ΑΛΒΑΝΙΑ

Τίρανα: «Πράκτορες της Μόσχας αποσταθεροποιούν την χώρα»

Πανικός επικρατεί στην Αλβανία, καθώς σύμφωνα με έκθεση που βγήκε πριν λίγες ώρες, τα Τίρανα ισχυρίζονται πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες SVO και η GRU πραγματοποιούν επιχειρήσεις εντός της χώρας


 

«Οι προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσουν την γενικότερη εσωτερική κατάσταση στην Αλβανία βρίσκονται σε μεγάλη άνοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της αλβανικής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SHISH), Helidon Bendo.

Ο ίδιος κάλεσε την κοινοβουλευτική επιτροπή για την εθνική ασφάλεια να θέσει όλες τις υπηρεσίες σε επιφυλακή, ενώ ο Bendo εξέφρασε την ανησυχία του για τις προσπάθειες αυτές, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες στο εάν οι Ρώσοι ελέγχουν υψηλά επίπεδα αλβανικής πολιτικής.

«Από την ανάλυση δεδομένων για το 2018, βλέπουμε αύξηση της προσπάθειας της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή στη χώρα μας», δήλωσε ο ίδιος.

Η ετήσια έκθεση SHISH βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του προέδρου Ιλίρ Μέτα , γράφει η εφημερίδα Koha Ditore.

Ο Bendo υποσχέθηκε ότι μια περίληψη της ετήσιας έκθεσης της αλβανικής υπηρεσίας πληροφοριών θα είναι προσιτή και στο κοινό. «Μέχρις ότου εκπληρωθεί αυτή η υπόσχεση, παραμένει ασαφές εάν η ρωσική επιρροή στην Αλβανία υπονομεύει την ασφάλεια αυτής της χώρας», γράφουν σήμερα οι περισσότερες εφημερίδες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες βαλκανικών ΜΜΕ, πάνω από 400 Ρώσοι πράκτορες έχουν εισέλθει στην Αλβανία από διαφορετικές οδούς και δρομολόγια και έχουν ως επιχειρησιακό στόχο να δημιουργήσουν σε Τίρανα και Σκόπια ταραχές και στοχοποίηση  σημαινόντων προσώπων μαζί με προβοκάτσιες.

Αυτήν την  πληροφορία πιστοποίησε εμμέσως παλαιότερα και ο πρώην Αμερικανός ΥΦΕΞ  Brian Yee, ο οποίος όταν ρωτήθηκε «εάν γνωρίζει περί επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης της Αλβανίας» απάντησε μηδιάζοντας.

«Όλα θα μεταβληθούν στην περιοχή ταχύτατα . Τίρανα, Πρίστινα, και Σκόπια βρίσκονται σε  «βαθύ μετασχηματισμό» με την εκ νέου εμφάνιση  του αλβανικού ζητήματος. Σε αυτές τις  χώρες οι Αλβανοί βρίσκονται  μπροστά σε μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε μάλιστα Αλβανός αξιωματούχος με τον όρο της ανωνυμίας.

«Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την  «αλβανική μεταρρύθμιση»( Έτσι λένε οι Αλβανοί την προσπάθεια δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας). Αλλά το κέντρο αυτής της μεταρρύθμισης είναι στα Τίρανα, έτσι ώστε ολόκληρη η ρωσική αντίδραση να επικεντρώνεται  στην αποσταθεροποίηση πρώτα της Αλβανίας και μετά των υπόλοιπων περιοχών.

Ολόκληρος ο  αλβανικός κόσμος στα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκεται στη διαδικασία  μετασχηματισμού για τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα των Αλβανών. Αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα. Υπάρχουν «μεταρρυθμίσεις» σε εξέλιξη σε  Τίρανα, Πρίστινα και Τουζ (Μαυροβούνιο)», τονίζει το αλβανικό άρθρο .

«Αυτό  θα είναι το νέο αλβανικό κράτος  στα Δυτικά Βαλκάνια. Όλα είναι υπέρ της  προβολής των δικαιωμάτων των Αλβανών που ανάγονται εδώ και  ένα αιώνα. Ως εκ τούτου η ιστορία της Αλβανίας έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, έχει εισέλθει στο στάδιο της μέγιστης ταυτότητάς της και προστατεύεται  διεθνώς από όλη την Ευρώπη», κατέληγε αλβανικό δημοσίευμα.

Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερα  σερβικές κυβερνητικές πηγές και οι μυστικές υπηρεσίες (BIA) της Σερβίας, ανέφεραν ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) ετοιμάζεται για επιχειρήσεις εναντίον των  Σέρβων, χρησιμοποιώντας  Αλβανούς , με στόχο την Μεγάλη Αλβανία και την εκδίωξη των Ρώσων συμβούλων.

Η Μόσχα όμως είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας».Είναι μια μεγάλη και σταθερή αντίπαλος της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και ο εγγυητής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close