ΙΣΤΟΡΙΑ

24 Φεβρουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον Κόσμο – Το Πραξικόπημα της Πιτζάμας

1975…. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα. (Πραξικόπημα της Πιτζάμας)


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο και φωτό)

 

Ως Πραξικόπημα της Πιτζάμας έμεινε στην ιστορία η συνωμοτική κίνηση ομάδας αξιωματικών για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή, που αποκαλύφθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1975. Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδεται στον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, επειδή οι επίδοξοι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν κοιμώμενοι στα σπίτια τους. Αρχηγός της συνωμοσίας ήταν ο προφυλακισμένος τότε στον Κορυδαλλό τέως δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης.

Επτά μήνες μετά τη μεταπολίτευση της 23ης Ιουλίου 1974, το δημοκρατικό καθεστώς είχε αρχίσει να παγιώνεται. Το Πολιτειακό είχε λυθεί υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας και η χώρα μας είχε αποκτήσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Όμως, τα «σταγονίδια», όπως αποκαλούσε ο Αβέρωφ τα κατάλοιπα της χούντας μέσα στο στράτευμα, βυσσοδομούσαν κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στις 17 Ιανουαρίου του 1975 η Βουλή ενέκρινε το περίφημο Δ’ Ψήφισμα, με το οποίο διαδήλωνε ότι «η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη», χαρακτήριζε ως πραξικόπημα την κατάλυση της δημοκρατίας στις 21 Απριλίου 1967 (όχι ως επανάσταση που δημιουργεί δίκαιο) κι έτσι άνοιγε τον δρόμο και για την ποινική δίωξη των πρωταιτίων της δικτατορίας. Αμέσως μετά την έκδοση του ψηφίσματος, προφυλακίστηκαν τα ηγετικά στελέχη της Χούντας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος, Δημήτριος Ιωαννίδης, Μιχαήλ Ρουφογάλης, Ιωάννης Λαδάς, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος

Ίσως αυτή να ήταν η αφορμή για μια ομάδα πιστών στον Ιωαννίδη αξιωματικών να κινηθούν κατά της νομίμως εκλεγμένης κυβέρνησης. Η συνωμοτική κίνηση έγινε γνωστή το απόγευμα της 24ης Φεβρουαρίου του 1975 με κυβερνητική ανακοίνωση, αφού οι φήμες είχαν φουντώσει από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Σε πρώτη φάση συνελήφθησαν 37 αξιωματικοί, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αποστρατεύθηκαν άλλοι 200 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί. Η συνωμοσία των Ιωαννιδικών αξιωματικών αποκαλύφθηκε από ένα δίκτυο νομιμοφρόνων αξιωματικών, που είχε αναπτύξει μέσα στο στράτευμα ο Αβέρωφ, αμέσως μετά την μεταπολίτευση. Η ευκολία με την οποία εξαρθρώθηκε το κίνημα και η ανάμιξη ενός περιορισμένου αριθμού αξιωματικών, δείχνει ότι ο έλεγχος της κυβέρνησης επί του κρατικού μηχανισμού και του στρατεύματος έτεινε να παγιωθεί.

Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης ανέλαβε η Στρατιωτική Δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης διαπιστώθηκε ότι στόχος των κινηματιών δεν ήταν η ανατροπή του Καραμανλή, αλλά η άσκηση πίεσης στην κυβέρνησή του να παύσει τη δίωξη εθνικοφρόνων πολιτών, να μειώσει τη δραστηριότητας του ΚΚΕ, να επαναφέρει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και να αποφυλακίσει τους προφυλακισθέντες πρωταιτίους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Επρόκειτο δηλαδή για ένα είδος προνουντσιαμέντου και όχι για ένα τυπικό πραξικόπημα.

Τα κυριότερα μέσα που θα χρησιμοποιούσαν οι κινηματίες ήταν η κατάληψη του ΚΕΤ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων), η απομόνωση αεροπορικού στρατηγείου της Λάρισας (28 ΑΤΑΔ), η κατάληψη του στρατηγείου της Στρατιάς στη Λάρισα και ο παραμερισμός των διοικητών ορισμένων νευραλγικών στρατιωτικών μονάδων. Ως χρόνο δράσεως οι κατηγορούμενοι είχαν προσδιορίσει το διάστημα μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου του 1975.

