ΙΣΤΟΡΙΑ

20 Μαρτίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον Κόσμο – Νταχάου: Η έναρξη του εφιάλτη

 


1933 ..Δυο μήνες μετά την άνοδο του Χίτλερ και του φασισμού στη Γερμανία, σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνεται από τον Χάινριχ Χίμλερ η δημιουργία του πρώτου στρατοπέδου συγκέντρωσης ..Ο εφιάλτης έχει μόλις ξεκινήσει ..

 


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα, με βίντεο και φωτό)


 

 

Δυο μήνες μετά την άνοδο του Χίτλερ και του φασισμού στη Γερμανία, σε συνέντευξη Τύπου, στις 20 Μάρτη 1933, ανακοινώνεται από τον Χάινριχ Χίμλερ η δημιουργία του πρώτου στρατοπέδου συγκέντρωσης των πολιτικών αντιπάλων του ναζιστικού καθεστώτος, χωρητικότητας 5.000 κρατουμένων, στη μικρή πόλη του Νταχάου, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μονάχου.

Δύο ημέρες αργότερα, η πρώτη ομάδα των πολιτικών κρατούμενων (Γερμανοί κομμουνιστές και σοσιαλδημοκράτες) φτάνουν στα κτίρια του παλιού εγκαταλελειμμένου εργοστασίου κατασκευής πυρομαχικών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η κόλαση του Νταχάου είχε ανοίξει τις πύλες της. Στην αρχή τη φρούρηση του στρατοπέδου γίνεται  από την  βαυαρική κρατική αστυνομία μέχρι τις 11 Απρίλη του 1933 όπου την ευθύνη του στρατοπέδου αναλαμβάνουν τα SS

Το κολαστήρι του Νταχάου υπήρξε το πρότυπο για την κατασκευή των άλλων στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Στην αρχή οι κρατούμενοι ήταν πολιτικοί αντίπαλοι των ναζί, κομμουνιστές και σοσιαλδημοκράτες. Γρήγορα άρχισε η συγκέντρωση και άλλων μερίδων του πληθυσμού, όπως Εβραίοι, Αθίγγανοι, Μάρτυρες του Ιεχωβά, ομοφυλόφιλοι, ακόμα και ιερωμένοι που θεωρήθηκαν επικίνδυνοι για το καθεστώς.

Το 1937 και το 1938 το στρατόπεδο επεκτείνεται. Οι κρατούμενοι υποχρεώνονται να χτίσουν νέες πτέρυγες. Δημιουργούνται τριαντατέσσερις στρατώνες.

Μια πλευρά του Νταχάου. Ο φράχτης με το ηλεκτρικό αγκαθωτό σύρμα και η τάφρος. Αριστερά ένας από τους επτά πύργους – φυλάκια της φρουρά.

 

Τα SS χρησιμοποίησαν τους κρατούμενους σαν φτηνή εργατική δύναμη με μόνο κόστος μια άθλια μερίδα φαγητού. Στην αρχή οι έγκλειστοι  υποχρεώθηκαν να εργαστούν στις βιοτεχνίες και το αγρόκτημα του στρατοπέδου καθώς και στη συντήρησή του. Ταυτόχρονα άρχισαν να τους ενοικιάζουν με ελάχιστο τίμημα, στις βιομηχανίες και στα μεγάλα έργα της περιοχής .

Εχτισαν δρόμους, αποστράγγισαν έλη και δημιούργησαν καλλιεργήσιμη γη, δούλεψαν σε λατομεία. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το εργατικό δυναμικό των έγκλειστων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης απόκτησε τεράστια σημασία για την παραγωγή πολεμικού υλικού για τους Γερμανούς

 

Πάνω από την κεντρική πύλη βρισκόταν η επιγραφή – “Arbeit Macht Frei” (Η εργασία θα σας ελευθερώσει), ενώ στο κεντρικό κτίριο της Διοίκησης, με μεγάλα γράμματα, βαμμένο στην οροφή το σύνθημα:

«Υπάρχει ένας δρόμος προς την ελευθερία και ορόσημά της είναι η υπακοή, η εργατικότητα, η τιμιότητα, η Καθαριότητα,
η Εγκράτεια, η Αλήθεια, η Θυσία και την αγάπη του καθενός στη χώρα του» ..

