ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Νταγκμαβίτ Μόγκες: Ξεκάθαρες ομοιότητες στις 2 συντριβές BOEING

Για ξεκάθαρες ομοιότητες μεταξύ των δύο πρόσφατων πολύνεκρων αεροπορικών δυστυχημάτων, εκείνου των Αιθιοπικών Αερογραμμών και αυτού της Lion Air, έκανε λόγο ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων. Στην ίδια διαπίστωση, εξάλλου, προέβη και ο υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας, Νταγκμαβίτ Μόγκες, σε σχετική δήλωσή του στα διεθνή ΜΜΕ.

«Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των στοιχείων από τους καταγραφείς πτήσης, διαπιστώθηκαν σαφείς ομοιότητες μεταξύ των δύο μοιραίων πτήσεων, ομοιότητες που θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης, κατά τη διάρκεια της έρευνας», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες

Και στις δύο περιπτώσεις το αυτόματο σύστημα προσαρμογής της κλίσης στην ουρά του αεροσκάφους φαίνεται να ευθύνεται για τα δυστυχήματα. Λανθασμένες ενδείξεις μπορεί να θέσουν χωρίς λόγο σε λειτουργία το συγκεκριμένο σύστημα εξισορρόπησης της κατεύθυνσης, εξαναγκάζοντας το αεροπλάνο να πραγματοποιήσει βουτιά. Και σύμφωνα με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων, και στις δύο πτήσεις οι αισθητήρες εμφανίζουν παρόμοιες ενδείξεις.

Εξάλλου, και στις δύο περιπτώσεις τα «μαύρα» κουτιά εντοπίστηκαν σε σχετικά καλή κατάσταση και τα σύμφωνα με τα πρώτα δορυφορικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι και οι δύο πτήσεις ακολούθησαν συγκρίσιμες πορείες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και οι δύο πιλότοι αντιμετώπισαν προβλήματα ελέγχου του αεροσκάφους, αμέσως μετά την απογείωση και προσπάθησαν να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο, ωστόσο πραγματοποίησαν βουτιά θανάτου. Πιλότοι που και οι δύο ήταν έμπειροι με περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσεις ο καθένας.

«Ξεκάθαρες ομοιότητες παρατηρήθηκαν μεταξύ της πτήσης των Αιθιοπικών Αερογραμμών και της ινδονησιακής Lion Air, που θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι αιθιοπικές αρχές θα δημοσιοποιήσουν λεπτομερή αναφορά για τα ευρήματα των ερευνών εντός ενός μήνα.

Να επισημάνουμε πως εξαιτίας των τραγικών παραλληλισμών μεταξύ των δύο δυστυχημάτων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα, Αυστραλία, Καναδάς και άλλες χώρες αποφάσισαν να καθηλώσουν τα αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Αρχικά, τόσο η Boeing όσο και Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας υποστήριξαν το αξιόπλοο των αεροσκαφών, αλλά έπειτα από τη σχετική πίεση από το Αμερικανικό Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τα 737 MAX 8 να τεθούν εκτός υπηρεσίας

Σχολιάστε το άρθρο

Back to top button
Close
Close