Τελικά, σε δίκη ενώπιον του Στρατοδικείου Αθηνών, με τη βασική κατηγορία της ένωσης προς στάση, παραπέμφθηκαν οι 21 από τους 37 συλληφθέντες. Η δίκη ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε με την έκδοση της απόφασης στις 10 Αυγούστου του 1975. 14 καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 12 χρόνια, ενώ οι 7 αθωώθηκαν. Οι ποινές θεωρήθηκαν επιεικείς από τον Τύπο, δεδομένου ότι για το αδίκημα της ένωσης προς στάση προβλεπόταν τότε ακόμη και η ποινή του θανάτου.

Λίγους μήνες αργότερα έγινε και η κατ’ έφεση δίκη ενώπιον του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Αθηνών (12 – 22 Ιανουαρίου 1976) και στους 14 καταδικασθέντες πρωτόδικα επιβλήθηκαν μειωμένες ποινές. Η δίκη είχε διαχωρισθεί για τους εν αποστρατεία αξιωματικούς Δημήτριο Ιωαννίδη και Δημήτριο Παπαποστόλου, οι οποίοι δικάσθηκαν από πολιτικό δικαστήριο και καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 14 και 10 ετών αντίστοιχα. Η αυλαία της οπερετικού «πραξικοπήματος της πυτζάμας» έπεσε στις 27 Απριλίου του 1977, όταν πέντε από τους επίδοξους πραξικοπηματίες (Λαμπούσης, Ρετζέπης, Μπόλαρης, Αντωνόπουλος και Θανόπουλος) αποβλήθηκαν από το σώμα των αξιωματικών και μετέπεσαν στην τάξη του απλού στρατιώτη. Οι υπόλοιποι είχαν αποστρατευτεί από καιρό.

Οι 37 Συλληφθέντες

 1. Υποστράτηγος Παύλος Παπαδάκης
 2. Ταξίαρχος Νικόλαος Ντερτιλής
 3. Ταξίαρχος Γεώργιος Λαμπούσης
 4. Ταξίαρχος Ιωάννης Μανιάτης
 5. Ταξίαρχος Σπυρίδων Ηλιόπουλος
 6. Συνταγματάρχης Ιωάννης Αντωνόπουλος
 7. Δημήτριος Παπαποστόλου (Συνταγματάρχης ε.α.)
 8. Αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Στειακάκης
 9. Αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Μανουσακάκης
 10. Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Τσουλιάς
 11. Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Παπαγιάννης
 12. Αντισυνταγματάρχης Θεόκλητος Παπαγεωργίου
 13. Αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Σουλελές
 14. Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Στοφόρος
 15. Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Πανταζόπουλος
 16. Αντισυνταγματάρχης Ηρακλής Θωμάς
 17. Αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Ρετζέπης
 18. Ταγματάρχης Άγγελος Μπαλάρας
 19. Ταγματάρχης Νικόλαος Δαουλάκος
 20. Ταγματάρχης Αθανάσιος Περδίκης
 21. Ταγματάρχης Αριστείδης Παλαίνης
 22. Ταγματάρχης Παρασκευάς Μπόλαρης
 23. Ταγματάρχης Κυριάκος Γιαννακόπουλος
 24. Ταγματάρχης Δημήτριος Κρητικός
 25. Ταγματάρχης Σπυρίδων Σταθάκης
 26. Ταγματάρχης Αθανάσιος Γερακίνης
 27. Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Κοντώσης
 28. Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Παπανδρέου
 29. Ταγματάρχης Ιωάννης Τσαγκαράκης
 30. Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Ξανθάκος
 31. Ταγματάρχης Γεώργιος Σταύρου
 32. Ταγματάρχης Σπυρίδων Τριάντος
 33. Ίλαρχος Ιωάννης Αλμπάνης
 34. Ίλαρχος Κωνσταντίνος Κώτσαρης
 35. Ίλαρχος Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
 36. Λοχαγός Ανδρέας Θανόπουλος
 37. Υπολοχαγός Ευάγγελος Παϊπάης

