ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΟΥΡΚΙΑ

Αιγαίο: Ο Ερντογάν βγάζει τον στόλο του για τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση την δευτέρα

Με επίδειξη στρατιωτικής δύναμης ετοιμάζεται να απαντήσει η Τουρκία στην καθολική καταδίκη της από τη διεθνή κοινότητα για τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ταυτόχρονα στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα τη μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019».

 


 

Το γεγονός αυτό προκαλεί ακόμη έναν πονοκέφαλο σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς η μεγάλη συσσώρευση ναυτικών δυνάμεων στη θάλασσα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επίσης και αεροσκαφών στον εναέριο χώρο, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ατύχημα.

Πόσω μάλλον όταν η Άγκυρα τραβάει όλο και περισσότερο το σχοινί της έντασης με προκλήσεις τόσο στο αρχιπέλαγος, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ένα από τα σενάρια της άσκησης «Θαλασσόλυκος», που θα αρχίσει στις 13 και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου, είναι και αυτό της απάντησης σε απειλές σχετικά με προσπάθειες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

«Η άσκηση θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 131 πλοίων, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων. Επίσης θα συμμετάσχουν στην άσκηση και δυνάμεις του Πεζικού, των Ειδικών Δυνάμεων και της Ακτοφυλακής. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τους επιτελείς πως σχεδόν 25.900 στρατιωτικοί θα πάρουν μέρος στην άσκηση», έγραψε η εφημερίδα Yeni Safak.

Κατά τον τουρκικό Τύπο, το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει με την άσκηση και την τόνωση του Εθνικού φρονήματος.

Ως εκ τούτου, 85 πολεμικά πλοία εξ αυτών που θα συμμετάσχουν στην «Θαλασσόλυκος» θα επισκεφτούν 33 λιμάνια και θα είναι ανοιχτά σε επισκέψεις από τους πολίτες.

Παράλληλα, η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με μια σειρά χωρών προκειμένουν να συστήσουν μια «Μεσογειακή Ασπίδα», στα πλαίσια μιας άλλη στρατιωτικής άσκησης. Η Άγκυρα έχει ήδη απευθυνθεί για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στην Αλβανία, στο Αζερμπαΐτζάν, στην Αλγερία, στην Γεωργία, στη Λιβύη, στον Λίβανο, στο Πακιστάν, στην Τυνησία και την Ιορδανία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση.

Leave a Reply

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Notify of

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close