ΙΣΤΟΡΙΑ

22 Φεβρουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον Κόσμο – Η «Επανάσταση του Φλεβάρη» και η πτώση του τσάρου

1917…. Ξεσπούν απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ρωσία, που θα οδηγήσουν στη λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση και στο τέλος της κυριαρχίας των Τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β’


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο και φωτό)

 

Η «Επανάσταση του Φλεβάρη» του 1917 ήταν η πρώτη επανάσταση που έγινε στη Ρωσία και οδήγησε στις «μέρες που άλλαξαν το κόσμο». Ήταν η πρώτη φάση της «Ρωσικής Επανάστασης» που θα οδηγήσει στην πτώση του τσαρικού καθεστώτος.

Ήταν τέλη Φεβρουαρίου, εν μέσω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι εργάτες στην Αγία Πετρούπολη ξεκίνησαν τις πρώτες μεγάλες απεργίες και τις δυναμικές διαδηλώσεις, που έρχονται ως μία ιστορική συνέχεια των διεκδικήσεων και των κοινωνικών αγώνων των προηγούμενων χρόνων.

Στις 22 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στο Putilov, τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα της Πετρούπολης, ανακοίνωσαν και αυτοί απεργία. Οι απεργοί απολύθηκαν, και μερικά καταστήματα έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μία μέρα μετά, εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετατρέπεται σε ένα αντικαθεστωτικό συλλαλητήριο. Οι εξοργισμένες γυναίκες εργαζόμενες άφησαν τα εργοστάσια για να διαμαρτυρηθούν κατά της έλλειψης τροφίμων


Μέχρι το επόμενο πρωί, οι φωνές τους είχαν ενωθεί με αυτές των ανδρών απεργών, τα πλήθη είχαν διογκωθεί και σχεδόν κάθε βιομηχανία, κατάστημα ή επιχείρηση είχε πάψει να λειτουργεί, καθώς το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων είχε κατέβει σε απεργία και ενθαρρυνόταν διαρκώς από τις ανατρεπτικές πολιτικές δυνάμεις.

Στους δρόμους, εμφανίστηκαν κόκκινες σημαίες και τα πλήθη φώναζαν «Κάτω η Γερμανίδα σύζυγος (σ.σ: Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα, γερμανικής Καταγωγής)! Κάτω ο Protopopov! Κάτω ο πόλεμος!».

Για να καταστείλει τις ταραχές, ο Τσάρος Νικόλαος ΙΙ έφερε τον τακτικό στρατό. Τουλάχιστον 180.000 στρατιώτες ήρθαν στην πρωτεύουσα, αλλά οι περισσότεροι ήταν είτε ανεκπαίδευτοι, είτε τραυματισμένοι.

O ιστορικός Ian Becket πιστεύει πως περίπου μόνο 12.000 θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπιστοι, αλλά ακόμη και αυτοί αποδείχθηκαν απρόθυμοι να κινηθούν ενάντια στο πλήθος, δεδομένου ότι περιελάμβανε τόσες πολλές γυναίκες. Στις 26 Φεβρουαρίου, ο τσάρος διέταξε τον στρατό να καταστείλει την εξέγερση με τη βία, τα στρατεύματα προχώρησαν σε ανταρσία.

Όλο και περισσότεροι στρατιώτες εγκατέλειπαν και ενώνονταν με τους απεργούς, ωστόσο ορισμένοι πιστοί στον τσάρο παρέμεναν στις θέσεις τους. Η πόλη μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Ο Νικόλαος, στις 27 Φεβρουαρίου, φαίνεται να μην έχει καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί. Γράφει μάλιστα πως «…και πάλι, αυτός ο χοντρός ο Rodzianko (σ.σ: πρόεδρος στη Δούμα) μου έχει γράψει πολλές ανοησίες, στις οποίες εγώ δεν καταδέχτηκα καν να απαντήσω».

Εν τω μεταξύ, τα γεγονότα συνεχίζονταν στη Πετρούπολη. Οι εναπομείναντες δυνάμεις του τσάρου αδυνατούν να περιορίσουν το πλήθος. Σύμβολα του τσαρικού καθεστώτος στο κέντρο της πόλης καταστρέφονταν. Η κυβερνητική αρχή στην πρωτεύουσα καταρρέει. Ο τσάρος διαλύει τη Δούμα σε μία προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία.