Οι 21 Κατηγορούμενοι και οι Ποινές τους

Κατηγορούμενος Πρωτόδικα Κατ’ έφεση
Ταξίαρχος Γεώργιος Λαμπούσης 12 χρόνια κάθειρξη 8 ½ χρόνια κάθειρξη
Ταγματάρχης Παρασκευάς Μπόλαρης 11 χρόνια κάθειρξη 8 χρόνια φυλάκιση
Συνταγματάρχης Ιωάννης Αντωνόπουλος 10 χρόνια κάθειρξη 8 ½ χρόνια κάθειρξη
Λοχαγός Ανδρέας Θανόπουλος 10 χρόνια κάθειρξη 7 χρόνια φυλάκιση
Αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Ρετζέπης 8 χρόνια κάθειρξη 7 χρόνια κάθειρξη
Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Παπανδρέου 5 χρόνια φυλάκιση 15 μήνες φυλάκιση
Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Σκόνδρας 5 χρόνια φυλάκιση 18 μήνες φυλάκιση
Ταξίαρχος Σπυρίδων Ηλιόπουλος 5 χρόνια φυλάκιση 1 έτος φυλάκιση
Ταγματάρχης Αθανάσιος Γερακίνης 5 χρόνια φυλάκιση 3 χρόνια φυλάκιση
Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Κοντώσης 5 χρόνια φυλάκιση 3 χρόνια φυλάκιση
Ταγματάρχης Αθανάσιος Περδίκης 4 χρόνια φυλάκιση 16 μήνες φυλάκιση
Αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Σουλελές 4 χρόνια φυλάκιση 1 έτος φυλάκιση
Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Στοφόρος 4 χρόνια φυλάκιση 1 έτος φυλάκιση
Ίλαρχος Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος 5 χρόνια φυλάκιση 3 χρόνια φυλάκιση
Ίλαρχος Ιωάννης Αλμπάνης Αθώος
Ίλαρχος Κωνσταντίνος Κώτσαρης Αθώος
Ταγματάρχης Αριστείδης Παλαίνης Αθώος
Ταγματάρχης Σπυρίδων Σταθάκης Αθώος
Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Τσουλιάς Αθώος
Αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Στειακάκης Αθώος
Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Ξανθάκος Αθώος

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

391…. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α’ απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

 

1209…. Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ξεκινά την “αποστολή” του, να ζει στην απόλυτη φτώχια και να κηρύσσει το λόγο του Θεού.

1389…. Στη μάχη του Φαλπέσινγκ, ο βασιλιάς Αλβέρτος της Σουηδίας ηττάται και αιχμαλωτίζεται από τους Δανούς. Η “Σεμίραμις του Βορρά”, όπως αποκλήθηκε η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, (1353 – 1412), ενώνει κάτω από το σκήπτρο της τα στέμματα Δανίας και Σουηδίας.

1582…. Ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ εκδίδει την Παπική Βούλα, που εισάγει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο αντικαθιστά το Ιουλιανό.

1711…. Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η όπερα του Τζορτζ Φρίντριχ Χέντελ “Ρινάλντο”, η πρώτη ιταλική όπερα, που ανεβαίνει σε λονδρέζικη σκηνή

1803…. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καθιερώνει την πράξη της δικαστικής επιθεώρησης

1821…. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

 

 

1836…. Ο Σάμιουελ Κόλτ κατοχυρώνει ως πατέντα το περίστροφο κολτ.

1848…. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Φίλιππος της Γαλλίας παραιτείται από το θρόνο.

1863…. Κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε αποκριάτικη παρέλαση στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, τα αποκριάτικα άρματα

1868…. Ο Άντριου Τζόνσον γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος, ο οποίος δέχεται μομφή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού προσπάθησε να αποπέμψει τον υπουργό Πολέμου Έντουιν Στάντον. Ο Τζόνσον, στη συνέχεια θα αθωωθεί από τη Σύγκλητο.

1876…. Κάνει πρεμιέρα, στο Όσλο, η σκηνική μουσική “Πέερ Γκιντ” του Έντβαρτν Γκρίεγκ.

