ΙΣΤΟΡΙΑ

26 Φεβρουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον Κόσμο – Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

1993…. Έξι άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίζονται από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, σε έναν από τους δίδυμους ουρανοξύστες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι εκείνη τη στιγμή τρομοκρατική επίθεση επί αμερικανικού εδάφους


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο και φωτό)

 

Στις 26 Φεβρουαρίου του 1993, στις 12.18 το μεσημέρι, η Αμερική θα ζούσε τον πρώτο της μεγάλο εφιάλτη. Ένα ενοικιασμένο βαν, παγιδευμένο με 550 κιλά εκρηκτικώνεξερράγη στον υπόγειο χώρο στάθμευσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Υπεύθυνη για την αιματηρή επίθεση, θεωρήθηκε μια ομάδα επτά τρομοκρατών, οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με ισλαμιστές τρομοκράτες.

Οι τρομοκράτες εγκατέλειψαν την περιοχή αφού πρώτα είχαν ρυθμίσει τη βόμβα να εκραγεί. Η έκρηξη δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα 40 μέτρων στα υπόγεια επίπεδα των πύργων και προκάλεσε μεγάλες φθορές στα θεμέλια ενός γειτονικού ξενοδοχείου.

Κατά την τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους οποίους, 88 πυροσβέστες, 35 αστυνομικοί και εργαζόμενοι στην υγεία. Περίπου 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το συγκρότημα των Δίδυμων Πύργων.

Η πλήρης εκκένωση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι διασώστες έλεγξαν ένα προς ένα τα 210 ασανσέρ – απελευθερώνοντας παγιδευμένα άτομα που είχαν κλειστεί σε 45 από αυτά- και έψαξαν κάθε όροφο στα τρία κτίρια, σαρώνοντας περισσότερα από 743 χιλιάδες m2.

 

Οι υπεύθυνοι του τρομοκρατικού χτυπήματος

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, όταν δηλαδή μέσα στους Δίδυμους Πύργους βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι, αφού ακόμη και αυτοί που έκαναν το μεσημεριανό τους διάλειμμα, επέλεξαν να μη βγουν έξω, λόγω του ψύχους που επικρατούσε. Η έκρηξη κατέστρεψε την ηλεκτροδότηση του ξενοδοχείου, καθώς και σημαντικές περιοχές στο Βόρειο και Νότιο πύργο, που επηρέασαν τη λειτουργία των ανελκυστήρων, την επικοινωνία έκτακτης ανάγκης και τα συστήματα εξαερισμού και φωτισμού. Οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης έπαθαν ζημιές από την έκρηξη και έκλεισαν μετά από 20 λεπτά.

 

Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί μη καλωδιακοί σταθμοί στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης δούλευαν με πολύ χαμηλή τάση αφού οι πομποί τους στην κορυφή του Βόρειου Πύργου έχασαν ενέργεια. Εκατοντάδες επισκέπτες, καταστηματάρχες και πελάτες εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στους πύργους άρχισαν να εκκενώνουν τους ουρανοξύστες πρωτού καν αυτό ζητηθεί.

 

Εκατοντάδες επισκέπτες, καταστηματάρχες και πελάτες εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες

Εκατοντάδες επισκέπτες, καταστηματάρχες και πελάτες εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες

 

Μέσα σε λίγα λεπτά, το λόμπι στο Βόρειο Πύργο γέμισε με πυκνό μαύρο καπνό. Ορισμένοι υπάλληλοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο με αναπτήρες και φακούς. Άλλοι δε μπορούσαν να βρουν τρόπο να φύγουν αφού ο καπνός έκρυβε πιθανές εξόδους προς το κλιμακοστάσιο και αναγκάζονταν να περιμένουν βοήθεια. Οι τηλεφωνικές γραμμές του συγκροτήματος αλλά και του ξενοδοχείου ωστόσο, δούλευαν κανονικά και σύντομα οι παγιδευμένοι που ζητούσαν βοήθεια, υπερφόρτωσαν τη γραμμή 911. Περισσότεροι από 100 επισκέπτες που βρίσκονταν στο ψηλότερο σημείο (από όπου μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα) είχαν εντολή να εκκενώσουν το κτίριο από το 107ο πάτωμα χρησιμοποιώντας τις σκάλες. Άλλοι 72 μαθητές και καθηγητές διασώθηκαν από τα ασανσέρ, αφού παγιδεύτηκαν μέσα για ώρες.

