ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Κλείδωσε» συμφωνία 9,5 δισ.$ με Noble-Shell-Delek για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Αλλάζουν ριζικά οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η Λευκωσία «κλείδωσε» συμφωνία με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek, σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο θα είναι εκμεταλλεύσιμο σε λίγα χρόνια και πρόκειται να αποτελέσει πηγή καθαρών εισπράξεων ύψους 9,5 δισ. δολαρίων σε βάθος χρόνου.

Καθαρές εισπράξεις 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Κύπρο μέσω του Ταμείου Υδρογονανθράκων αναμένονται για τα 18 χρόνια που θα εξάγεται φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς το τερματικό Ιτκού της Αιγύπτου.

Ο κύβος ερρίφθη, οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek που ξεκίνησαν στο τέλος του 2018, για επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής συμφωνίας ολοκληρώθηκαν. Οι καθαρές εισπράξεις της Κύπρου θα κυμανθούν από τα $200 – $250 εκατ. ετησίως στα πρώτα χρόνια και θα φτάσουν στα $750 εκατ. περίπου μετά τα μέσα της 18ετούς περιόδου.

Σε σχέση με το υφιστάμενο συμβόλαιο, πρόκειται για περίπου $800 εκατ. λιγότερα στο σύνολο, όμως ο υπουργός Ενέργειας θεωρεί ότι κάλλιο πέντε και στο χέρι, αφού το υφιστάμενο συμβόλαιο δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να αναπτύξουν το κοίτασμα και δεν το έχουν κάνει εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια.

Τώρα, δεσμεύονται ρητά σε βήματα και χρονοδιαγράμματα, με βάση τα οποία τέλος 2024 αρχές 2025 θα ρέει φυσικό αέριο από την «Αφροδίτη» προς το Ιτκού, η Κύπρος θα είναι παραγωγός χώρα και θα ξεκινήσουν και οι εισπράξεις. Καθυστέρηση σε οποιοδήποτε στάδιο, σημαίνει ότι μπορεί να χάσουν τα δικαιώματα στο κοίτασμα.

Μέχρι τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμο το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος. Το β’ εξάμηνο του 2020 θα γίνει και η τρίτη γεώτρηση στο «Αφροδίτη», θα είναι και επιβεβαιωτική αλλά και η πρώτη με υποδομή εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Οι υπολογισμοί έγιναν με πρόβλεψη διεθνών τιμών πετρελαίου της τάξης των $70 το βαρέλι. Όσο πιο πάνω πάει η τιμή πετρελαίου την περίοδο 2024 – 2042, τόσο θα αυξάνονται και τα έσοδα για τη Δημοκρατία. Με διεθνείς τιμές στα $81 το βαρέλι τα έσοδα θα είναι σχεδόν 10,5 δισ., θα ανακτηθούν δηλαδή και τα $800 εκατ. Αν το κοίτασμα αποδειχθεί μεγαλύτερο των 4,1 τρισ. κυβικών ποδών τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Για όλες τις λεπτομέρειες ενημέρωσε χθες εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Τα πρώτα χρόνια οι εταιρείες θα εισπράττουν περισσότερα, για να αποσβέσουν τις επενδύσεις για ανάπτυξη του κοιτάσματος, που υπολογίζονται σε $3,5 δισ. σε πρώτο στάδιο, ακόμα $2 δισ. σε δεύτερο συν $2,6 δισ. οι δαπάνες διαχείρισης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button