ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Καψώνι ΝΑΤΟ στον Σουλτάνο: Κάλεσε εκπροσώπους της Κύπρου & αποχώρησαν οι Τούρκοι

Σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα σήμερα στους κόλπους του ΝΑΤΟ με τα τουρκικά ΜΜΕ να “βράζουν” από οργή καθώς ο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γ.Στολτενμπεργκ, κάλεσε την Κύπρο στην τελετή παράδοσης παραλαβής του νέου SACEUR με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η τουρκική αντιπροσωπεία.


 

Οι Τούρκοι μιλούν για “σοβαρή κρίση” και για “μήνυμα” της Συμμαχίας προς τον Ερντογάν που -σύμφωνα με τους Τούρκους-πως δείχνει την “πόρτα της εξόδου” αυξάνοντας την πίεση σε όλα τα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, με έκτακτες ενημερώσεις τους, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “σοβαρό παράπτωμα που οδηγεί σε κρίση στο ΝΑΤΟ” μετά την κίνηση του Γ.Στόλτενμπεργκ να καλέσει εκπροσώπους της Κύπρου στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Ανώτατο Αρχηγείο της Allied Powers Europe (SHAPE), στο Μονς του Βελγίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 π.μ. ώρα Βελγίου.

Μόλις οι Τούρκοι είδαν εκπροσώπους της Κύπρου αποχώρησαν από την συνεδρίαση.

“Οι Τούρκοι αξιωματικοί και διπλωμάτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Επρεπε να αντιδράσουν σε αυτή την κατάσταση” αναφέρουν τουρκικές πηγές.

“Εμείς τους ενημερώσαμε ότι θα φύγουμε αν δεν αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι της Κύπρου από την τελετή.

Ο γ.γ. της Συμμαχίας ενημερώθηκε σχετικά αλλά δεν έκανε τίποτα, για να αποτρέψει αυτή την κατάσταση

Πώς κάλεσαν την Κύπρο από την στιγμή που δεν είναι μέλος;

To μάθαμε χτες τελευταία στιγμή πως καλούσαν διπλωματικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους μελών της ΕΕ μεταξύ των οποίων και της Κύπρου.

Παρά τις αντιδράσεις μας δεν άλλαξε κάτι” τονίζουν οι Τούρκοι.

Το περιστατικό έγινε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον πρώην SACEUR, Στρατηγό Curtis M. Scaparrotti στον Στρατηγό Tod D. Wolters.

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: “Απερίσκεπτη πράξη” η κίνηση του ΝΑΤΟ

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, ανέφερε σχετικά:

“Καταδικάζουμε την μεγάλη προσβολή του ΝΑΤΟ κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του νέου SACEUR.

Mε δικιά του πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ αποφάσισε να καλέσει ένα μη μέλος, την Κύπρο, στην τελετή.

Αυτό ήταν μεγάλη προσβολή για εμάς.

Καταδικάζουμε αυτή την συμπεριφορά και τους καλούμε να μην επαναλάβουν ξανά παρόμοια κίνηση που αποτελεί “μεγάλο λάθος” για την συνεργασία των μελών.

Καλούμε ττη συμμαχία να μην προχωράει σε κινήσεις που παραβιάζουν τις συλλογικές αποφάσεις” καταλήγει η τουρκική ανακοίνωση.

Οργή επικρατεί στην Αγκυρα και για την πρόσκληση της Κύπρου από το ΝΑΤΟ για ένταξη στο πρόγραμμα PfP. Η Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP) είναι ένα πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας μεταξύ των μεμονωμένων χωρών και του ΝΑΤΟ. Επιτρέπει στους εταίρους να αναπτύξουν ατομική σχέση με το ΝΑΤΟ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button