ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Έ. Σοράιντε: Η Νορβηγία θα κάνει τεστ DNA στα παιδιά των τζιχαντιστών πριν τα δεχτεί πίσω

Το μέλλον των παιδιών των δυτικών τζιχαντιστών, που γεννήθηκαν στα στρατόπεδα κράτησης της Συρίας και του Ιράκ παραμένει ένα από τα ζητήματα που επιχειρούν να λύσουν αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.

Σε μια προσπάθεια να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των παιδιών των τζιχάντιστων από τη Νορβηγία που παραμένουν σε στρατόπεδα κράτησης στη Συρία, η χώρα της Σκανδιναβίας σκοπεύει να κάνει τεστ DNA για να βεβαιωθεί ότι τα παιδιά έχουν καταγωγή από τη χώρα, χωρίς αυτό να εγγυάται την επιστροφή τους.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να δεχτούμε παιδιά στη Νορβηγία, οι γονείς των οποίων εξακολουθούν να είναι ζωντανοί και δεν είναι Νορβηγοί πολίτες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ίνε Έρικσεν Σοράιντε, στο NRK.

Παράλληλα, σημείωσε πως είναι δύσκολο να διευκρινίσει κανείς την ταυτότητα και την υπηκοότητα των παιδιών που γεννήθηκαν στη Συρία και το Ιράκ.

«Έτσι, πρέπει να γίνει μια εξέταση DNA που θα επιβεβαιώνει την ταυτότητα και την υπηκοότητα του παιδιού», δήλωσε η Σοράιντε.

Οι νορβηγικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν πρόσβαση στα στρατόπεδα στη Συρία και το Ιράκ, όπως η Επιτροπή Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Προηγουμένως, η πρωθυπουργός ‘Ερνα Σόλμπεργκ δήλωσε ότι, όπως έχει η κατάσταση σήμερα, η υποδοχή είτε των ίδιων των τζιχαντιστών είτε των παιδιών τους είναι δύσκολη

Back to top button