ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σήμερα στις 16:00 θα δώσουν στην δημοσιότητα εικόνες από μια Μαύρη Τρύπα

Σήμερα στις (16:00) οι εκπρόσωποι μιας πολύ μεγάλης κοινότητας επιστημόνων θα δώσουν στην δημοσιότητα για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας και της επιστήμης του Διαστήματος φωτογραφίες από μια Μαύρη Τρύπα. 

Ουδέποτε πριν δεν είχαμε «δει» μια Μαύρη Τρύπα, καθώς περισσότερο την «αντιλαμβανόμασταν» από τα αποτελέσματα της και την «οριοθετούσαμε» περισσότερο μαθηματικά.

Όμως τα μαθηματικά, όσο κι αν βγάζουν το μυαλό μας «τρελό» δεν σφάλλουν ποτέ και έτσι για άλλη μια φορά ήρθε η ημέρα που απτές αποδείξεις αποδεικνύουν την παντοδυναμία τους.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να αποκαλυφθούν εικόνες που έχουν ληφθεί από ένα δίκτυο δεκάδων τηλεσκοπίων διασκορπισμένων σε διάφορα σημεία της Γης. Σε αυτές τις φωτογραφίες θα απεικονίζεται μια Μαύρη Τρύπα του είδους Supermassive, δηλαδή με ασύλληπτα μεγάλη πυκνότητα μάζας που σημαίνει ότι αποτελείται από εκατομμύρια ήλιους οι οποίοι έχουν απορροφηθεί από αυτήν.

Οι Μαύρες Τρύπες είναι στην πραγματικότητα αόρατες, καθώς είναι τόσο πυκνές που απορροφούν οτιδήποτε εντός τους, ακόμη και το φως. Το φως δεν μπορεί να διαφύγει καθώς η ταχύτητά του που είναι 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο δεν επαρκεί για να νικήσει την απίστευτη βαρυτική δύναμη εκατομμύρίων ήλιων που έχουν συγκεντρωθεί κυριολεκτικά μέσα σε ελάχιστη «φλούδα» χωροχρόνου.

Εφόσον λοιπόν δεν επιτρέπουν ούτε στα απειροελάχιστου μεγέθους σωματίδια του φωτός, τα φωτόνια, να εκλυθούν από μέσα τους, οι Μαύρες Τρύπες έως σήμερα αποτυπώνονταν μόνο μέσω καλλιτεχνικών προσεγγίσεων. Δηλαδή, κάποιος εικαστικός ή εικονογράφος μετέφερε σε εικόνα τις περιγραφές των επιστημόνων.

Από σήμερα όμως στις 10 Απριλίου 2019, η ανθρωπότητα θα γνωρίζει την πραγματική απεικόνισή τους.

Οι Μαύρες Τρύπες είναι ένα από τα δομικά στοιχεία του σύμπαντος και ενδεχομένως μέσα τους κρύβουν το μυστικό της προέλευσης του κόσμου. Οπότε, κάθε πληροφορία που αφορά στην αληθινή τους φύση και την όψη τους, φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στην κατανόηση της δημιουργίας.

Για πολλούς επιστήμονες υπάρχει ένα δίκτυο «λευκών και μαύρων» τρυπών. Το ένα «εκτοξεύει» ύλη από το πουθενά και το άλλο την «απορροφάει».

Μια τεράστια «λευκή» τρύπα θεωρείται η αρχική «φυσαλίδα» του Μπιγκ Μπανγκ από την οποία προήλθε τουλάχιστον το δικό μας πεπερασμένο Σύμπαν (ναι δεν είναι άπειρο)

Κατά πολλούς η Πραγματικότητα αποτελείται από άπειρα παλλόμενα (διαστολή-συστολή) Σύμπαντα εις το… διηνεκές.

Οι «Μαύρες Τρύπες» απορροφούν τα πάντα στρεβλώνοντας τον Χωροχρόνο και διαβάλλοντας τις ίδιες τις Αρχές της Πραγματικότητας. Εκεί οι νόμοι της Ύπαρξης έχουν σταματήσει να ισχύουν τουλάχιστον όπως τους αντιλαμβανόμαστε.