 

Τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα έκτακτης ανάγκης και συνέβαλαν στη μεγαλύτερη συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης στην ιστορία της Νέας Υόρκης (μέχρι το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου). Μέσα σε μια ώρα, η ηλεκτροδότηση για ολόκληρο το συγκρότημα σταμάτησε λόγω των κινδύνων για την ασφάλεια των πυροσβεστών που εργάζονταν κοντά σε νερό, αφήνοντας τα κτίρια και όσους βρίσκονταν μέσα σε αυτά, στο σκοτάδι.

 

 

Το Λιμενικό της Νέας Υόρκης και προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις του κτιρίου από το Νιου Τζέρσεϋ, παρέμειναν στους πύργους για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονταν μέσα. Ελικόπτερα μετέφεραν διασώστες στην οροφή για να απεγκλωβίσουν τους υπαλλήλους των γραφείων στους πάνω ορόφους.

 

Η πλήρης εκκένωση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και του γειτονικού ξενοδοχείου, διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι διασώστες έλεγξαν ένα προς ένα τα 210 ασανσέρ – απελευθερώνοντας παγιδευμένα άτομα που είχαν κλειστεί σε 45 από αυτά- και έψαξαν κάθε όροφο στα τρία κτίρια, σαρώνοντας περισσότερα από 743 χιλιάδες m2.

 

Η έκρηξη δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα 40 μέτρων στα υπόγεια επίπεδα των πύργων και προκάλεσε μεγάλες φθορές στα θεμέλια ενός γειτονικού ξενοδοχείου

Η έκρηξη δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα 40 μέτρων στα υπόγεια επίπεδα των πύργων και προκάλεσε μεγάλες φθορές στα θεμέλια ενός γειτονικού ξενοδοχείου

Ήταν η μεγαλύτερη συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης στην ιστορία της Νέας Υόρκης (μέχρι το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου)

Ήταν η μεγαλύτερη συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης στην ιστορία της Νέας Υόρκης (μέχρι το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου)

Κατά την τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα

Κατά την τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα

 

 

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

1797…. Η Τράπεζα της Αγγλίας εκδίδει την πρώτη λίρα.

1815…. Δραπετεύει από το νησί Έλβα, όπου βρίσκεται εξόριστος, ο Ναπολέων, προκειμένου να ξεκινήσει νέους αγώνες, στην προσπάθεια του να ηγεμονεύσει στην Ευρώπη.

1848…. Ανακηρύσσεται η Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία.

1872…. Η κυβέρνηση Βούλγαρη διενεργεί εκλογές, στις οποίες κυριαρχούν η βία και η νοθεία και κερδίζει τη σχετική πλειοψηφία.

1909…. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διαμαρτύρεται προς την Πύλη για τη συγκρότηση στην Πόλη βουλγαρικής εξαρχίας, καθώς και λαϊκού συμβουλίου

1910…. Ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας από τέσσερα σωματεία: των ραφτάδων, των μαρμαρογλυπτών, των λατόμων και των τυπογράφων

 

 

1911….  Έξαψη δημιουργεί το γλωσσικό ζήτημα, καθώς συζητάτε στην Αναθεωρητική Βουλή, η γλώσσα, στην οποία θα γραφεί το νέο Σύνταγμα. Ακολουθούν φοιτητικές διαμαρτυρίες εναντίον των απόψεων του Κωστή Παλαμά, που δηλώνει κοροϊδευτικά: “Είμαι στρογγυλά και χτυπητά μαλλιαρός απολύτως”.

1912….  Κατεβαίνουν σε απεργία οι ανθρακωρύχοι στη Βρετανία.

