ΓΑΛΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Notre Dame: Η επόμενη μέρα -Εικόνες από το εσωτερικό του ναού

 

Η σημερινή ημέρα βρίσκει το Παρίσι να μετράει τις πληγές του, τις πληγές που άφησε η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Παναγία των Παρισίων, προκαλώντας σοκ σε όλη την υφήλιο ..


 

Με το πρώτο φως της ημέρας στο σκοτεινό και καπνισμένο εσωτερικό της Νοτρ Νταμ, έπιασαν δουλειά οι ειδικοί ερευνητές της πυροσβεστικής.

Οι ειδικοί συντηρητές που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες εργασίες στον ναό δίνουν καταθέσεις για το τι συνέβη, τι πήγε στραβά και ξεκίνησε η φωτιά που έκαψε ένα μνημείο-έμβλημα όχι μόνο του Παρισιού, αλλά της Γαλλίας και της Ευρώπης ολόκληρης.

 

.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Η γαλλική αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για το πώς ξέσπασε η φωτιά που οι πυροσβέστες ήρωες κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο μόλις 8,5 ώρες αργότερα και αφού είχε καταστρέψει τη στέγη της και το κωδονωστάσι.

Η προσοχή έχει στραφεί στην αιτία της φωτιάς που ξέσπασε ενώ εκτελούνταν εργασίας ανακατασκευής του ναού, ύψους 6 εκατ. ευρώ, από το περασμένο καλοκαίρι.

Στο στόχαστρο η εταιρεία εργολάβων Le Bras Freres, με έδρα το Jarny, στη βορειοανατολική Γαλλία. Περισσότεροι από 200 εξειδικευμένοι εργάτες εργάζονταν το τελευταίο διάστημα στη σκαλωσιά στη σκεπή της Παναγίας των Παρισίων η οποία κατέρρευσε από τη φωτιά στις 8 το βράδυ ώρα Γαλλίας.

Αργά χθες το βράδυ, ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα για «ακούσια καταστροφή που προκλήθηκε από πυρκαγιά», αναφέροντας ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά ως τραγικό ατύχημα και όχι ως εμπρησμό ή τρομοκρατία.

Μια πηγή που έχει γνώση των όσων γίνονται στην έρευνα ανέφερε ότι πολλοί από τους συντηρητές έδωσαν συνέντευξη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι εισαγγελείς επικεντρώνονται στον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις εργασίες στον 850 ετών καθεδρικών ναών, όπου το φως, αλλά και οι άλλες πηγές ενέργειας είναι περιορισμένες.

Καλώδια, γεννήτριες οι… ύποπτοι

Υπό αυτές τις συνθήκες, χιλιάδες καλώδια συνδέονταν με δεκάδες γεννήτριες και κάπως έτσι το ρεύμα έφθανε στην οροφή του ναού όπου γίνονταν οι εργασίες.

«Ο φόβος είναι ότι η φωτιά άρχισε στο εργοτάξιο», πρόσθεσε η πηγή. «Η ειρωνεία είναι ότι οι συντηρητές είχαν μόλις αρχίσει να δουλεύουν πάνω στο κωδωνοστάσι που κατέρρευσε μαζί με ένα μεγάλο μέρος της στέγης».

Η Le Bras Freres είναι μία από τις πιο αξιοσέβαστες εταιρείες του κλάδου στη Γαλλία, ενώ το περασμένο έτος ολοκλήρωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης του καθεδρικού ναού Reims στην ανατολική Γαλλία.

Η εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμό όπου και προτιμήθηκε και έτσι ανάλβε τις εργασίες του πυλώνα Notre Dame που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc και ανεγέρθηκε το 1859.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εργασίες αποκατάστασης θα κρατούσαν έως και τέσσερα χρόνια. Στο έργο συμμετείχε και η εταιρεία Europe Scaffolding η οποία είχε τοποθετήσει σκαλωσιές στην Παναγία των Παρισίων, συνολικού βάρους 250 τόνων αλλά και έναν ανελκυστήρα που ανέβαινε σε ύψος 300 ποδιών.

Ο Julie Le Bras, διευθύνων σύμβουλος των Bras Brothers, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την έρευνα.

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την ώρα που τα τελευταία γκρουπ τουριστών αποχώρησαν στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, τελικά κατασβέστηκε 2 ώρες και 45 λεπτά αργότερα, στις 9:45.

Οι θησαυροί της Παναγίας των Παρισίων που σώθηκαν

Καθώς η φωτιά κατέκαιγε τα πάντα και οι πυροσβέστες, παρά τις γενναίες τους προσπάθειες, δεν μπορούσαν να την θέσουν υπό έλεγχο, ομάδες ειδικών προσπαθούσαν να διασώσουν τους θησαυρούς της Παναγίας των Παρισίων τεράστιας θρησκευτικής αξίας και διεθνούς σημασίας.

