι Αθηναίοι έμαθαν το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ιούνιο του 323 π.Χ. αποφάσισαν να επαναστατήσουν ενάντια στη Μακεδονική Ηγεμονία που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα.

Επιστράτευσαν, λοιπόν, μια δύναμη μισθοφόρων και ενώθηκαν με πολλές άλλες πόλεις – κράτη. Αρχικά οι Αθηναίοι και οι σύμμαχοί τους είχαν επιτύχει τοπική αριθμητική υπεροχή ενάντια στον άμεσο αντίπαλό τους, τον Αντίπατρο, που ήταν τότε ο αντιβασιλιάς των Μακεδόνων στην Ευρώπη, γιατί τα στρατεύματά του στη Μακεδονία ήταν αριθμητικά περιορισμένα, εξαιτίας της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή. Έτσι, ο αντιμακεδονικός συνασπισμός βρήκε την ευκαιρία να επιτύχει την εκδίωξη των Μακεδονικών φρουρών από τη Νότια Ελλάδα.

Έτσι ξεκίνησε ο Λαμιακός πόλεμος. Αντίπαλοι ήταν από τη μία πλευρά το Μακεδονικό βασίλειο υπό τον Αντίπατρο και από την άλλη ο αντιμακεδονικός συνασπισμός των Αθηναίων, Κορινθίων, Αχαιών κ.ά.. Ο πόλεμος άρχισε με τη μάχη της Ηράκλειας, στις Θερμοπύλες, που κατέληξε σε ήττα του Αντίπατρου και υποχώρησή του στη Λαμία, καλώντας ενισχύσεις από την Ασία. Ακολούθησε η ναυμαχία των Εχινάδων, κατά την οποία ο Κλείτος ο Μέλας νίκησε τον αθηναϊκό στόλο υπό τον Ευετίωνα στις Εχινάδες νήσους. Σε αυτή τη ναυμαχία, οι Αθηναίοι έχασαν 60 πλοία.

Ύστερα ακολούθησε η πολιορκία της Λαμίας, όπου βρισκόταν οχυρωμένος ο Αντίπατρος. Εκεί, κατά τη διάρκεια εφόδου, ο Αθηναίος στρατηγός Λεωσθένης σκοτώθηκε και τον αντικατέστησε ο Αντίφιλος. Αυτός έμαθε ότι ερχόταν ο Μακεδόνας στρατηγός Λεοννάτος, προς ενίσχυση των πολιορκημένων. Στη σύγκρουση που πραγματοποιήθηκε, σκοτώθηκε ο Λεοννάτος, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με το αντιμακεδονικό ιππικό.

 

Η μάχη

Το 322 π.Χ., αφίχθηκαν νέες Μακεδονικές ενισχύσεις υπό τον Κρατερό, αριθμώντας 10.000 πεζούς, 1.000 τοξότες και 1.500 ιππείς, και ενώθηκε με το στρατό του πολιορκημένου Αντιπάτρου. Σε αυτούς προστέθηκαν και οι άνδρες του νεκρού Λεοννάτου οι οποίοι αριθμούσαν 40.000 πεζούς, 5.000 ιππείς και 3.000 τοξότες. Από την άλλη ο Αντίφιλος διέθετε 25.000 πεζούς και 3.500 ιππείς. Παρά την αριθμητική υπεροχή των Μακεδόνων, ο Αντίφιλος αποφάσισε να δώσει μάχη.

Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στην Κραννώνα της Θεσσαλίας, στις 7 Αυγούστου του 322 π.Χ.. Ο Αντίφιλος είχε παρατάξει όλο το ιππικό του στη δεξιά πτέρυγα, ενώ ο Αντίπατρος το δικό του ιππικό στην αριστερή του, απέναντι από το αντίπαλο. Ο Αντίφιλος βασίστηκε στην υψηλή φήμη και ικανότητα των Θεσσαλών ιππέων του. Έτσι, η μάχη ξεκίνησε με την επίθεση του ιππικού του Αντίφιλου στο εχθρικό απέναντί του, προσπαθώντας, δηλαδή, να κερδίσει στη μάχη με το ιππικό του.

Πράγματι, το αντιμακεδονικό ιππικό νίκησε το αριθμητικά υπεράριθμο μακεδονικό και το απώθησε. Αλλά κατά τη διάρκεια της ιππομαχίας το πεζικό του Αντίπατρου επιτέθηκε στο αντιμακεδονικό αντίστοιχο. Το αντιμακεδονικό πεζικό απωθήθηκε από το υπεράριθμο μακεδονικό σε πιο υψηλό έδαφος, από το οποίο όμως απέκρουσε κάθε μακεδονική επίθεση. Βλέποντας ότι το πεζικό τους είχε υποχωρήσει, το αντιμακεδονικό ιππικό, που είχε εν τω μεταξύ επικρατήσει επί του αντίπαλου μακεδονικού, απεμπλάκηκε από τη μάχη, αφήνοντας έτσι τελικά τη νίκη στα μακεδονικά χέρια.

