ΛΙΒΥΗ

Ναυτικό αποκλεισμό στα τουρκικά πλοία ανακοίνωσε η Λιβύη-«Θα τα βουλιάξουμε»

"Πέφτει" η Τρίπολη - Εμεινε χωρίς νερό

Ναυτικό αποκλεισμό επέβαλε ο στρατηγός Χαφτάρ μετά την παράδοση αντιπλοϊκών πυραύλων καθώς και άλλων όπλων από Αίγυπτο και Ιορδανία ως απάντηση στην πρωτοφανή κίνηση Ρ.Τ.Ερντογάν να στείλει για πρώτη φορά πλοίο με όπλα στις δυνάμεις των Αδερφών Μουσουλμάνων του GNA.

 

Πιο αναλυτικά, οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ επέβαλαν ναυτικό αποκλεισμό στα λιμάνια της δυτικής Λιβύης. Η απόφαση λήφθηκε μετά την άφιξη σε λιμάνι της Τρίπολης πλοίου με τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά και αντιαρματικά που έστειλε η Τουρκία από το λιμάνι της Σαμψούντας.

«Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή του στρατού, Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, για την διακοπή των προμηθειών των δυνάμεων της δυτικής περιοχής, ο αρχηγός του Επιτελείου των ναυτικών δυνάμεων, ταγματάρχης Φαράι Μαχντάβι, αποφάσισε να κηρύξει σε καθεστώς ναυτικού αποκλεισμού τα λιμάνια της Λιβύης», αναφέρει σχετικό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι ναυτικές δυνάμεις του Λιβυκού Ναυτικού απείλησαν να βουλιάξουν όσα πλοία πλησιάζουν τα λιμάνια της δυτικής περιοχής και προέρχονται από την Τουρκία.

Καταπατώντας την απόφαση του ΟΗΕ για την απαγόρευση εξοπλισμού των αντιμαχόμενων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη η Τουρκία έστειλε στο λιμάνι της Τρίπολης με το φορτηγό πλοίο Amazon (IMO: 7702657) σημαία Μολδαβίας σημαντικό αριθμό οχημάτων τουρκικής κατασκευής Kirpi II MRAP τα οποία όπως φαίνεται και από την παραλλαγή που φέρουν προορίζονταν για τον τουρκικό Στρατό.

Οι τουρκικές αρχές παραπλάνησαν την χώρα μας δηλώνοντας πως προορισμός του πλοίου ήταν ο Λίβανος προκειμένου να περάσει από τα χωρικά μας ύδατα με κατεύθυνση τη Λιβύη.


Βαμμένα με παραλλαγή που χρησιμοποιείται από τον τουρκικό Στρατό, τα οχήματα MRAP BMC Kirpi II ήταν εξοπλισμένα με τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων. Εμφανίστηκαν να διαθέτουν συστήματα παρεμβολών ραδιοσυχνοτήτων που νωρίτερα είχαν εντοπιστεί να είναι τοποθετημένα σε οχήματα του τουρκικού Στρατού.

Μάλιστα ορισμένα από αυτά φέρουν σύστημα εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Εκτός από τα οχήματα αυτά η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων FIM-92 Stinger μαζί με 40 πυραύλους, αριθμό αντιαρματικών πυραύλων σοβιετικής κατασκευής και πληθώρα πυρομαχικών.

Η απάντηση της Αλ-Σίσι αλλά και της Ιορδανίας ήταν άμεση στο πολεμικό μήνυμα Ρ.Τ.Ερντογάν σε ΗΑΕ-Αίγυπτο και Γαλλία. Η Αίγυπτος έστειλε και αυτή με τη σειρά της αντιαρματικούς πυραύλους Κοrnet, αντιαεροπορικούς αλλά και UAV τα οποία επιχειρούν για λογαριασμό των δυνάμεων του Χ.Χαφτάρ.


Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τεθωρακισμένα 8×8 Al-Mared και 6X6 Mbombe.


Ταυτόχρονα, δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ πήγαν Αίγυπτο για εκπαίδευση ενώ ο ίδιος ο Στρατάρχης πραγματοποίησε ταξίδι- “αστραπή” σε Ιταλία όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Τ.Κόντε, ενώ αργότερα θα μεταβεί και στην Γαλλία με σκοπό την ολοκληρωτική απομόνωση της Αγκυρας.

Καθώς οι μάχες κορυφώνονται για την ανακατάληψη της Τρίπολης από τον Χ.Χαφτάρ, οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ καλούν τους ισλαμιστές και μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να παραδοθούν.

Παραδόστε τα όπλα σας και πηγαίντε σπίτια σας με τους γονείς, τα παιδιά και τις οικογένειες σας καθώς ο Στρατός μας πλησιάζει”αναφέρουν τα φυλλάδια που ρίχνουν ελικόπτερα.

“Πέφτει” η Τρίπολη – Εμεινε χωρίς νερό

Θέμα χρόνου να πέσει η Τρίπολη στις δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ καθώς διεκόπηκε η λειτουργία του κύριου αγωγού του συστήματος ύδρευσης της πολιορκούμενης πρωτεύουσας Λιβύης.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρία που διαχειρίζεται το δίκτυο, ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον σταθμού του δικτύου αγωγών μέσω του οποίου η Τρίπολη υδρεύεται από τη Σαχάρα.

Ανάγκασαν τους εργαζόμενους να κλείσουν τις στρόφιγγες στην εγκατάσταση, 400 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close