Η Δούμα ως απάντηση δημιουργεί αυθημερόν μια Προσωρινή Επιτροπή για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Εν τω μεταξύ, τα σοσιαλιστικά κόμματα διαμορφώνουν το πρώτο Σοβιέτ της Πετρούπολης, το οποίο εκπροσωπούσε τους εργαζομένους και τους στρατιώτες. Και τα τελευταία στρατεύματα εγκαταλείπουν τον τσάρο και στηρίζουν το Σοβιέτ την επόμενη κιόλας ημέρα.

Υπό την πίεση του επαναστατημένου λαού το επιτελείο του τσάρου του πρότεινε να παραιτηθεί. Το έπραξε στις 2 Μαρτίου, εξ’ ονόματος του εαυτού του, και στη συνέχεια, εξ’ ονόματος του γιου του. Πρότεινε για κυβερνήτη τον αδερφό του, Μέγα Δούκα Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς, για να τον διαδεχθεί, ωστόσο αυτός αρνήθηκε.

Δήλωσε ότι θα αναλάβει εξουσία μόνο αν υπήρχε συναίνεση από τη ρωσική Συντακτική Συνέλευση, η οποία καθορίζει τη μορφή της κυβέρνησης στη Ρωσία. Έξι ημέρες αργότερα, στις 9 Μαρτίου, ο Νικόλαος, που δεν είναι πια Τσάρος, αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση από τους φρουρούς, που τον αποκαλούν «Νικόλαο Ρομανόφ». Ενώθηκε με την οικογένειά του στο Alexander Palace στο Tsarskoe Selo, όπου τέθηκε υπό κατ ‘ οίκον περιορισμό μέχρι την δολοφονία τους από τους επαναστάτες.

Η επιτυχημένη «Επανάσταση του Φλεβάρη» προκάλεσε ευφορία και ενθουσιασμό στους επαναστατημένους Ρώσους, στην Πετρούπολη. Στις 3 Μαρτίου ανακοινώθηκε μια προσωρινή κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε και η κεντροαριστερά.

Πρόεδρός της ήταν αρχικά ο φιλελεύθερος αριστοκράτης, πρίγκιπας Γκεόργκι Λβοφ Yevgenyevich, μέλος του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος. Στην αρχή το Σοβιέτ της Πετρούπολης και η Προσωρινή Κυβέρνηση ανταγωνίζονταν για την εξουσία της Ρωσίας, ωστόσο μέχρι τον Απρίλιο συνεργάστηκαν με επιτυχία. Μια ιδιότυπη συμμαχία που παίρνει τη μορφή της «δυαδικής εξουσίας».

Μέσα στο Μάρτιο, η προσωρινή κυβέρνηση έδωσε γενική αμνηστία, εξόρισε την αυτοκρατορική οικογένεια, κατάργησε τη θανατική ποινή. Το οκτάωρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και χορηγήθηκε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες.

Στις 3 Απριλίου, ο Βλαντιμίρ Λένιν επέστρεψε από την εξορία με σύνθημα την παύση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και τη νίκη της κοινωνικής επανάστασης. Ο Λένιν ηγείται των μπολσεβίκων, ξεσηκώνοντας το προλεταριάτο ενάντια στην προσωρινή κυβέρνηση, με συνθήματα όπως «Ειρήνη, ψωμί και γη», «Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ» και «Όλη η γη στους αγρότες».

Μια καινούρια εποχή ξεκινούσε για τη Ρωσία, που θα κατέληγε με τη νίκη των μπολσεβίκων, αλλάζοντας για πάντα την ιστορία αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

 

 

1495…. Ο βασιλιάς Κάρολος Η της Γαλλίας, κατακτά τη Νάπολη

1630…. Ο Ινδιάνος Κουαντεκίνα γνωρίζει στους βρετανούς αποίκους το ποπ κορν.

1632…. Δημοσιεύεται το έργο του Γαλιλαίου “Διάλογος για τα δυο κυριότερα παγκόσμια συστήματα”.

1821…. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο για να κηρύξει την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

1841…. Κηρύσσεται επανάσταση στα Σφακιά της Κρήτης. Αφορμή στάθηκε η συνθήκη του Λονδίνου (17 Ιουλίου 1840), με την οποία η Κρήτη δεν αποκτούσε την ελευθερία της, αλλά επανερχόταν από την αιγυπτιακή κυριαρχία στην τουρκική.

1847…. Ξεκινά ο μεξικανο-αμερικανικός πόλεμος της Μπουένα Βίστα

1889…. Με νόμο, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο Κλίβελαντ ανακηρύσσονται ως αμερικανικές Πολιτείες η Β. Ντακότα, η Ν. Ντακότα, η Μοντάνα και η Ουάσινγκτον.

1900…. Η Χαβάη ανήκει πλέον και επίσημα στα αμερικανικά εδάφη

1907…. Το πρώτο ταξί, εφοδιασμένο με ταξίμετρο, κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους του Λονδίνου.