1887…. Το Παρίσι και οι Βρυξέλλες γίνονται οι δυο πρωτεύουσες, που συνδέονται για πρώτη φορά με τηλεφωνικό δίκτυο.

1902…. Οι περιπλανώμενοι καταδρομείς των Μπόερς, που τον περασμένο Οκτώβριο είχαν εισβάλει στην Αποικία του Ακρωτηρίου, φτάνουν 50 μίλια έξω από το Κέιπ Τάουν και αρχίζουν να απωθούνται.

1912…. Oι Ιταλοί βομβαρδίζουν τη Βηρυτό, αρχίζοντας έτσι εχθροπραξίες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1917…. Kατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου λαμβάνει το τηλεγράφημα Ζίμερμαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η Γερμανία προσφέρεται να δώσει τη Νοτιοδυτική Αμερική πίσω στο Μεξικό, αν το Μεξικό δεχθεί να κηρύξει πόλεμο στις ΗΠΑ.

1920…. Το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, με υπεύθυνο προπαγάνδας τον άγνωστο τότε Αδόλφο Χίτλερ, ανακοινώνει την αντισημιτική του πολιτική. Σε μια μπυραρία του Μονάχου ο Χίτλερ ανακοινώνει τις “25” θέσεις του για τα προβλήματα της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από θέσεις του παγγερμανισμού, του σοσιαλισμού, του φασισμού και της θεωρίας για την ιεραρχία των φυλών

 

1921…. Στη Διάσκεψη του Λονδίνου έχει κληθεί ο υπουργός Στρατιωτικών Δημήτριος Γούναρης, ο οποίος ζητά να παραμείνει σεβαστή η Συνθήκη των Σεβρών, που κύρωσαν οι Σύμμαχοι με τις υπογραφές τους.

1924…. Ο Αμερικανός κολυμβητής Τζόνι Βάισμιλερ τερματίζει πρώτος στα 100 μέτρα με 57 2/5 δευτερόλεπτα, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

1925…. Μία θερμική βόμβα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για να σπάσει ένα κομμάτι πάγου 250.000 τόνων, το οποίο είχε φράξει το ποτάμι Σεντ Λόρενς κοντά στο Γουάντικτον της Νέας Υόρκης.

1929…. Στην Αυστρία, συμπλοκές σημειώνονται στους δρόμους της Βιέννης, μεταξύ 6.000 φασιστών και 18.000 σοσιαλιστών.

1930…. Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χούβερ ζητά από το Κογκρέσο να κάνει οικονομίες, ειδάλλως θα υποχρεωθεί να αυξήσει τη φορολογία κατά 40%.

1933…. Η Ιαπωνία αρχίζει την κατάληψη της Κίνας, βόρεια του Σινικού Τείχους.

1939…. Η Ουγγαρία υπογράφει αντικομουνιστικό σύμφωνο με την Ιταλία, το Ράιχ και την Ιαπωνία


 

1942…. Λαμβάνει χώρα η «Μάχη του Λος Άντζελες». Ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο (UFO) πετά πάνω από το Λος Άντζελες ενώ αυτό βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και προκαλεί μπλακ άουτ στις 2.25 π.μ και λαμβάνει πολλά πυρά από τα αντιαεροπορικά. Τελικά από εξοστρακισμούς αυτών των πυρών, πεθαίνουν τρία άτομα. (ΦΩΤΟ)

Λιγότερο από τρεις μήνες μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου (ξημερώματα 25ης) του 1942, το Λος Άντζελες τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, εξαιτίας άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (UFO).

Διατάχθηκε συσκότιση σε ολόκληρη την πόλη και οι αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες άνοιξαν πυρ. Ύστερα από περίπου 1.400 βλήματα, το αποτέλεσμα ήταν τρεις νεκροί και αρκετές θεωρίες για τα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα.

Αρχικά, είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχε φόβος για μία επικείμενη επίθεση από την Ιαπωνία, ωστόσο λίγες ώρες μετά τη «μάχη», ο υπουργός Ναυτιλίας Frank Knox έκανε λόγο για «λάθος συναγερμό»

 

Ο Στρατός σε ανακοίνωσή του την επόμενη ημέρα σημείωνε ότι η σύγχυση πιθανόν να προκλήθηκε από εμπορικά αεροπλάνα που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου με σκοπό τη δημιουργία πανικού.