1913…. Έπειτα από τη νικηφόρα έκβαση των επιχειρήσεων στα Ιωάννινα, ολόκληρη η Ήπειρος, νότια και βόρεια, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ελληνικού στρατού.

1914…. Πραγματοποιείται η πρώτη μακρινή τηλεφωνική κλήση, με υπόγεια καλώδια μεταξύ της Βοστόνης και της Ουάσινγκτον

1914…. Καθελκύεται ο «Βρεταννικός», ένα από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βορείου Ατλαντικού στις αρχές του 20ου αιώνα και αδελφό πλοίο του θρυλικού Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο στις ακτές της Κέας. Την ίδια χρονιά στις ΗΠΑ, πραγματοποιείται η πρώτη μακρινή τηλεφωνική κλήση, με υπόγεια καλώδια μεταξύ της Βοστόνης και της Ουάσινγκτον

 

1915….. Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης μετά την παραίτηση Βενιζέλου, η οποία ακολούθησε την άρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου να συμφωνήσει με την εισχώρηση της Ελλάδας στην Αντάντ. Η νέα Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, εφόσον απειλούνταν τα συμφέροντα της χώρας, η Ελλάδα δεν θα δίσταζε να βγει από την ουδετερότητα.

1916….. Αρχίζει η θρυλική και αιματοβαμμένη μάχη του Βερντέν, στο πλαίσιο του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

1918…. Περισσότερα από 600 άτομα χάνουν τη ζωή τους, όταν καταρρέει η κερκίδα στο Χονγκ Κονγκ Jockey Club.

1919…. Το Αμερικανικό Κογκρέσο ανακηρύσσει το Γκραντ Κάνιον εθνικό πάρκο.

1920…. Βεβαιώνεται ότι, η Διάσκεψη του Λονδίνου θα αποφασίσει την κατακύρωση της Θράκης στην Ελλάδα, η ίδια δε διάσκεψη πρόκειται να ασχοληθεί και με τον καθορισμό των τελικών ορίων στη Μικρά Ασία, επί των ελληνικών διεκδικήσεων.

1921…. Οι γερμανικές Αρχές ξεκινούν δίκη κατά του Χίτλερ και του Λούντεντορφ για το “πραξικόπημα της μπυραρίας” στο Μόναχο.

1922…. Οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφωνούν να παρατείνουν τη συμφωνία συμμαχίας για 20 ακόμα χρόνια.

1925….  Με 400 συνεχόμενες μπαλιές ο άσος του μπιλιάρδου Joe Schaefer νικά 400-0 την Erica Hagenlacher, που δεν πρόλαβε να πιάσει τη στέκα της.

1929…. Η Εταιρεία Λαυρίου διακόπτει τις εργασίες της, προκαλώντας απόγνωση στους κατοίκους της πόλης.

1930…. Εγκαθίσταται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ο πρώτος φωτεινός σηματοδότης.

1935…. Ο Αδόλφος Χίτλερ οργανώνει τη Λουφτβάφε, την πολεμική αεροπορία του ναζιστικού Γ’ Ράιχ

1936…. Ο Χίτλερ εγκαινιάζει, στη Σαξονία της Γερμανίας, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής του “αυτοκινήτου του λαού”, του Volkswagen ενώ ο Φρειδερίκος Πόρσε παρουσιάζει το πρώτο μοντέλο της

 

 

…. Περίπου 1500 στρατιώτες του ιαπωνικού στρατού προχωρούν σε πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης σκοτώνοντας πολιτικούς και καταλαμβάνοντας το κέντρο του Τόκιο.

1940…. Βρετανοί ναύτες από το αντιτορπιλικό “Κόσακ” επιτίθενται σε παλιό γερμανικό τάνκερ, που πλέει σε νορβηγικά ύδατα, και απελευθερώνουν περισσότερους από 300 Βρετανούς αιχμαλώτους.

1941…. Στην Ανατολική Αφρική, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, εκδιώκοντας τους Ιταλούς.