Μετά τη μάχη

Μετά τη μάχη ο αντιμακεδονικός συνασπισμός αριθμούσε 500 νεκρούς, ενώ οι Μακεδόνες 130 νεκρούς. Παρ’ όλο που ο αντιμακεδονικός συνασπισμός διατηρούσε ακόμη αξιόμαχο στρατό, ήταν ξεκάθαρο ότι οι Μακεδόνες είχαν κερδίσει το πλεονέκτημα σε αυτόν τον πόλεμο. Μετά από σύσκεψη του Αντίφιλου με τον αρχηγό του ιππικού του, Μένονα της Φαρσάλου, στάλθηκε αντιπροσωπεία του αντιμακεδονικού συνασπισμού στον Αντίπατρο, για να συζητήσει όρους συνθηκολόγησης.
Ο Αντίπατρος αρνήθηκε να διαπραγματευθεί με την αντιπροσωπεία του συνασπισμού, απαιτώντας ξεχωριστές αντιπροσωπείες ανά πόλη – κράτος. Οι όροι αυτοί αρχικά απορρίφθηκαν από τους εκπροσώπους του αντιμακεδονικού συνασπισμού, αλλά έπειτα, αφού ο μακεδονικός στρατός κατέλαβε αρκετές θεσσαλικές πόλεις, προκάλεσε ρήγματα και αποστασίες στον αντιμακεδονικό συνασπισμό, που τελικά οδήγησαν στην υπογραφή ειρήνης ξεχωριστά με κάθε πόλη – κράτος, εκτός της Αθήνας.
Αφού εγκαταλείφθηκε από τους συμμάχους της, η Αθήνα τελικά υποχρεώθηκε σε παράδοση άνευ όρων. Ο Αντίπατρος επέβαλε στην Αθήνα την αλλαγή του πολιτεύματός της από δημοκρατικό σε τιμοκρατικό, με επικεφαλής τον Φωκίωνα, δηλαδή ένα είδος ολιγαρχίας στο οποίο θα θεωρούνταν στο εξής πολίτες με πλήρη δικαιώματα μόνο όσοι είχαν περιουσία τουλάχιστον 2.000 δραχμές.
Ακόμη, η Αθήνα θα πλήρωνε πολεμική αποζημίωση, θα αποχωρούσε από τις κληρουχίες της στην Ίμβρο, στη Σκύρο, στη Λήμνο και στη Σάμο, θα δέχονταν μόνιμη μακεδονική φρουρά στη Μουνιχία και θα παραδίνονταν οι αντιμακεδόνες ρήτορες, με πρώτους τους Δημοσθένη και Υπερείδη. Μετά τον Λαμιακό πόλεμο, άρχισαν οι συγκρούσεις των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου με σκοπό το μοίρασμα της τεράστιας αυτοκρατορίας του

 

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

1184 π.χ.: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ερατοσθένη η Τροία πέφτει στα χέρια των Ελλήνων.

1509: Τελούνται οι γάμοι του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας με την Αικατερίνη της Αραγωνίας.

1788: Ο Ρώσος εξερευνητής Γκερασίμ Ισμαΐλοφ φτάνει στην Αλάσκα.

1805: Καταστροφική πυρκαγιά κατακαίει τη μισή πόλη του Ντιτρόιτ.

1821: Απελευθέρωση του Αγρινίου από τους Τούρκους.

1835: Πεθαίνει στην Αθήνα ο πυρπολητής Ανδρέας Μιαούλης.

1870: Ιδρύεται στο Άμστερνταμ η ζυθοποιία Άμστελ (Amstel). To 1968 θα εξαγοραστεί από τη Χάινεκεν (Heineken)

1917: Ο Αλέξανδρος στέφεται Βασιλιάς των Ελλήνων μετά την παραίτηση του πατέρα του, Κωνσταντίνου του Α’.

1931: Ιδρύεται η «Πάντειος Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών» με κληροδότημα του Αλέξανδρου Πάντου.

 

1955: Σημειώνεται το χειρότερο δυστύχημα σε αγώνα αυτοκινήτων. 83 θεατές βρίσκουν τραγικό θάνατο και άλλοι 100 τραυματίζονται στο Grand Prix του Le Mans στην Γαλλία όταν η Mercedes του Pierre Levegh μετά από σύγκρουση με την Austin Healy του Lance Macklin βγαίνει εκτός πίστας και πέφτει επάνω τους. Το δυστύχημα επηρέασε και το πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, καθώς ακυρώθηκαν οι αγώνες σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ελβετία. Στο τέλος του πρωταθλήματος, η Μερτσέντες αποφάσισε να αποχωρήσει από τους αγώνες της Φόρμουλα ένα, επιστρέφοντας μόνο σαν κατασκευάστρια κινητήρων το 1993.