1911…. Το καναδικό Κοινοβούλιο ψηφίζει τη διατήρηση της ένωσης της χώρας με τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

1913…. Στο Μεξικό, ο στρατός δολοφονεί τον Πρόεδρο Φρανσίσκο Μαδέρο και τον αντιπρόεδρο Πίνο Σουάρες

1915…. Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος μετά από τη συνάντηση του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, που καταλήγει σε καυγά, καθώς ο βασιλιάς αρνείται να συγκατατεθεί στην προσχώρηση της Ελλάδας στην εκστρατεία της Αντάντ στα Δαρδανέλια

 

 

1917…. Ξεσπούν απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ρωσία, που θα οδηγήσουν στη λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση και στο τέλος της κυριαρχίας των Τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β’

 

 

1919…. Στο Μόναχο συμβούλιο στρατιωτικών και εργατών κηρύσσει την Βαυαρική Σοβιετική Δημοκρατία.

1921…. Ο Πέρσης στρατηγός Ρεζά Χαν ανατρέπει την Κυβέρνηση και παίρνει την εξουσία στην Τεχεράνη, την οποία κατέλαβε με τη βοήθεια μερικών χιλιάδων κοζάκων.

1924…. Ο Κάλβιν Κούλιτζ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος, που απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο μέσω ραδιοφώνου

1930…. Πλημμύρες και καταστροφές παραλύουν την Αθήνα.

1932…. Ο Αδόλφος Χίτλερ θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Γερμανία.

1940…. Ενθρονίζεται στο Θιβέτ ο νέος πεντάχρονος Δαλάι Λάμα.

1942…. Κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου, ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, διατάσσει το στρατηγό Ντάγκλας ΜακΑρθουρ να αποχωρήσει από τις Φιλιππίνες

1943…. Τρία μέλη του Λευκού Ρόδου, μιας αντιστασιακής σπουδαστικής κίνησης, εκτελούνται στη Ναζιστική Γερμανία.

1956…. Ο Έλβις Πρίσλεϊ ανεβαίνει στα τσαρτς με το τραγούδι Heartbreak Hotel.

1962….Η Γκάνα γίνεται μονοκομματικό σοσιαλιστικό κράτος.

1967…. Ο Πρόεδρος της Ινδονησία Σουκάρνο, παραδίδει όλες του τις αρμοδιότητες στον δικτάτορα στρατηγό Σουχάρτο, παραμένοντας Πρόεδρος μόνο κατ όνομα.
1969…. Η Μπάρμπαρα Τζο Ρούμπιν, γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα, που κερδίζει σε αμερικανικές ιπποδρομίες

1970…. Το Ισραήλ καλεί σε παγκόσμια βοήθεια προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις σε επιβατικά αεροπλάνα.

1971…. Η Βρετανία αποφασίζει να πουλήσει ελικόπτερα στη Νότια Αφρική.

1972…. Στη Βρετανία, εκρήξεις βομβών, που τοποθέτησε ο IRA σκοτώνουν επτά αξιωματικούς.

1973…. Μετά από την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα οι ΗΠΑ και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συμφωνούν για την ίδρυση γραφείων συνεργασίας.

1973…. Με τη συμπαράσταση πλήθους λαού, οι φοιτητές αποχωρούν από τη Νομική Σχολή, την οποία είχαν καταλάβει την προηγούμενη μέρα.

1974…. Το Πακιστάν αναγνωρίζει το Μπανγκλαντές.

1979…. Το νησί της Καραϊβικής Σάντα Λουτσία αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

1986…. Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά αθωώνει τους πέντε φύλακες, που είχαν θεωρηθεί πρωτόδικα υπεύθυνοι για την τραγωδία της «Θύρας 7» και είχαν καταδικασθεί σε φυλάκιση 10 ετών

1989…. Θεσμοθετείται το νέο Βραβείο Ωνάση με το όνομα «Δελφοί» για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

1989…. Η Τίνα Τέρνερ, σε ηλικία 49 ετών κερδίζει το βραβείο Γκράμι ως η καλύτερη τραγουδίστρια της Ροκ.

1990…. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Γιάννη Αλευρά, ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

1991…. Οι ΗΠΑ στέλνουν τελεσίγραφο στο Ιράκ να αποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες από το Κουβέιτ, ειδάλλως θα αντιμετώπιζε χερσαία επίθεση.

1992…. Η Αλβανία διαμαρτύρεται προς την Ελλάδα για την κακομεταχείριση, όπως ισχυρίζεται Αλβανών μεταναστών.