 

Εννοιες, ιδανικά και ηθικές αξίες που ανέλαβαν οι Ναζιστές με όπλο την αναγκαστική εργασία μέχρις εξόντωσης, τα βασανιστήρια, τις κακουχίες, τη σωματική εξόντωσης και τις δολοφονίες, επιχείρησαν να «διδάξουν» σε όσους η αξιοπρέπεια και οι ηθικές αξίες δεν τους επέτρεπαν να συνεργαστούν με το φασισμό.

Για όσους δεν άντεχαν, αρρώσταιναν και γινόντουσαν αντιπαραγωγικοί, έμπαινε μπροστά το φιλεύσπλαχνο Πρόγραμμα Ευθανασίας Τ-4, το πρόγραμμα ευγονικής της Ναζιστικής Γερμανίας, που οδηγούσε στο κρεματόριο τους ανεπιθύμητους και αχρηστεμένους κρατούμενους

Νεκρά σώματα κρατουμένων συσσωρευμένα έξω από το κρεματόριο του Νταχάου.

Το στρατόπεδο διέκοψε, προσωρινά, τη λειτουργία του από τις 27 Σεπτέμβρη 1939 έως τις 18 Φλεβάρη 1940, οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν και το Νταχάου χρησιμοποιήθηκε από τα Waffen-SS (Βάφεν Ες-Ες  — τα ένοπλα τμήματα, η Μοίρα Ασφαλείας του Ναζιστικού Κόμματος) ως στρατόπεδο εκπαίδευσης. Εκεί εκπαιδεύτηκαν και στρατιωτικές μονάδες των υπόλοιπων SS.

Από τον Φλεβάρη του 1940 μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Νταχάου γιγαντώνεται, υποδέχεται μαζί, με τους παλιούς κρατούμενους, βίαια μεταφερόμενους εργάτες – συλληφθέντες σε διάφορα μπλόκα — από τις κατεχόμενες χώρες, αιχμάλωτους πολέμου κύρια Σοβιετικούς στρατιώτες, Εβραίους, μαχητές της αντίστασης κλπ. Εγκλειστοι κρατούμενοι που προέρχονταν από τριάντα χώρες.

Το Νταχάου γίνεται ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής πολεμικού υλικού, τόπος βασανιστηρίων και μαζικών εκτελέσεων, χώρος απάνθρωπων  και θανατηφόρων ιατρικών πειραμάτων.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου έχουν καταγραφεί 206.206 κρατούμενοι και έχουν καταχωρηθεί επίσημα 31.591 θάνατοι, 3.166 από αυτούς δηλητηριάστηκαν με αέρια σε εφαρμογή του Προγράμματος Ευθανασίας, 80 – 90 έχασαν τη ζωή τους, άμεσα, από τα ιατρικά πειράματα χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν οι μαζικές εκτελέσεις εκατοντάδων Σοβιετικών στρατιωτών που έγιναν από τον Οκτώβρη του 1941 έως τον Απρίλη του 1942 αλλά δεν καταγράφτηκαν στα αρχεία του στρατοπέδου.

Αργότερα και οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου ενσωματώθηκαν στο σύστημα αναγκαστικής εργασίας

 

Στις 29 Απριλίου 1945, οι ένοπλες δυνάμεις της Εβδομης Στρατιάς των Αμερικανών μπαίνει και απελευθερώνει το στρατόπεδο

Πανηγυρισμοί από τους έγκλειστους του Νταχάου για την απελεύθερωσή τους από τους Αμερικάνους.

 

Αμέσως μετά τον πόλεμο οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν το Νταχάου για τη φυλάκιση των Ναζί και ανδρών των SS

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

1800: Ο ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα ανακοινώνει με γράμμα του στον άγγλο φίλο του σερ Τζόζεφ Μπανκς ότι ανακάλυψε την μπαταρία.

1815: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης επιστρέφει στο Παρίσι μετά τη δραπέτευσή του από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος. Ακολουθείται από 140.000 στρατιώτες και 200.000 εθελοντές για να ξεκινήσει τη δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησής του.

 

1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.

1835: Γίνονται οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Διήρκεσαν 5 μέρες (15 – 20 Μαρτίου).

