Β.ΗΠΕΙΡΟΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρπαγή Ράμα των περιουσιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας! (ΦΕΚ-χάρτες)

Κραυγή προς Τσίπρα: «Δεν αρκεί το βέτο στην Ε.Ε.»

Ο Ράμα κηρύσσει «κρατικές περιουσίες» τις ιδιοκτησίες των κατοίκων της Χιμάρας, που είναι ιδιοκτήτες γηγενείς, από αιώνες πριν καν την ίδρυση του αλβανικού κράτους.

O πρόεδρος των Χιμαριωτών, Σταύρος Μάρκου προέβη σε δηλώσεις για αρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων από το αλβανικό κράτος:


ΚΡΑΥΓΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑ

Ηχηρό μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έστειλαν οι Βορειοηπειρώτες, που για πολλοστή φορά γίνονται θύματα του αυταρχικού αλβανικού καθεστώτος και της παγερής αδιαφορίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική μειονότητα δραστηριοποιείται εκ νέου, αυξάνοντας τις προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και βγαίνοντας στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αυταρχική πολιτική του Έντι Ράμα. 

Οι προσφυγές σε διεθνή δικαστήρια είναι μια πράξη στην οποία η ίδια η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει, αλλά αντ’ αυτού, για ακόμα μια φορά, προτιμάει την χλιαρή αδιαφορή ρητορική.

ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

Στους δρόμους βγαίνουν οι Βορειοηπειρώτες την επόμενη εβδομάδα, αντιδρώντας στην υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα να απαλλοτριώσει μεταξύ άλλων και ελληνικές περιουσίες συνολικής έκτασης περίπου 1.400 εκταρίων, που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Χειμάρρας, προκειμένου να παραχωρηθούν στο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα αναζητήσει στη συνέχεια στρατηγικό επενδυτή για την τουριστική αξιοποίησή τους.

Πρόκειται πρακτικά για τα «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου της νότιας Αλβανίας, από την Αυλώνα μέχρι τους Άγιους Σαράντα και αφορούν μη δομημένες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στη συντριπτική πλειονότητά τους σε Έλληνες ομογενείς.

Με την υπουργική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (27/2), η κυβέρνηση του Έντι Ράμα αποζημιώνει όσους ομογενείς έχουν τίτλους ιδιοκτησίας από 0,6 ευρώ ανά τετραγωνικό (όσα αγροτεμάχια χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα ως βοσκοτόπια) έως 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό (όσα αγροτεμάχια αποτελούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις).

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, οι Βορειοηπειρώτες θα πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη στη Χειμάρρα, προκειμένου να καθορίσουν την ημέρα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αλλά και να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους. Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης τόνισε ότι η ελληνική μειονότητα θα αυξήσει τις προσφυγές της στα αλβανικά δικαστήρια (σήμερα ξεπερνούν τις 250) και θα προσπαθήσει να διεθνοποιήσει το θέμα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, των Ελλήνων ευρωβουλευτών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ένα πιθανό βέτο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας δεν είναι αρκετό. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί και να πάρει μέτρα σε διμερές επίπεδο, τα οποία θα πιέσουν την αλβανική κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση», δήλωσε στο ethnos.gr ο Φρέντυ Μπελέρης.

Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει: «Με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση κορυφώνεται μία στρατηγική πέντε ετών. Ουσιαστικά, με την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών συντελείται ο διωγμός των Ελλήνων από την περιοχή. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις ανήκουν εδώ και αιώνες στους προγόνους μας. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από αλβανικά έγγραφα».

Η υπουργική απόφαση κάνει λόγο για κρατικές περιουσίες, αφού στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει κτηματολόγιο και κατά συνέπεια ούτε και οι απαραίτητοι- προερχόμενοι από- αυτό τίτλοι ιδιοκτησίας.

«Ωστόσο, πρόκειται για εξόφθαλμο σφετερισμό ιδιωτικών εκτάσεων και για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών, αφού από τη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση του καθεστώτος του Ραμίζ Αλία, στα αλβανικά αρχεία υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, οι οποίοι δόθηκαν σε Έλληνες μειονοτικούς» εξηγεί ο Φρέντυ Μπελέρης.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΦΕΚ

Στο ΦΕΚ με αριθμό 43 της 29ης Μαρτίου 2019 δημοσιεύεται η υπ’ αριθμόν 172 / 27.2.2019 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί συνέχεια και μάλιστα ένταση του πολέμου της κυβέρνησης Ράμα να απεκδύσει τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας που ζουν στις περιοχές των νότιων παραλίων της Αλβανίας, με επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους Δήμους Χιμάρας και του όμορου Δήμου Αγίων Σαράντα.