1942…. Κερδίζει το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου η Τζόαν Φοντέιν για την ταινία “Suspicion”, του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

1943…. Στη Γερμανία, αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα σφυροκοπούν τα ντοκ των Γερμανών στο Βιλχελμσχάφεν.

1944….  Η εξόριστη κυβέρνηση της Πολωνίας αρνείται τη Γραμμή Κέρζον ως μελλοντικό σύνορο με την ΕΣΣΔ.

1946….  Το αεροπλάνο “Lucky Lady II”, Β-50, ξεκινά από το Τέξας των ΗΠΑ τον πρώτο γύρο του κόσμου χωρίς σταθμό. Με κυβερνήτη τον Τζέιμς Γκάλαχερ και πλήρωμα 14 άντρες επιστρέφει στις ΗΠΑ, στις 2 Μαρτίου μετά από 94 ώρες στον αέρα.

1951…. Σύμφωνα με τροποποίηση των διατάξεων του αμερικανικού Συντάγματος, αποφασίζεται η μη παράταση της θητείας των Προέδρων των ΗΠΑ, πέραν και μιας δεύτερης -το πολύ- τετραετίας.

1952…. Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ ανακοινώνει ότι, η Βρετανία διαθέτει ατομική βόμβα.

1955….  Ο GF Smith γίνεται ο πρώτος πιλότος, που σπάει το φράγμα του ήχου.

1962…. Ο Γεώργιος Παπανδρέου συνεχίζει τον Ανένδοτο Αγώνα κατά της Κυβέρνησης Καραμανλή για τη βία και τη νοθεία των βουλευτικών εκλογών του 1961.

1966…. Απίστευτη σφαγή στο χωριό Γκό Ντάι στο Βιετνάμ. Η μόνάδα «Τίγρης» του στρατού του Νοτίου Βιετνάμ σκοτώνει μέσα σε μια ώρα 380 άτομα

1968…. Ιδρύεται το ΠΑΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου (κίνημα αντίστασης στη χούντα), με κεντρική έδρα τη Στοκχόλμη της Σουηδίας

 

1969…. Πρώτη προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

 

 

1970…. Στο Ιράν, συνεχίζεται η “Εβδομάδα Εθνικής Κινητοποίησης”, που είναι ιδέα του Αγιατολάχ Χομεϊνί και αποσκοπεί στην προετοιμασία του λαού να αντιμετωπίσει πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ ή της ΕΣΣΔ.

1974…. Στην Αιθιοπία, αντικυβερνητικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ασμάρα, δεύτερη σε μέγεθος πόλη.

1977…. Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση διαστημικού λεωφορείου.

1979…. Οι Ερυθροί Χμερ εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον βιετναμέζικων στρατευμάτων σε εννέα διαφορετικές περιοχές της Καμπότζης.

1980…. Αίγυπτος και Ισραήλ αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους τριακονταετή εμπόλεμη διαμάχη.

1983…. Το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 37 εβδομάδες.

1984…. Αποχωρούν από το Λίβανο οι τελευταίοι Αμερικανοί πεζοναύτες μέλη της ειρηνευτικής δύναμης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

1985 η Τίνα Τέρνερ κερδίζει δύο βραβεία Γκράμι για το τραγούδι της “Whats Love Got to Do With It?”.

1989…. Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί ζητά στενότερες σχέσεις με την ΕΣΣΔ, για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της Δύσης σχετικά με την υπόθεση του συγγραφέα των “Σατανικών Στίχων” Σαλμάν Ρούσντι.

1990…. Οι Σαντινίστας χάνουν στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Νικαράγουα. Το αριστερό κίνημα των Σαντινίστας είχε έρθει στην εξουσία μετά την εκδίωξη του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα.

1991…. Η Timothy John Berners-Lee παρουσιάζει τον πρώτο Web browser με την ονομασία World Wide Web.