 

1852: Εκδίδεται το βιβλίο της Χάριετ Μπίτσερ Στόου «Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά», όπου μέσα σε τρεις μήνες θα πουλήσει πάνω από 300.000 αντίτυπα.

1900: Ο σέρβος φυσικός Νίκολα Τέσλα λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

1916: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη Θεωρία της Σχετικότητας.

1929: Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στον δικέφαλο αετό.

 

1933: Εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο οποίος ξεκινά την οικονομική αναστύλωση της χώρας, που μαστίζεται από το κραχ της δεκαετίας του ’20. Η πολιτική που ακολούθησε θα γίνει γνωστή ως «New Deal». Την ίδια μέρα, στη Γερμανία, οι Ναζί ανοίγουν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου.

1947: Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

 

1952: Ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας παθαίνει βαριά ημιπληγία. Επίσημα πρωθυπουργικά καθήκοντα αναλαμβάνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

1969: Ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύονται στο Γιβραλτάρ.

1986: Ο Ζακ Σιράκ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1987: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει τη διάθεση στην αγορά του ΑΖΤ, του πρώτου φάρμακου κατά του AIDS.

1996: Ο Παναθηναϊκός νικά στο ΟΑΚΑ με 3-0 τη Λέγκια Βαρσοβίας σε αγώνα για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και προκρίνεται θριαμβευτικά στους «4» της διοργάνωσης. Το πρώτο ματς στη Βαρσοβία είχε τελειώσει ισόπαλο χωρίς γκολ.

 

1997: Η πεζογράφος Γαλάτεια Σαράντη είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

2003: Ξεκινάει ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ. Αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα εισβάλουν στη χώρα με το επιχείρημα ότι το Ιράκ κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.

2004: Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, τονίζει ότι δεν ζητά περίοδο χάριτος. Αναφέρει ότι οι βασικοί άξονες της πολιτικής του είναι ο Πολιτισμός, η Παιδεία, η επανίδρυση του κράτους και η εφαρμογή μίας νέας οικονομικής πολιτικής, στόχοι της οποίας είναι οι αυξήσεις συντάξεων και μισθών, οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, ρυθμό ανάπτυξη πάνω από 5% και μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος της τετραετίας.

2006: Η Ε.Ρ.Τ. θέτει σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο Ε.Ρ.Τ. Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης εκπέμπουν τα κανάλια Σπορ+, Πρίσμα+ και Σινέ+.

2007: Εκτελείται στο Ιράκ με απαγχονισμό ο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

43 π.Χ. – Οβίδιος, Ρωμαίος ποιητής

1828 – Χένρικ Ίψεν, Νορβηγός δραματουργός

 

1882 – Ρενέ Κοτύ, Πρόεδρος της Γαλλίας

1948 – Νίκος Παπάζογλου, έλληνας τραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός. (Θαν. 17/4/2011)

1954 – Λιάνα Κανέλλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος και πολιτικός

1963 – Γελένα Ρομανόβα, Ρωσίδα ολυμπιονίκης του στίβου

1963 – Μίροσλαβ Λάιτσακ, Σλοβάκος Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (2007-)

1988-Γιωργος Στρεβλος,Έλληνας μαγος

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1390 – Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας

1727 – Άιζαακ Νιούτον, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ισαάκ Νεύτων, αγγλοεβραίος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος. (Γεν. 25/12/1642)

 

1771 – Λουί-Μισέλ βαν Λου, Γάλλος ζωγράφος

1931 – Χέρμαν Μύλερ, Γερμανός πολιτικός

1966 – Δημήτριος Γαλάνης, έλληνας χαράκτης, από τους πρωτοπόρους στο είδος του στον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο. (Γεν. 22/5/1882)

1968 – Καρλ Ντράγιερ, δανός σκηνοθέτης. (Μέρες Οργής, Λόγος, Γερτρούδη) (Γεν. 3/2/1889)

1990 – Λεβ Γιασίν, Σοβιετικός ποδοσφαιριστής, από τους κορυφαίους τερματοφύλακες όλων των εποχών. (Γεν. 22/10/1929)

 

1992 – Μπρούνο Λαβανίνι, Ιταλός φιλόλογος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close