Η νέα αυτή Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας, αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης απόφασης 708 αλλά και της παλαιότερης με αριθμό 138/23.2.2018 και φέρει τον τίτλο: «Περί πρόσκαιρης αναστολής των διαδικασιών μεταγραφής κατ’ ιδιοκτησία των δικαιούχων της αγροτικής γης των πρώην αγροτικών συνεταιρισμών, στις περιοχές με προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη, κατ’ εφαρμογή των επενδυτικών σχεδιασμών στον τουρισμό».
Σε αυτήν επισυνάπτεται και ο σχετικός χάρτης με τις περιοχές ενδιαφέροντος, όπου οι περιοχές ενδιαφέροντος για τον Δήμο Χιμάρας σημειώνονται στις σελίδες 3551 – 3589 (από την περιοχή Δραλέος/Γωνία του χωριού Δρυμάδες μέχρι την Κακομιά του χωριού Νίβιτσα και τα σύνορα με την πόλη των Αγίων Σαράντα). 
Και αυτή η απόφαση προβαίνει κατά τρόπο αυταρχικό και ipso jure στον χαρακτηρισμό των περιγραφόμενων στον παραπάνω χάρτη περιοχών ως «κρατικών ιδιοκτησιών όπως έχουν διαπιστωθεί με προηγούμενη ΚΥΑ 708/21.11.2018 για την παράκτια γραμμή Αυλώνα – Αγιοι Σαράντα»! Το νέο στοιχείο που εισάγεται στο κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αυτής είναι πως αποφασίζεται και διατάσσεται η οριστική παύση κάθε διαδικασίας μετεγγραφής των ιδιοκτησιών, ασχέτως της φάσης που μπορεί να βρίσκεται η κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Π.χ. εάν ένας ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει την διαδικασία μετεγγραφής μίας ιδιοκτησίας του, που βρίσκεται εντός των χαρακτηρισμένων ως «κρατικών ιδιοκτησιών» και του μένει μόνο η λήψη του Πιστοποιητικού Ιδιοκτησίας, σταματάει υποχρεωτικά κάθε νομική και υλική ενέργεια για να καταστεί πλήρως ιδιοκτήτης της ακίνητης αυτής περιουσίας. Και μάλιστα η διαδικασία μετεγγραφής της ιδιωτικής περιουσίας αυτής σταματάει άμεσα και άνευ άλλης διατύπωσης με την έναρξη ισχύως της ΚΥΑ 172/27.2.2019, δηλαδή με την δημοσίευση της στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβέρνησης.
Η νεώτερη αυτή ΚΥΑ έρχεται να συμπληρώσει και καταργεί την προηγούμενη ΚΥΑ 138/23.2.2018 η οποία ανέστελλε προσωρινά την διαδικασία «αναγνώρισης της ιδιοκτησίας και της ανάληψης μίας ακίνητης περιουσίας κατά κυριότητα» για τις γαίες των πρώην αγροτικών συνεταιρισμών στην έκταση του Δήμου Χιμάρας που κυρίως επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, ως περιοχή που διαβιούν κατ’ εξοχήν μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. 
Επιφορτίζεται το Κεντρικό Γραφείο Καταγραφής Ακινήτων Περιουσιών αλλά και τα κατά τόπους γραφεία (σε πρωτεύουσες Νομών και Δήμων – το Γραφείο Καταγραφής Ακινήτων Περιουσιών του Δήμου Χιμάρας εν προκειμένω) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (δηλαδή ο Δήμος Χιμάρας καθ’ όσον μας αφορά) διατάσσεται να ΠΑΓΩΣΕΙ κάθε διαδικασία «να γράφουν τις ιδιοκτησίες» δημοτών που περιλαμβάνονται στις «ζώνες με προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη» όπως περιγράφονται στους συνημμένους χάρτες!
Και επιπλέον να συνεχίσει η καταγραφή και η αρχική μετεγγραφή των ιδιοκτησιών στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (δηλαδή σύμφωνα με την ΚΥΑ 708 που ανακηρύσσει ως κρατικές περιουσίες τις ιδιοκτησίες των γηγενών ιδιοκτητών από σειρά αιώνων και πριν καν την ίδρυση του αλβανικού κράτους)! Και με το πέρας της διαδικασίας καταγραφής και μετεγγραφής «των κρατικών περιουσιών» τότε θα μετεγγραφούν τελικά ως ιδιοκτησίες κρατικές που θα υπάγονται για διαχείριση στο αρμόδιο για τον τουρισμό υπουργείο.

Δείτε παρακάτω τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν στο αλβανικό φεκ​

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ

Από τα 46 τεμάχια που απαλλοτριώνονται, τα 41 (1.377 εκτάρια) βρίσκονται στην παραλία της Χειμάρρας και στη γύρω από αυτήν παραθαλάσσια ζώνη. Άλλα πέντε τεμάχια, συνολικής έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην περιοχή της Αυλώνας και στα Εξαμίλια, έξω από τους Αγίους Σαράντα.

Ειδικότερα, με βάση την υπουργική απόφαση στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού περνούν 92,46 εκτάρια της πανέμορφης παραλίας των Δρυμάδων, 78,87 εκτάρια του Βούνου (τόπος καταγωγής της μητέρας του Έντι Ράμα), 62,77 εκτάρια της Χειμάρρας και των γύρω από αυτήν οικισμών της, 60,1 εκτάρια του Παλέρμου, 4,48 εκτάρια του Πικερνίου, 24,48 εκτάρια του Λούκοβου, 46,46 εκτάρια του Αγίου Βασιλείου και 99,3 εκτάρια της Νίβιτσας.

Σε ανακοίνωσή της η ελληνική μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια» κάνει λόγο για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο των γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.

«Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.

Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν στο αλβανικό φεκ​:

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button