ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΣΡΑΗΛ

Νετανιάχου: «Το Ισραηλινό Ναυτικό θα προστατεύει τον East Med και αυτό είναι μια ειλημμένη απόφαση!»

Ισραηλινό ραντάρ σε Κρήτη «κλειδώνει» τη Μεσόγειο

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Μ.Νετανιάχου, ο οποίος αφού επιθεώρησε πρώτα μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ, David Friedman, το αμερικανικό αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ, είπε πως το ισραηλινό Ναυτικό θα προστατέψει τον αγωγό φυσικού αερίου East-Med και αυτό είναι μια ειλημμένη απόφαση!

Το μήνυμα χαρακτηρίζεται ως “σκληρό” από μερίδα των ισραηλινών ΜΜΕ τα οποία τονίζουν πως με τις δηλώσεις αυτές ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπεναμίν Νετανιάχου, ήθελε να καταστήσει σαφές ότι ο East Med έχει δρομολογηθεί ανεπιστρεπτί και έχει την πλήρη αμερικανική στήριξη.

Ο Μ.Νετανιάχου τόνισε πως «σε μερικές ημέρες, οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θα έλθουν εδώ, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο, προκειμένου να προχωρήσουμε με τον αγωγό αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω αυτών των χωρών. Το Ναυτικό θα προστατέψει επίσης αυτό τον αγωγό»


Η δήλωση αυτή του Μ.Νετανιάχου έρχεται ενόψει και της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης, πως το Ναυτικό της χώρας θα ενεργοποιηθεί προκειμένου να σταματήσει την λαθρεμπορία πετρελαίου στην περιοχή και στο ίδιο πλαίσιο και θα προστατεύσει και τον αγωγό φυσικού αερίου που θα εκτείνεται από τα παράκτια πεδία φυσικού αερίου του Ισραήλ, μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα και, περαιτέρω, στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο Μ.Νετανιάχου, η επίσκεψη Πομπέο στο Ισραήλ γίνεται προκειμένου να προωθηθεί και ο EastMed.

Επίσης, η εμπλοκή του Ναυτικού του Ισραήλ στη διαδικασία φύλαξης του αγωγού, συνεπάγεται την άμεση και πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, δεδομένου επιπέδου των διμερών διακρατικών σχέσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ ζητά από την Αθήνα και άλλα βήματα επιχειρησιακού συντονισμού. Στην κορυφή των συζητήσεων βρίσκεται το ραντάρ OVER-THE-HORIZON (OTH), που θα κατασκευαστεί στην ανατολική Κρήτη και θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη είναι άγνωστος ο τύπος του ραντάρ αν και πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται είτε για το ELM-2270 OTH εμβέλειας 200 ναυτικών μιλίων ειδικό για επιτηρήσεις ΑΟΖ ή για το EL/M-2226. Κάτι αντίστοιχο έχει πάντως εγκατασταθεί και στο Ισραήλ.

Εντύπωση όμως προκαλεί πως το χηχροή ισραηλινό μήνυμα προς την Τουρκία ήρθε μετά την επιθεώρηση της ανάπτυξης του αμερικανικού συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο Ισραήλ. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το σύστημα αυτό στο Ισραήλ σε μια “σπάνια” κίνηση.

Το σύστημα έφτασε στην χώρα με βαρύ μεταφορικό αεροσκάφος C-17 Globe Master III.

Υπενθυμίζουμε πως το Ισραήλ διαθέτει το “Iron Dome”, το σύστημα “Arrow” , το αντιπυραυλικό σύστημα “David’s Sling”. Αρα η έλευση THAAD προκαλεί απορίες…

“Η ανάπτυξη του συστήματος αυτού δείχνει την ισχύ της συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Ο συνασπισμός για κοινή άμυνα εκφράζεται όχι μόνο με προθέσεις αλλά και με δυνάμεις στο έδαφος και αυτό είναι αξιοσημείωτο” είπε ο Μ.Νετανιάχου μπροστά από το σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας THAAD.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή τη συνεργασία και για την αμερικανική δέσμευση” είπε ο Ν.Νετανιάχου.

Από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Friedman, εξέφρασε την αμερικανική δέσμευση στην ασφάλεια του Ισραήλ

Leave a Reply

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Notify of

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close