Εφημερίδες της εποχής μιλούσαν για συγκάλυψη, ενώ κάποιοι ανέφεραν ότι τα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα ήταν εξωγήινα

 

Η Long Beach Independent έγραφε: «Υπάρχει μια μυστηριώδης επιφυλακτικότητα σχετικά με την όλη υπόθεση και φαίνεται ότι κάποια μορφή λογοκρισίας προσπαθεί να σταματήσει τη συζήτηση επί του θέματος».

Οι εικασίες ήταν πολλές και οι θεωρίες περιλάμβαναν την ύπαρξη μυστικής βάσης στο βόρειο Μεξικό καθώς και ιαπωνικά υποβρύχια που μπορούσαν να κουβαλήσουν αεροπλάνα.

Το 1983, η αμερικανική υπηρεσία ιστορίας της πολεμικής αεροπορίας απέδωσε το γεγονός σε «νεύρα πολέμου» που προκλήθηκαν από ένα χαμένο μετεωρολογικό αερόστατο.

Οι Iάπωνες μετά τον πόλεμο διαβεβαίωσαν πως ποτέ δεν έστειλαν αεροσκάφη πάνω από την νότια Καλιφόρνια. Συνολικά τρία άτομα πέθαναν από τα πυρά εκείνο το βράδυ και άλλα τρία από καρδιακή προσβολή, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε πολλά κτίρια


 

1943…. Γενική απεργία στην Αθήνα και τον Πειραιά, λόγω της εξαγγελίας εφαρμογής του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης από τους γερμανούς κατακτητές.

1944…. Ο στρατηγός Ραμίρες παραιτείται από το προεδρικό αξίωμα της Αργεντινής. Τον αντικαθιστά ο στρατηγός Φαρέλ, με αντιπρόεδρο τον άγνωστο τότε Χουάν Ντομίνγκο Περόν.

1945…. Αφού διαβάζει το διάταγμα κήρυξης πολέμου κατά της Γερμανίας, δολοφονείται μέσα στο Κοινοβούλιο ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Μάχερ Πασάς.

1946…. Εκλέγεται Πρόεδρος της Αργεντινής ο Χουάν Ντομίνγκο Περόν.

1948…. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Κομμουνιστικό Κόμμα παίρνει τον έλεγχο της Τσεχοσλοβακίας.

1949…. Παρά την υπογραφή της συνθήκης ανακωχής, η Αίγυπτος αρνείται να αναγνωρίσει έστω και τυπικά το κράτος του Ισραήλ.

1952…. Στο Βιετνάμ, οι Γάλλοι εκκενώνουν το Χοαμπίν και συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στο Δέλτα του Τονκίν.

1953…. Η Βουλή της Νοτίου Αφρικής ψηφίζει ένα νόμο περί δημόσιας ασφάλειας, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στην Κυβέρνηση της χώρας αυξημένες εξουσίες κατά των μειονοτήτων.

1954…. Στην Ελλάδα, καθορίζεται ο νέος νόμος περί εκλογής βουλευτών.

1961…. Στην Ταγκανίκα, μετά από ανασκαφές, ο Λικέι φέρνει στο φως το σκελετό του πιο πρωτόγονου ανθρώπου, του Αυστραλοπιθήκου.

1963…. Εφευρίσκεται η πρώτη μεταλλική ρακέτα του τένις

1964…. Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία

 

1968…. Ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ποδοσφαίρου σημειώνεται στο Hampden Park όταν 134.461 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα Σκοτία- Αγγλία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

 

1970…. Ιδρύεται στις ΗΠΑ η Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία.

1971…. Δεκαπέντε Έλληνες ναυτικοί αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλοίου “Ιόλη”, στην Ιρλανδία.

1973…. Κηδεύεται η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ Κατίνα Παξινού, που πέθανε σε ηλικία 73 ετών

1975…. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα. (Πραξικόπημα της Πιτζάμας)

Οκτώ από τους καταδικασθέντες αξιωματικούς για το «Πραξικόπημα της Πιτζάμας»

 

1979…. Ξεσπάει πόλεμος κατά μήκος των συνόρων της Βόρειας και Νότιας Υεμένης.

