ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣΙΝΔΙΑ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Κλιμάκωση της σύγκρουσης Ινδίας-Πακιστάν με κατάριψη πακιστανικου F-16. Έκκληση των ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση

Πολεμική ένταση επικρατεί τα τρία τελευταία 24ωρα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, μετά τον προχθεσινό βομβαρδισμό στρατοπέδου μουτζαχεντίν στο πακιστανικό έδαφος από ινδικά μαχητικά Mirage 2005. H πακιστανική αεροπορία κατέρριψε το πρωί της Τετάρτης δύο μαχητικά της Ινδίας, εκ των οποίων το ένα κατέπεσε σε περιοχή του Κασμίρ και το άλλο σε πακιστανικό έδαφος.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό από ΜΜΕ πως και η Ινδία κατέρριψε ένα πακιστανικό μαχητικό τύπου F-16.

Θυμήζουμε πως η πολεμική κλιμάκωση άρχισε όταν πυρήνας αυτονομιστών μουτζαχεντίν που εκπαιδεύονται στο Πακιστάν προέβη σε τρομοκρατική ενέργεια εντός του Κασμίρ με καμικάζι βομβιστή, προκαλώντας πολλά θύματα μεταξύ των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας. Λίγες ημέρες αργότερα η Ινδία επιχείρησε στοχευμένη αποστολή βομβαρδισμού στρατοπέδου που βρίσκεται σε δασώδη περιοχή εντός του πακιστανικού εδάφους και σχεδόν πάνω στη γραμμή αντιπαράθεσης. Στον βομβαρδισμό χρησιμοποιήθηκαν γαλλικής κατασκευής ινδικά μαχητικά, τα οποία έφεραν ωστόσο βόμβες των 1.000 κιλών ισραηλινής κατασκευής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Δύσης αλλά και με βάση το επίσημο ανακοινωθέν της Ινδίας, το στρατόπεδο αυτό καταστράφηκε ολοσχερώς και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300 μουτζαχεντίν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι. Ο βομβαρδισμός διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά και ήταν απόλυτα στοχευμένος. Το Πακιστάν επιβεβαίωσε την επίθεση, χωρίς ωστόσο να κλιμακώσει τους τόνους. Την επόμενη μέρα, δηλαδή την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, η πακιστανική αεροπορία κατέρριψε τα δύο ινδικά μαχητικά.

Σημειώνεται πως Ινδία και Πακιστάν διαθέτουν αμφότεροι ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο

Έκκληση των ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν, γειτόνων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και η ένταση ανάμεσά τους κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση», να αποφύγουν κάθε «περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα» και μια «κλιμάκωση», «πάση θυσία», ενώ ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να αναλάβει «αποφασιστική» δράση εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» με ορμητήριο την επικράτειά του.

«Ενθαρρύνουμε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση με κάθε τίμημα» σημείωσε ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του, διευκρινίζοντας ότι είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

«Ενεθάρρυνα επίσης αμφότερους τους υπουργούς να δώσουν την προτεραιότητα στην απευθείας επικοινωνία κα να αποφύγουν κάθε περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα» συνέχισε ο Πομπέο.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ακόμη πως επεσήμανε στο Ισλαμαμπάντ ότι είναι «επείγον» το Πακιστάν «να αναλάβει δράση (…) εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο έδαφός του»

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close