ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Στο σφυρί» ο όρκος που έδωσε ο Κολοκοτρώνης για τη σωτηρία της πατρίδας (photo)

“Σε οποιαδήποτε σοβαρό κράτος, η πολιτεία θα είχε μεριμνήσει να βρισκόταν σε περίοπτη θέση σε Μουσείο και όχι να προορίζεται να κοσμήσει τη συλλογή κάποιου ιδιώτη”


 

«Στο σφυρί» βγαίνει ο όρκος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των μελών της Πελοποννησιακής Γερουσίας για τη σωτηρία της πατρίδας, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης από 8.000 έως 12.000 ευρώ.

Περισσότερα από 530 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά περιλαμβάνει η δημοπρασία του οίκου Βέργος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οίκου δημοπρασιών ξεχωρίζουν:

Μία χειρόγραφη καταγραφή της συμμετοχής των Ιωαννιτών στην εκστρατεία του Morosini με μοίρα οκτώ πλοίων υπό τον J. J. von Herberstein (1686-1687).

Ο όρκος του Θ. Κολοκοτρώνη και των μελών της Πελοποννησιακής Γερουσίας να ενεργήσουν από κοινού για τη σωτηρία της πατρίδας και να αφήσουν κατά μέρος τα προσωπικά συμφέροντά τους, αποτυπωμένος σε έγγραφο με τις υπογραφές τους (16 Οκτωβρίου 1822).

Λεύκωμα με 26 πρωτότυπες φωτογραφίες του σημαντικότερου φωτογράφου των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων, Albert Meyer, ένα από τα 9 σωζόμενα λευκώματα που προσέφερε ως δώρο σε προσωπικότητες.

Τόμος με 29 (από τις 67) χαλκογραφίες από το Civitatum aliquot insigniorum et locorum magis munitorum exacta delineatio του D. Bertelli (Βενετία 1574), στις οποίες έχει προστεθεί μία εξαιρετικά σπάνια απεικόνιση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Ένα αντίτυπο του «Aya Sofia, Constantinople» (Λονδίνο 1852), με 25 λιθογραφίες χαραγμένες σε σχέδια του αρχιτέκτονα G. Fossati, που οργάνωσε τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου των ετών 1847-1849.

Ο μεγάλος χάρτης της Ευρώπης που σχεδίασε ο Άνθιμος Γαζής (Βιέννη 1801), του οποίου δεν είναι γνωστό παρά μόνον ένα άλλο αντίτυπο.

Leave a Reply

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Notify of

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close