1993….. H «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι δίνει συναυλία διαμαρτυρίας κατά του Νεοναζισμού με έργα Βάιλ, Λιστ και Μπάρτοκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιέχει ένα κείμενο – μανιφέστο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη κατά του νεοναζισμού, με τίτλο «Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αναζωογονημένο φαινόμενο του νεοναζισμού»

Μάνος Χατζιδάκις

 

…. Συλλαμβάνονται στην Ιταλία με την κατηγορία της διαφθοράς δύο ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων Ανιέλι.

1994…. Στις ΗΠΑ, ο αξιωματούχος της CIA Όλντριτς Έιμς συλλαμβάνεται με τη σύζυγο του με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπίας υπέρ της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

1995…. Στη Σομαλία, οι ισχυροί πολεμάρχοι Αϊντίντ και Μοχάμεντ, υπογράφουν συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

1996…. Μήνυση κατά του εκδότη της εφημερίδας “Το Όνομα” καταθέτει ο ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο πήρε μίζα για να δοθεί το αεροδρόμιο των Σπάτων σε γερμανική εταιρία.

…. Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θεωρείται το 15ο καλύτερο του κόσμου, με δείκτη δυσκολίας 552, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Ιστορίας και των Στατιστικών του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου (IFFHS) που κατέταξε όλα τα πρωταθλήματα του πλανήτη βάσει της αντικειμενικής δυναμικότητας του κάθε συλλόγου. Στην πρώτη θέση, με συντελεστή δυσκολίας 1352.5, βρίσκεται το Campionato.

1997…. Ανακοινώνεται στη Σκωτία, ότι τον Ιούλιο του 1996 γεννήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι.

2003…. Τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που έπεσε από την ύψους 15 μέτρων γέφυρα του Αλιάκμονα στα παγωμένα νερά του ποταμού στοιχίζει τη ζωή σε 15 άτομα. Το ύψος της αποζημίωσης που ανακοίνωσαν τα ΚΤΕΛ ότι θα δώσουν στις οικογένειες των θυμάτων ανέρχεται στα 156.000 ευρώ.

2006…. Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Βρετανίας. Μια ομάδα τουλάχιστον έξι ατόμων κλέβει από μια αποθήκη ασφαλείας 53εκατ. λίρες.

2011…. Σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ χτυπά τη Νέα Ζηλανδία και σκοτώνει 185 άτομα.

2012…. Στο Μπουένος Άιρες σιδηροδρομικό δυστύχημα κοστίζει τη ζωή σε 50 άτομα.

2014…. Ως αποτέλεσμα των μαζικών αντιδράσεων στη χώρα, η ουκρανική βουλή καθαιρεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

2015…. Στο Μπαγκλαντές επιβατηγό με 100 επιβάτες βυθίζεται σε ποτάμι με αποτέλεσμα να πνιγούν 70 άτομα

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1732 – Τζωρτζ Ουάσινγκτων, πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ

George_Washington

 

1788 – Αρθούρος Σοπενχάουερ, Γερμανός φιλόσοφος

1886 – Χούγκο Μπαλ, Γερμανός καλλιτέχνης και ποιητής

1900 – Λουίς Μπουνιουέλ, Ισπανός σκηνοθέτης

1922 – Λάκης Σάντας, ήρωας της Αντίστασης. (Θαν. 30/4/2011)

Lakis_Santas

 

1928 – Γρηγόριος Αυξεντίου, κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον αγγλικό στρατό κατοχής. (Θαν. 3/3/1957)

 

1943 – Χορστ Κέλερ, Γερμανός πολιτικός

1949 – Νίκι Λάουντα, Αυστριακός οδηγός αγώνων Φόρμουλα Ένα

1959 – Κάιλ ΜακΛάχλαν, Αμερικάνος ηθοποιός

kail_maclaxlan

 

1974 – Τζέιμς Μπλαντ, Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1371 – Δαυίδ Β’, βασιλιάς της Σκωτίας

1512 – Αμέριγκο Βεσπούτσι, γενοβέζος έμπορος και θαλασσοπόρος, που ταξίδεψε κι έγραψε για την Αμερική, η οποία σύμφωνα με μία άποψη πήρε το όνομά του. (Γεν. 9/3/1454)

Amerigo_Vespucci

 

1913 – Φερντινάντ ντε Σωσσύρ, Ελβετός γλωσσολόγος

1942 -Στέφαν Τσβάιχ, αυστριακός ποιητής και συγγραφέας. (Γεν. 28/11/1881)

1973 – Κατίνα Παξινού, Ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή καριέρα.. (Γεν. 17/12/1900)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button