1991…. Με ραδιοφωνικό διάγγελμα ο Σαντάμ Χουσεΐν ανακοινώνει την απόσυρση του Ιρακινού στρατού από το Κουβέιτ και ουσιαστικά παραδέχεται την ήττα του στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

…. Παροπλίζεται το «Βέλος», το πολεμικό πλοίο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κίνημα του Ναυτικού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

1992…. Στις ΗΠΑ, έξι βραβεία Γκράμι αποσπά η Νάταλι Κόουλ, με τη διασκευή του τραγουδιού “Unforgetable”, που είχε ερμηνεύσει πριν από 41 χρόνια ο πατέρας της Νατ Κινγκ Κόουλ.

1993…. Έξι άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίζονται από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, σε έναν από τους δίδυμους ουρανοξύστες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι εκείνη τη στιγμή τρομοκρατική επίθεση επί αμερικανικού εδάφους

 

1993…. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Γκάρι Κασπάροφ χάνει τον τίτλο του από την FIDE, όταν ιδρύει την Ένωση Επαγγελματικού Σκακιού (PCA)

1994…. Στη Βρετανία, οκτώ άνθρωποι σκοτώνονται σε πυρκαγιά σε κινηματογράφο-πορνό του Λονδίνου

1995…. O τραπεζικός οίκος Barings, η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας, καταρρέει, εξαιτίας των ασύμφορων οικονομικών συμφωνιών που συνήψε στη Σιγκαπούρη ο 28χρονος υπάλληλος Νικ Λίσον. Έπαιξε κι έχασε στην αγορά παραγώγων 1.4 δισ. δολάρια. Θα αγορασθεί για 1 λίρα από την ING

Νικ Λίσον

 

1996…. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο, η Χρυσή Άρκτος απονέμεται στην ταινία του Ανγκ Λι “Λογική και Ευαισθησία”.

1997…. Η Ρώσικη Ομοσπονδία ποδοσφαίρου επιτρέπει με απόφαση της την εισαγωγή ξένων παικτών στην πρώτη κατηγορία με σκοπό να ευθυγραμμιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

2003…. Οι ΗΠΑ άρουν μετά από 23 χρόνια την απαγόρευση για ταξίδια στη Λιβύη

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1619 – Φραντζέσκο Μοροζίνι, Δόγης της Βενετίας

1725 – Νικολά Ζοζέφ Κινιό, γάλλος στρατιωτικός μηχανικός, δημιουργός του πρώτου αυτοκινήτου στον κόσμο. (Θαν. 2/10/1804)

Nicolas-Joseph_Cugnot

 

1786 – Φρανσουά Αραγκό, Γάλλος μαθηματικός

1802 – Βίκτωρ Ουγκώ, γάλλος συγγραφέας. (Οι Άθλιοι) (Θαν. 22/5/1885)

Victor_Hugo

 

1808 – Ονορέ Ντομιέ, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης

1829 – Λιβάι Στρος, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν, ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Levi’s. (Θαν. 26/9/1902)

Levi_Strauss

 

1926 – Νίκος Καχτίτσης, Έλληνας πεζογράφος της μεταπολεμικής γενιάς.

1950 – Έλεν Κλαρκ, Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας (1999-2008).

1954 – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκος πολιτικός.

o-tourkos-prothupourgos-retzep-tagip-erntogan

 

1956 – Μισέλ Ουελμπέκ, Γάλλος συγγραφέας.

1959 – Αχμέτ Νταβούτογλου, Τούρκος πολιτικός.

1965 – Σοφία Αλιμπέρτη, Ελληνίδα ηθοποιός,παρουσιάστρια.

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1883 – Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, πρωθυπουργός της Ελλάδας

1947 – Αλεξάντερ Λερ, Αυστριακός Πτέραρχος της Luftwaffe κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τουφεκίζεται στο Βελιγράδι

1969 – Καρλ Γιάσπερς, γερμανός υπαρξιστής φιλόσοφος και ψυχίατρος. (Γεν. 23/2/1883)

1986 – Αμαλία Φλέμιγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη. (Γεν. 28/6/1912)

Amalia_Fleming

 

2015 – Ερλ Λόιντ, αμερικανός καλαθοσφαιριστής, ο πρώτος μαύρος που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ. (Γεν. 3/4/1928)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close