1980…. Οι 13οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που διεξάγονται στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ, σφραγίζονται με τις εξαιρετικές επιδόσεις του Αμερικανού αθλητή του πατινάζ Έρικ Χέιντεν, που κατακτά πέντε χρυσά μετάλλια


 

1981…. Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 14 θύματα και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης

 

Την ίδια ημέρα που στην Ισπανία ο συνταγματάρχης Τεχέρο, νοσταλγός του καθεστώτος του Φράνκο, εισέβαλε στην ισπανική βουλή σε μια απόπειρα πραξικοπήματος και που στη Μεγάλη Βρετανία ο πρίγκιπας Κάρολος αρραβωνιαζόταν την καλή του και μέλλουσα πριγκίπισσα Νταϊάνα, στην Ελλάδα γινόταν ένας σεισμός που θα έμενε στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος (σε μέγεθος) καταγεγραμμένος σεισμός που έχει χτυπήσει την Αττική και τους γύρω νομούς (Κορινθία και Φωκίδα υπέστησαν μεγαλύτερες ζημιές).

Στις 22:55 τη νύχτα, σχεδόν όλη η νότια Ελλάδα κουνήθηκε. Ο σεισμός στον κόλπο των Αλκυονίδων (πορθμός που συνορεύει με τον Κορινθιακό Κόλπο, την Κορινθία στα νότια, την Αττική στα ανατολικά και τη Βοιωτία στα βόρεια) με μέγεθος 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ, δεν ήταν μόνο καταστροφικός για περίπου 85.000 κτίρια (22.554 μη επισκευάσιμα), αλλά κόστισε τη ζωή και σε 20 συνολικά ανθρώπους. Οι τραυματίες ήταν πάνω από 500. Φυσικά, ο κύριος σεισμός δεν προκάλεσε μόνος του την πρωτοφανή τραγωδία. Οι ισχυροί μετασεισμοί (6,4 Ρίχτερ την επόμενη μέρα και 6,3 στις 4 Μαρτίου) επέκτειναν το κακό, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 1981.

Οι μετασεισμοί σταμάτησαν περίπου δυο μήνες μετά. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κοιμόντουσαν εκτός κτιρίων, αφού ο φόβος τούς είχε κυριέψει. Στην Κορινθία, το Λουτράκι καταστράφηκε σε ένα μεγάλο ποσοστό, μετατρεπόμενο από τουριστικό θέρετρο, σε κατεστραμμένο τοπίο. Η Περαχώρα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ενώ άλλες περιοχές με μεγάλες ζημιές ήταν η Κινέττα, το Κιάτο, τα Μέγαρα, η Κόρινθος και το Βραχάτι.

Πολλοί άνθρωποι στην Αθήνα έκαναν καιρό να ξαναμπούν σε σπίτι. Τα πάρκα και οι πλατείες ήταν ασφυκτικά γεμάτες, ειδικότερα τις πρώτες μέρες μετά από τον φονικό σεισμό. Πολλά γράφτηκαν εκείνοι την εποχή, ενώ οι μαρτυρίες των ανθρώπων είναι ανατριχιαστικές. Στην Αττική, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλωβίζουν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες και επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών.

Η Αθήνα έμελλε να ξαναζήσει τον τρόμο του εγκέλαδου 18 χρόνια αργότερα, με τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999. Μπορεί ο σεισμός τότε να ήταν μικρότερος σε μέγεθος (5,9 Ρίχτερ), όμως το επίκεντρο ήταν πολύ πιο κοντά. Και κόστισε τη ζωή σε 145 ανθρώπους. Ο φονικότερος σεισμός στην ιστορία της Ελλάδας έγινε τον 19ο αιώνα, και συγκεκριμένα το 1881 στη Χίο, όπου τα θύματα ξεπέρασαν τους 4.000


 

 

1983…. Ειδική επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανακοινώνει μία έκθεση η οποία καταδικάζει την πρακτική του Ιαπωνικού περιορισμού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1987…. Ο μπασκετμπολίστας, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, σκοράρει το πρώτο του τρίποντο. Μέχρι τότε είχε σημειώσει 36.000 πόντους μόνο με δίποντα.

