ΓΑΖΑΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Έτοιμος για εισβολή ο ισραηλινός Στρατός

Ραγδαίες εξελίξεις  έχουμε στην περιοχή της Γάζας μετά την πρόσφατη εξαπόλυση παλαιστινιακών πυραύλων κατά ισραηλινών πόλεων και την επικείμενη αντίδραση των ισραηλινών με εισβολή και πόλεμο, καθώς σήμερα διεξάγεται μεγάλη διαμαρτυρία από χιλιάδες Παλαιστινίους ενώ υπάρχουν φόβοι ακόμα για τουρκικό δάκτυλο  για καθολική εξέγερση μετά το ζήτημα των υψωμάτων του Γκολάν

Μέχρι τώρα είχαμε δύο νεκρούς και 124 τραυματίες στις  συγκρούσεις  που γίνονται στην περιοχή ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους .  Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δημοσίευσε ένα βίντεο το Σάββατο προειδοποιώντας τις μητέρες της Γάζας να φυλάξουν τη ζωή των παιδιών τους.

Οι δύο νεκροί  Παλαιστίνιοι ήταν νεαροί που πυροβολήθηκαν από δυνάμεις του IDF κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας το Σάββατο.

Οι δύο άνδρες είναι ο Mohammed Jehad Sa’ad, 20 ετών, και ο Adham Nedal Amara, 17 ετών.

Εκατόν είκοσι τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 26 παιδιών και οκτώ γυναικών. Μεταξύ των τραυματιών ήταν τέσσερις δημοσιογράφοι και τρία μέλη ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με ανακοίνωση 

Οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει τρεις  ταξιαρχίες στο τμήμα της Γάζας μαζί με ένα τάγμα πυροβολικού ενώ κλήθηκαν Έφεδροι και άλλες επίλεκτες  μονάδες.

 Η υποστηριζόμενη από τον Ιράν οργάνωση Τζιχάντ κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να συμμετάσχουν σε μαζικές διαδηλώσεις που προγραμματίστηκαν  για σήμερα Σάββατο, ενώ εκατοντάδες άρματα μάχης των ισραηλινών ευρίσκονται  στα σύνορα , έτοιμα για προέλαση.

Ο Αμπού Χάμζα, εκπρόσωπος της υποστηριζόμενης από το Ιράν Ισλαμικής Τζιχάντ, απευθύνθηκε  στον Νετανιάχου  απειλώντας το Ισραήλ. Μεταδίδοντας ένα τηλεοπτικό μήνυμα στις 29 Μαρτίου 2019προαναγγέλλει πόλεμο παντού εντός του Ισραήλ .

Η οργάνωση Τζιχάντ προειδοποίησε το Ισραήλ για ανελέητο πόλεμο ειδικά αν σκοτωθούν σήμερα από τις ισραηλινές δυνάμεις  Παλαιστίνιοι πολίτες, στην επικείμενη μαζική  διαμαρτυρία που σχεδιάστηκε για σήμερα Σάββατο.

Ένας εκπρόσωπος από τις ιρανικές ταξιαρχίες Al-Quds, που αποτελούν την  στρατιωτική πτέρυγα της πολιτικής ηγεσίας του Ιράν, υλοποίησε  την απειλή αφού κάλεσε τους Παλαιστινίους  να συμμετάσχουν μαζικά στις διαδηλώσεις με  ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης .

«Προειδοποιούμε τον σιωνιστή εχθρό ενάντια στη διάχυση  παλαιστινιακού αίματος και τονίζουμε ότι η δολοφονία αμάχων δεν θα φέρει τίποτε άλλο από ένα νέο ανελέητο πόλεμο», δήλωσε ο Αμπού Χάμζα στο βίντεο.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Γάζας συμμετέχουν στις διαδηλώσεις του Σαββάτου για την Ημέρα του Αγώνα, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο της απόφασης του ισραηλινού κυβερνήτη το 1976,  να καταλάβει χιλιάδες dunams (αραβική ιδιοκτησία) στην περιοχή της Γαλιλαίας και στο βόρειο Ισραήλ.

Η φετινή πορεία σηματοδοτεί επίσης τον ένα χρόνο από την έναρξη των περσινών εβδομαδιαίων βίαιων διαμαρτυριών κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Γάζας, γνωστών ως «Μάρτιος της Επιστροφής». Οι διαμαρτυρίες  κλιμακώθηκαν   κατά καιρούς σε πλήρεις εξεγέρσεις  μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στην  Γάζα.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς, μια οργάνωση που επιδιώκει να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος σύμφωνα με το Τελ Αβίβ , οργάνωσε την διαμαρτυρία με  κακόβουλους σκοπούς, χρησιμοποιώντας τους  διαδηλωτές ως κάλυψη για βίαιες στρατιωτικές δραστηριότητες.

Περίπου 30.000 Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2018. Δεκαπέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με στρατιώτες του ισραηλινού στρατού . Στην συνέχεια  περισσότεροι από 180 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σύμφωνα με τα στοιχεία  του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες ομάδες διατύπωσαν ανακοινώσεις καλώντας τους Παλαιστίνιους να αποδείξουν τη πίστη τους στην διαδήλωση αυτού του Σαββάτου, η οποία ευρίσκεται σε ισχύ από τις 1:00 μ.μ.

Ο Ισραηλινός Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους Παλαιστινίους να μην διασχίσουν την «κόκκινη γραμμή»  πλησιάζοντας ή παραβιάζοντας τον φράκτη ασφαλείας.

«Κρατηθήτε  μακριά από τα σύνορα και μείνετε μακριά από το φράκτη ασφαλείας. Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων», δήλωσε ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Iyad Sarhan, ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμύνης. «Προστατεύστε τις ζωές σας, μείνετε μακριά και κρατήστε τους αθώους μακριά από τα σημεία ανάφλεξης και τρομοκρατίας στη Λωρίδα της Γάζας», κατέληξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων Walla, οι ανώτεροι διοικητές του ισραηλινού στρατού  προετοιμάζονται για μια σειρά σεναρίων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ανάφλεξης  σε σημείο μεγάλης κλίμακας επίγειων επιχειρήσεων.

Μια αντιπροσωπεία Αιγυπτίων των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών εργάζεται για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς  μεταφέροντας φόβους ότι οι συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων θα μπορούσαν να προκαλέσουν χιονοστιβάδα και  μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση σε ολόκληρο το Ισραήλ

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close