1962: Οι Φρανκ Μόρρις, Τζόν Άνγλιν και Κλάρενς Άνγκλιν είναι οι πρώτοι – και τελευταίοι – που καταφέρνουν να αποδράσουν από τις φυλακές του Αλκατράζ.

1965: Δημοσιοποιείται σε εφημερίδες η υποτιθέμενη κομουνιστική δολιοφθορά σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου. Πρόκειται για σκευωρία που έχει στήσει και οργανώσει ο μετέπειτα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.

 

1980: Η Ελλάδα παίζει για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νάπολι της Ιταλίας και χάνει από την Ολλανδία με 1-0.

 

1981: Στο Ιράν, πάνω από 1.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από το σεισμό των 6,8 Ρίχτερ.

1985: Πεθαίνει η ηθοποιός Σαπφώ Νοταρά.

1989: Επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές.

 

1993: Σε 10ετή φυλάκιση καταδικάζεται ο επιχειρηματίας, Αργύρης Σαλιαρέλης, ο οποίος κηρύσσεται ένοχος για τη φυγάδευση του Γιώργου Κοσκωτά το 1988. Το 1996 το αίτημα του για επανάληψη της δίκης του απορρίπτεται από τον Άρειο Πάγο.

1997: Εν μέσω διαδηλώσεων μελών θρησκευτικών οργανώσεων, κυρώνεται στην ελληνική Βουλή η συνθήκη του Σένγκεν.

2002: Ο Αντόνιο Μεούτσι αναγνωρίστηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο ως ο πρώτος εφευρέτης του τηλεφώνου.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1403 – Ιωάννης Δ’, δούκας της Βραβάντης

1572 – Μπεν Τζόνσον, Άγγλος συγγραφέας

1726 – Μαρία Θηρεσία, ινφάντα της Ισπανίας

1776 – Τζον Κόνσταμπλ, Άγγλος ζωγράφος

1857 – Αντόνι Γκραμπόφσκι, Πολωνός χημικός μηχανικός

1864 – Ρίχαρντ Στράους, Γερμανός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας

1867 – Σαρλ Φαμπρύ, Γάλλος φυσικός

1876 – Άλφρεντ Λούις Κρέμπερ, Αμερικανός ανθρωπολόγος

1894 – Τογιόντα Κιιχίρο, Ιάπωνας επιχειρηματίας

1910 – Ζακ-Υβ Κουστώ, Γάλλος ωκεανογράφος

 

1922 – Μιχάλης Κακογιάννης, Κύπριος σκηνοθέτης

 

1925 – Γουίλιαμ Στάιρον, Αμερικανός συγγραφέας

1959 – Χιου Λώρι, Άγγλος ηθοποιός

1965 – Γιώργος Μπαρτζώκας, ο μοναδικός έλληνας προπονητής που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας.

1974 – Φραγκίσκος Αλβέρτης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1975 – Θωμάς Μπίμης, Έλληνας καταδύτης

1985 – Ντμίτρι Κολντούν, Λευκορώσος τραγουδιστής

1986 – Σία ΛαΜπέουφ, Αμερικανός ηθοποιός

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1183 – Ερρίκος ο Νεώτερος, Άγγλος πρίγκηπας

1216 – Ερρίκος της Φλάνδρας, αυτοκράτορας της Λατινικής Αυτοκρατορίας

1488 – Ιάκωβος Γ’, βασιλιάς της Σκωτίας

1727 – Γεώργιος Α’, βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας

1835 – Ανδρέας Μιαούλης, Έλληνας ναύαρχος

 

1858 – Πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης, που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από το 1814 έως το 1848. Δια της Ιεράς Συμμαχίας, της οποίας υπήρξε εμπνευστής, αντιτάχθηκε στην ελληνική επανάσταση. (Γεν. 15/5/1773)

 

1934 – Λεβ Βιγκότσκι, Ρώσος ψυχολόγος

1963 – Μιχαήλ Τσαμαδός, Έλληνας διπλωμάτης και δικαστικός

1970 – Αλέξανδρος Κέρενσκι, Ρώσος πολιτικός

1979 – Τζον Γουέιν, Αμερικανός ηθοποιός

1984 – Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, Ιταλός πολιτικός

1985 – Σαπφώ Νοταρά, Ελληνίδα ηθοποιός

1996 – Μπριγκίτε Χελμ, Γερμανίδα ηθοποιός

2004 – Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 – 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια. (Γεν. 26/3/1904)

 

2006 – Νερόλι Φέρχολ, Νεοζηλανδή τοξοβόλος

2012 – Τεόφιλο Στίβενσον, Κουβανός πυγμάχος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close