ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

(Βίντεο) Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Μπαγκούζ της Συρίας – Κατηγορίες για χρήση (απαγορευμένου) λευκού φωσφόρου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι οι επιχειρήσεις για την εκκαθάριση των τελευταίων θέσεων του ISIS στη Συρία. Βόμβες λευκού φωσφόρου φέρεται να έριξε στη Μπαγκούζ της Συρίας, ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ενώ τοπικά μέσα κάνουν λόγο για νεκρούς άμαχους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως μεταδίδει η συριακή τηλεόραση επικαλούμενη τοπικές πηγές, η αεροπορία της διεθνούς συμμαχίας που διευθύνεται από τις ΗΠΑ βομβαρδίζει και πάλι την Νοτιοανατολική ύπαιθρο της Ντέιρ Έζορ, στην πόλη Μπαγκούζ, με τις διεθνώς απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου, με αποτέλεσμα να προξενήσει το θάνατο πολλών ατόμων, ακόμα και αμάχων.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πως ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός πραγματοποίησε επίθεση με βόμβες λευκού φωσφόρου στη Μπαγκούζ της Συρίας. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, από την επίθεση υπάρχουν νεκροί άμαχοι.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, ότι ξεκινά ξανά τις επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του ISIS στη Μπαγκούζ, μετά από ένα διάλειμμα για επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χρησιμοποίησε βόμβες με λευκό φώσφορο σε άλλη μια επίθεση το Σάββατο στη νοτιοδυτική συριακή πόλη, η οποία παραμένει το τελευταίο οχυρό του ISIS στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, έχουν διαψεύσει επανειλημμένα τη χρήση λευκού φωσφόρου στις αεροπορικές επιδρομές τους. Τους τελευταίους μήνες, ο SDF με επικεφαλής τους Κούρδους, διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του ISIS στη Συρία, με την υποστήριξη του αμερικανικού συνασπισμού.

Έχουν καταγραφεί πολυάριθμες μαρτυρίες στα συριακά μέσα ενημέρωσης για θύματα άμαχους πολίτες και χρήση λευκού φωσφόρου, η οποία απαγορεύεται βάσει των διεθνών συμβάσεων.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος αποτελείται από περισσότερες από 70 χώρες, διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Οι επιχειρήσεις του συνασπισμού στη Συρία δεν εξουσιοδοτούνται από τη συριακή κυβέρνηση ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button