Ανάμεσά τους ήταν το φημισμένο Στέφανο των Ακάνθων, που υποτίθεται ότι φορούσε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της σταύρωσης του, το οποίο μεταφέρθηκε με μια ανθρώπινη αλυσίδα των εργαζομένων.

Μετά την επίσκεψή του στην Παναγία των Παρισίων την ώρα της κρίσης, το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την ανακατασκευή του μοναδικού γοτθικού ναού. «Θα απευθυνθούμε στα μεγαλύτερα ταλέντα και θα ανοικοδομήσουμε την Νοτρ Νταμ, γιατί αυτό είναι που περιμένουν οι Γάλλοι, γιατί αυτό αξίζει η ιστορία μας, επειδή είναι το βαθύτερο πεπρωμένο μας».

Λίγο αργότερα δύο από τους μεγαλύτερους γάλλους επιχειρηματίες στον χώρο της μόδας, ο Φρανσουά Πινό προσέφερε 100 εκατ. ευρώ και ο Μπερνάρ Αρνό 200 εκατ. ευρώ.

Ενας τραυματίας πυροσβέστης στη φωτιά

Από τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης. Ο ίδιος ο ναός αλλά και όλο το νησί στο οποίο βρίσκεται, το Ιλ ντε Λασιτέ εκκενώθηκαν με επιτυχία.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δήλωσε:

«Σας ευχαριστώ που κάνατε μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα για να σωθούν τα έργα της Νοτρ Νταμ. Το στέμμα των ακάνθων, ο χιτώνας του Αγίου Λουδουβίκου και πολλά άλλα μεγάλα έργα βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος».

Καταστράφηκαν τα βιτρό της Παναγίας των Παρισίων;

Τα ανεκτίμητα έργα τέχνης που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν δυστυχώς δεν προστατεύτηκαν επαρκώς και καταστράφηκαν όπως η στέγη και το κωδονωστάσι.

Ωστόσο, οι πληροφορίες μέχρι ώρας είναι αντικρουόμενες. Πυροσβέστες, σύμφωνα με τη Daily Mail είπαν πως τα βιτρό του ναού, αυτά που βρίσκονται ψηλά στις βόρεια δυτική και νότα πλευρά «εξερράγησαν» λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν από τη φωτιά.

«Εξερράγησαν εξαιταίας των ασφυκτικών θερμοκρασιών» προσέθεσε αναφερόμενος στη Δυτική Ροζέτα η οποία δημιουργήθηκε το 1225 και στις Βόρεια και νότια Ροζέτα οι οποίες δημιουργήθηκαν το 1250.

Την ίδια ώρα BFM επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου της Παναγίας των Παρισίων αναφέρει ότι από την πυρκαγιά δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου τα βιτρό και υποστηρίζει ότι αυτά που καταστράφηκαν είναι του 19ου αιώνα.

Οι πυροσβέστες έδωσαν επίσης αγώνα για να σώσουν πολλά από τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε ο διοικητικός κληρικός Monsignor Patrick Chauvet, κάτι που σημαίνει ότι το πλήρες μέγεθος της καταστροφής στον γοτθικό ναό θα χρειαστεί καιρό για να αποτυπωθεί.

Η γαλλική κυβέρνηση στην οποία ανήκει ο ναός από το 1905 δαπανά 2 περίπου εκατομμύρια κάθε χρόνο για την συντήρησή του. Η Καθολική Εκκλησία, η οποία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον καθεδρικό ναό για θρησκευτικούς σκοπούς για πάντα, έχει πρόσφατα επιδιώξει να αυξήσει κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την χρηματοδότησή με σκοπό την ανακαίνισή του.

Μέχρι το 2018, γύρω στα 12 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν την εκκλησία – περισσότερο από το Λούβρο ή τον Πύργο του Άιφελ. Παρόλο που η είσοδος στο ναό είναι δωρεάν, οι τουρίστες που ήθελαν να δουν τον καμπαναριό ή την κρύπτη χρειαζόταν να πληρώσουν € 8,50 ή € 6 αντίστοιχα.

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων που χρονολογείται 850 περίπου χρόνια βγήκε αλώβητος στο πέρασμα των αιώνων από πληθώρα πολέμων, θρησκευτικές συγκρούσεις, την αντιθρησκευτική αντίληψη κατά την Γαλλική Επανάσταση και δεκαετίες παραμέλησης.

Η Παναγία των Παρισίων ξεκίνησε να χτίζεται στο κέντρο του Παρισιού το 1163 έπειτα από εντολή του Βασιλιά Λουδοβίκου Β΄. Ο ναός ανεγέρθη στη θέση του ναού του Αγίου Στεφάνου ο οποίος γκρεμίστηκε.

Η Αγία Τράπεζα της εκκλησίας ολοκληρώθηκε το 1163, ωστόσο η κατασκευή του μεγαλοπρεπούς καθεδρικού ολοκληρώθηκε το 1345.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button