ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΚΥΠΡΟΣ

Η Άγκυρα αμφισβητεί τα σύνορα της ΕΕ: «Λάθος η ένταξη της Κύπρου»

Η Άγκυρα μετά την κλιμάκωση σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αλλά και λόγω των αυταρχικών πρακτικών του καθεστώτος Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, βρίσκει τον δυτικό κόσμο απέναντί της, ενώ απειλείται με κυρώσεις και σκληρά μέτρα, κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά πλέον και από την ΕΕ.


 

«Η Ε.Ε. ή κάποιο μέλος της δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε και το δικαίωμα να καθορίσει τα σύνορα τρίτης χώρας. Άρα, η ΕΕ δεν μπορεί να καθορίσει τα σύνορα μιας χώρας μέλους επειδή το ζήτησε η “διοίκηση των Eλληνοκυπρίων” ή η Ελλάδα…», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καϊμακτσί, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλο λάθος η ένταξη της νοτίου Κύπρου στην Ε.Ε.»! Με τη δήλωση αυτή η Τουρκία αμφισβητεί τα σύνορα της Ε.Ε. και δίνει οδηγίες στον τρόπο λειτουργίας των Βρυξελλών!

O ίδιος ανέφερε πως «η έκθεση δεν αξιολογεί με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και η Άγκυρα δεν μπορεί να δεχθεί τις άδικες επικρίσεις που περιέχει».

Ο Τούρκος υφυπουργός τόνισε πως η Τουρκία συνεχίζει τη διαδικασία ένταξης παρά τα εμπόδια και επέκρινε την Επιτροπή λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο να γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική οργάνωση FETO (του Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016) σαν να είναι πολιτικό κίνημα».

Η έκθεση προόδου της Ε.Ε. τονίζει ότι η Τουρκία απομακρύνεται συνεχώς από την Ε.Ε. με σημαντική οπισθοδρόμηση στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ ασκεί κριτική στις προκλητικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επαναλαμβανόμενη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου της προσχώρησης στην Ε.Ε. δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχα μέτρα και μεταρρυθμίσεις έκτοτε και δεν εξετάστηκαν οι σοβαρές ανησυχίες της Ε.Ε. σχετικά με τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις στο κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το δικαστικό σώμα. Για τον λόγο αυτό, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία περίπτωση ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επισημαίνει η Επιτροπή.

Η έκθεση κάνει εκτεταμένη αναφορά στις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι αυξήθηκαν εξαιτίας των ενεργειών και των δηλώσεων της Τουρκίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους πόρους υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Υπενθυμίζει τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 που καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη δήλωση του Συμβουλίου, το οποίο υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η έκθεση αναφέρει ότι η επιχειρησιακή συνεργασία για τη μετανάστευση συνεχίστηκε, ωστόσο «οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» και «υπήρξαν επανειλημμένες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και των εναέριων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία», καταλήγει η Κομισιόν

Leave a Reply

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Notify of

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close