ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΤΑΛΙΑ

Σοβαρό επεισόδιο Ιταλίας, Κίνας με ΗΠΑ – Η Ρώμη μπαίνει στον «Δρόμο του Μεταξιού»

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ιταλίας, Κίνας και ΗΠΑ έλαβε χώρα τα τελευταία 24ωρα με αφορμή το αίτημα ένταξης των Ιταλών στον κινεζικό “Δρόμο του Μεταξιού”

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε στην Ουάσινγκτον λέγοντας πως “πρέπει να κοιτά την δικιά της δουλειά”.

Η απάντηση αυτή ήρθε μετά από αμερικανικές προειδοποιήσεις προς την Ιταλία οι οποίες ανέφεραν πως η “διεθνή εικόνα” της χώρας θα “τραυματιστεί” αν υπογράψει την συμφωνία συμμετοχής στο κινεζικό σχέδιο “Δρόμο του Μεταξιού” (ΒRI ή αλλιώς Belt and Road Initiative).

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ,  Lu Kang, ανέφερε σε ανακοίνωση του Πεκίνου πως “η Ρώμη δεν χρειάζεται τις συμβουλές της Ουάσινγκτον στο πώς θα διεξάγει τις σχέσεις της”.

“Αυτή η θέση των ΗΠΑ είναι γελοία” είπε ο Lu.

“Ως μεγάλη χώρα η Ιταλία γνωρίζει ακριβώς τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της και να προχωρά στη λήψη ανεξάρτητων αποφάσεων” πρόσθεσε.

Νωρίτερα οι FT είχαν αποκαλύψει την μεγάλη συμφωνίας Κίνας-Ιταλίας που θα υπογραφεί κατά την άφιξη του προέδρου Xi Jinping αυτόν τον μήνα.

Ο Michele Geraci,  υφυπουργός του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είπε σχετικά:

“Η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη τελειώσει αλλά είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέχρι την άφιξη του προέδρου της Κίνας Xi Jinping 22-23 Μαρτίου “.

“Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως τα προϊόντα “made in italy” θα έχουν επιτυχία σε όρους εξαγωγής προς την Κίνα την μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο” ανέφερε.

Για το θέμα έκανε δηλώσεις και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Garrett Marquis, ο οποίος είπε πως το σχέδιο BRI δεν θα βοηθήσει οικονομικά την Ιταλία, αντίθετα θα την βλάψει.

“Είμαστε σκεπτικοί για την εξέλιξη αυτή” τόνισε.

Αν η Ιταλία υπογράφει την συμφωνία τότε θα γίνει το πρώτο έθνος από τους G-7 που μπαίνει στο σχέδιο του “Δρόμου του Μεταξιού”

Την Δευτέρα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ.Πομπέο άσκησε και αυτός κριτική στο σχέδιο της Ιταλίας λέγοντας πώς τέτοια σχέδια θα αποτύχουν.

Σε ερώτηση αν το σχέδιο αυτό της Κίνας έχει σκοπό να απομακρύνει χώρες από την αμερικανική σφαίρα επιρροής απάντησε:

“Aυτές οι συμφωνίες είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές και πολλές χώρες το βλέπουν ήδη αυτό.

Η Κίνα κλέβει τεχνολογία διαρκώς σε ευαίσθητους τομείς”

Leave a Reply

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Notify of

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close