ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΣΠΑΝΙΑ

(LIVE) Εκλογές στην Ισπανία: Νίκη των Σοσιαλιστών – Είσοδος του ακροδεξιού VOX στη Βουλή μετά από 40 χρόνια

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία – χωρίς να παίρνει αυτοδυναμία – ωστόσο με τη συνεργασία του Podemos και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων, έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση


 

Με καταμετρημένο το 91,48% των ψήφων:

– οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 122 έδρες,

– το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP65 έδρες,

– οι Ciudadanos 57 έδρες,

– οι Podemos 42 έδρες,

– το ακροδεξιό Vox 24 έδρες.

El Pais έγραφε νωρίτερα πως “το μπλοκ της Αριστεράς κερδίζει αυτό της Δεξιάς, που συγκεντρώνει συνολικά 146 έδρες” και συμπλήρωνε: “Λαϊκό Κόμμα 65, Πολίτες 57 και Vox 24”.

Ζωντανή κάλυψη από το Euronews

Πρώτες δηλώσεις του Σάντσεθ

“Όχι με τον Ριβέρα” φώναζαν οι υποστηρικτές του στον Πέδρο Σάντσεθ, που περίμεναν τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του.

Εκείνος τους διαβεβαίωσε πως δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση με τους κεντρώους Ciudadanos, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των Podemos και σηματοδοτώντας την έναρξη συνομιλιών για μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο.

Υποστηρικτές των Σοσιαλιστών πανηγυρίζουν

Θετικός σε συνεργασία ο Ιγκλέσιας

Ο ηγέτης του Unidos Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι με βάση τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, το κόμμα του είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας με το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Ο σχηματισμός μιας τέτοιας συμμαχίας “θα απαιτήσει πολύ χρόνο και θα σας ζητούσα να δείξετε υπομονή”, επισήμανε.

Σύγχυση στην κεντροδεξιά

Στο μεταξύ, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε στους υποστηρικτές του ο Άλμπερτ Ριβέρα των κεντροδεξιών Ciudadanos, αν και ο Πάμπλο Κασάδο του Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε πως “παραμένουμε αξιωματική αντιπολίτευση”.

Κέρδη και απώλειες

Το αποτέλεσμα των εκλογών, δείχνει σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων του PSOE, το οποίο στις εκλογές του 2016,  είχε συγκεντρώσει 85 έδρες.

Από την άλλη πλευρά, το Λαϊκό Κόμμα καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990, σε γενικές εκλογές, με 67 βουλευτές. Το 2016, το PP, υπό την ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι, κέρδισε 137 έδρες.

Η κατάρρευση έρχεται λιγότερο από ένα μήνα πριν τις δημοτικέςπεριφερειακέςκαι ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου.

Σημειώνεται δε πως το Λαϊκό Κόμμα δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι “Πολίτες” προηγούνται του Λαϊκού Κόμματος και αναδεικνύονται σε δεύτερη δύναμη σε τουλάχιστον τρεις περιοχές: ΑνδαλουσίαΜαδρίτη και Αραγονία, με καταμετρημένο το 63% των ψήφων.

 

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 75,41%, ένα ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η συμμετοχή στην Καταλονία την ίδια ώρα ανερχόταν σε 64,20%, σχεδόν 18 μονάδες μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα 4 ετών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close