1988…. Το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει να δικαιώσει το περιοδικό του Λάρι Φλιν “Hustler” με το να μην εγκρίνει απόφαση μικρότερου δικαστηρίου, το οποίο είχε αποφανθεί να δώσει το περιοδικό 200.000 δολάρια στον Τζέρι Φάλγουελ, ως αποζημίωση για δυσφήμιση.

1989…. Ένα Μπόινγκ 747 της εταιρίας United Airlines, με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία από τη Χαβάη, ανοίγει κατά τη διάρκεια της πτήσης με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν στον αέρα 9 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα.

1991…. Ντεμπούτο του Νίκου Μαχλά με την ομάδα του ΟΦΗ.

1992…. Η Χρυσή Άρκτος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο απονέμεται στην ταινία “Γκραντ Κάνιον” του Αμερικανού Λόρενς Κάσνταν.

1993…. Ο Έρικ Κλάπτον “σαρώνει” τα βραβεία μουσικής Γκράμι.

1994…. Ο Επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων θέτουν την άρση των ελληνικών μέτρων ως προϋπόθεση για την επανάληψη του διαλόγου με την Ελλάδα.

1995…. Κατά την πρώτη ψηφοφορία, που γίνεται στη Βουλή για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κωστής Στεφανόπουλος παίρνει 181 ψήφους και ο Αθανάσιος Τσαλδάρης 109.

1996…. Κουβανέζικα καταδιωκτικά καταρρίπτουν δύο ιδιωτικά αεροπλάνα, που ανήκουν σε ομάδα αυτοεξόριστων Κουβανών.

1997…. Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ανακοινώνει ο Μιλτιάδης Έβερτ.

1999…. Ένα αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ, των Νοτίων Κινεζικών Αερογραμμών συγκρούεται καθώς πλησιάζει το αεροδρόμιο της πόλης Βενζού, στην ανατολική Κίνα, και οδηγεί στο θάνατο 61 άτομα.

2002…. Ολοκληρώνονται οι 19οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ. Στους αγώνες συμμετείχαν 2.500 αθλητές από 77 χώρες.

2004…. Πάνω από 500 νεκρούς και 250 τραυματίες αφήνει πίσω του σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει το βόρειο Μαρόκο ενώ ολόκληρα χωριά, με σπίτια χτισμένα με λάσπη και τούβλα, “σβήνονται” από το χάρτη.

2008…. Ο Φιντέλ Κάστρο αποχωρεί από την ηγεσία της Κούβας μετά από περίπου 50 χρόνια.

2011…. Εκτοξεύεται για τελευταία φορά το διαστημόπλοιο Discovery

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1786 – Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, Γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ. (Θαν. 16/12/1859)

Wilhelm_Grimm

 

1934 – ο Μπετίνο Κράξι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

1949 – Πασχάλης Τερζής, έλληνας λαϊκός τραγουδιστής.

1955 – Στίβεν Πολ Τζομπς, Αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer. (Θαν. 5/10/2011)

Steve_Jobs

 

1989 – Κώστας Κουφός, ελληνοαμερικανός μπασκετμπολίστας.

Kostas_Koufos

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1704 – Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ, γάλλος συνθέτης της εποχής του μπαρόκ. Η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι το πρελούδιο από το Te Deum, που υιοθετήθηκε ως ύμνος της Eurovision. (Γεν. 1643)

Marc-Antoine_Charpentier

 

1903 – Παναγιώτης Ποταγός, γιατρός και εξερευνητής. Εξερεύνησε την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού. (Γεν. 1839)

Panagiotis_Potagos

 

1980 – Γιώργος Ανδριανόπουλος, διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αθλητής της ποδηλασίας, βουλευτής, υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. (Γεν. 1903)

 

1984 – Κούλης Στολίγκας, έλληνας ηθοποιός, από τους χαρακτηριστικούς ρολίστες της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου. (Γεν. 1909)

2003 –  Τίτος Βανδής, ηθοποιός

Σχετικά Άρθρα

Back to top button