Το οξύμωρο της προσπάθειας να απεικονιστεί το μη απεικονίσιμο λύνεται στην πράξη με τις εικόνες που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σήμερα. Οι ίδιες οι Μαύρες Τρύπες θα παραμείνουν άπιαστες για τις αντιληπτικές δυνατότητες του ανθρώπου, όμως ο λεγόμενος «Ορίζοντας Γεγονότων», η ζώνη που περιβάλλει κάθε Μαύρη Τρύπα μπορεί να αποτυπωθεί.

Ακόμα και το φως που βλέπουμε στο κέντρο των Γαλαξιών στην ουσία είναι τα εκτρεπόμενα ηλεκτρόνια κατά την διάρκεια της απορρόφησης χιλιάδων ήλιων (!) από την γαλαξιακή «Μαύρη Τρύπα».

Το όλο εγχείρημα της απεικόνισης είναι εξίσου συναρπαστικό με τις γνώσεις για τις Μαύρες Τρύπες. Το «Τηλεσκόπιο Ορίζοντας Γεγονότων» (Event Horizon Telescope) είναι μεγάλο όσο και ο πλανήτης Γη, καθώς αποτελεί τον συγκερασμό πολλών ερευνητικών κέντρων, αστεροσκοπείων και πανίσχυρων τηλεσκοπίων ανά την υφήλιο.

Εκατοντάδες επιστήμονες συνεκτιμούν δεδομένα από τηλεσκόπια στον Νότιο Πόλο, τη Χιλή, την Αριζόνα, τη Χαβάη και αλλού. Έχουν δημιουργήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο διασύνδεσης, το προϊόν του οποίου θα είναι αυτές οι πολυαναμενόμενες εικόνες από το περίγραμμα των Μαύρων Τρυπών. Και, όπως προβλέπεται, το θέαμα θα είναι μεγαλειώδες.

To Event Horizon Telescope, τον Απρίλιο του 2017 και για διάστημα μίας εβδομάδας είχε εστιάσει σε δύο Μαύρες Τρύπες. Η μία ονομάζεται Τοξότης A* και είναι της κατηγορίας Supermassive.

Βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξιακού συστήματος στο οποίο ανήκει και η Γη. Η δεύτερη Μαύρη Τρύπα, κατά τους επιστήμονες, ανήκει σε έναν διαφορετικό γαλαξία, αυτόν της Παρθένου.

Ο Τοξότης Α* έχει πυκνότητα μάζας 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου, από τον οποίον η συγκεκριμένη Μαύρη Τρύπα είναι 30 φορές μεγαλύτερη σε διαστάσεις. Βρίσκεται σε απόσταση 26.000 ετών φωτός (όπου κάθε έτος φωτός αντιστοιχεί σε 9,46 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα).

Και ακριβώς λόγω αυτής της αδιανόητα μεγάλης απόστασης, τα τηλεσκόπια στη Γη την συλλαμβάνουν σαν μια μικρή μπάλα στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αυτό που ανιχνεύει το υπερ-τηλεσκόπιο Event Horizon είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει η Μαύρη Τρύπα, καθώς οι διεργασίες που εξελίσσονται εντός της προϋποθέτουν θερμοκρασίες που μετρώνται σε δισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Τα επιμέρους τηλεσκόπια συγκεντρώνουν δεδομένα από την παρατήρηση, τα οποία κατόπιν τροφοδοτούνται σε πανίσχυρους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει να επεξεργαστεί τάχιστα ωκεανούς πληροφοριών και να συνθέσει εικόνες. Αυτές θα είναι και οι «φωτογραφίες» από τις Μαύρες Τρύπες αποκαλύπτονται σήμερα.

Όποιος θα ήθελε να παρακολουθήσει ζωντανά την εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν οι εικόνες από τις Μαύρες Τρύπες, μπορεί να συντονιστεί διαδικτυακώς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο YouTube μέσω του συνδέσμου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button