ΙΣΤΟΡΙΑ

24 Ιανουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Η πρώτη αεροπορική αποστολή ναυτικής συνεργασίας από Έλληνες

1913: Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο και φωτό)

 

Ήταν 24 Ιανουαρίου 1913 όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας. 

Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου στα Δαρδανέλια.  Ο Μουτούσης και ο Μωραϊτίνης ήταν πρωτοπόροι Έλληνες αεροπόροι.

Αριστερά ο Μιχαήλ Μουτούσης, δεξιά ο Αριστείδης Μωραϊτίνης

Στις 24 Ιανουαρίου διατάχθηκαν να πετάξουν με το υδροπλάνο  Maurice Farman MF.7 στα Δαρδανέλια με σκοπό να αναγνωρίσουν τον οθωμανικό στόλο. Χειριστής του αεροσκάφους ήταν ο Μουτούσης και παρατηρητής ο Μωραϊτίνης.

Στις 08.30 το πρωί το αεροσκάφος αποθαλασσώθηκε. Αρχικά πέταξαν πάνω από τον Ελλήσποντο και την Καλλίπολη και συνέχισαν προς την εχθρική ναυτική βάση του Ναγαρά.

Προσπαθώντας να αποφύγουν τα τουρκικά παρατηρήτρια, πετούσαν σε ύψος 1.200 μέτρων, καταφέροντας να αναγνωρίσουν τον εχθρικό στόλο.

Τρία τορπιλοβόλα και επτά αντιτορπιλικά, εκ των οποίων το ένα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. Κατά τη διάρκεια της χαμηλής πτήσης οι Τούρκοι τους έκαναν επιθέσεις με πυροβολεία και ατομικά όπλα, δίχως να καταφέρουν να τους χτυπήσουν.

Πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα, και αφού αποτύπωσαν τις πληροφορίες, ο Μωραϊτίνης έριξε τέσσερις αυτοσχέδιες βόμβες, προκαλώντας επιφανειακές ζημιές στην προβλήτα, καθώς και σε σκάφη στο τούρκικο αγκυροβόλιο.

αεροσκάφος Farman MF.7 των Μουτούση και Μωραϊτίνη ρυμουλκείται από το αντιτορπιλικό «Βέλος»,

Στη συνέχεια πέταξαν προς τη Λήμνο, όμως λίγο πριν την φτάσουν στο νησί, αναγκάστηκαν να κάνουν προσθαλάσσωση, καθώς το αεροσκάφος παρουσίασε μηχανική βλάβη.

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» έσπευσε στο σημείο και τους μετέφερε στο Μούδρο. Η αποστολή που διήρκεσε 2 ώρες και 20 λεπτά στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που ρυθμίζει τα της κυκλοφορίας της εποχής (μετακινήσεις με άμαξες, έφιπποι κ.λ.π.).

1848: Αρχίζει ο «Πυρετός του Χρυσού»: Ο αμερικανός εργοδηγός, Τζέιμς Μάρσαλ, ανακαλύπτει στο Sutter’s Mill του Σακραμέντο (ένα μύλο που είχε κατασκευάσει για λογαριασμό ελβετού επιχειρηματία) ένα σβόλο χρυσού, εκτοξεύοντας στα ύψη το ενδιαφέρον των χρυσοθήρων για το ευγενές μέταλλο.

1888: Στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο Τζάκομπ Βόρτμαν πατεντάρει την κορδέλα της γραφομηχανής.

1903:Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Χέι και ο βρετανός πρεσβευτής Μάκλ Χένρι Χέρμπερτ δημιουργούν μία κοινή επιτροπή για τον καθορισμό των συνόρων της Αλάσκας.

1905: Διατάσσεται η κατάσχεση της μετάφρασης της Καινής Διαθήκης στη Δημοτική.

1908: Πραγματοποιείται θορυβώδες συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Πιεζόμενοι από τους εφοριακούς να πληρώσουν τους φόρους επιτηδεύματος και οικοδομών, οι κάτοικοι των Τρικάλων προβαίνουν σε διαδήλωση και προξενούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια.

1912: Καταστροφικός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στον Ασπρογέρακα Κεφαλονιάς. Ο σεισμός ερημώνει μερικώς την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Χάνουν τη ζωή τους 8 άτομα. Ισχυροί μετασεισμοί ακολουθούν για 4 μήνες.

1913: Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.

Mixhail_Moutousis

 

1924:Η ρωσική πόλη Αγία Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ, τρεις ημέρες μετά το θάνατο του Λένιν, προς τιμήν του νεκρού κομμουνιστή ηγέτη.Την ίδια μέρα στην Ιταλία, ο Μουσολίνι διαλύει όλα τα μη φασιστικά εμπορικά σωματεία.

1935: Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο.

1939: Σεισμός 8,3 Ρίχτερ σκοτώνει 30.000 άτομα στη Χιλή.

1946: Δημιουργείται η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας από τον ΟΗΕ.

1960: Εβδομάδα των Οδοφραγμάτων στην Αλγερία: Σημαντική εξέγερση στο Αλγέρι ενάντια στη γαλλική αποικιακή πολιτική.

1961: Η Μέριλιν Μονρόε χωρίζει με τον τρίτο σύζυγό της, το θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, έπειτα από 4,5 χρόνια έγγαμου βίου.

 

 

1963: Τελούνται οι αρραβώνες του διαδόχου του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνου με την κόρη της Ίνγκριντ της Δανίας, Άννα Μαρία.

1966: Περίπου 117 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη συντριβή αεροσκάφους Boeing της Air India στο Λευκό Όρος, μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας.

1982: Ξεσπά ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον πολιτικό γάμο.

1986: Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Voyager 2» πλησιάζει τον πλανήτη Ουρανό για την πρώτη λεπτομερειακή φωτογράφισή του. Η ελάχιστη προσέγγιση του Ουρανού σε απόσταση 81.500 χιλιομέτρων επιτρέπει στο Βόγιατζερ να φωτογραφίσει αρκετά από τα μαύρα φεγγάρια του πλανήτη, ενώ ανακάλυψε 10 ακόμη, καθώς και δυο αραιούς δακτύλιους.

1991: Η Βουλή των Σκοπίων ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1994: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλο.

1995: Ο «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» (ΕΛΑ) τοποθετεί βόμβα στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της ΑΣΟΕΕ. Στην προκήρυξη, η πράξη συνδέεται με την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης να αναθεωρηθεί το καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου.

2007: Με πεντασέλιδη προκήρυξή της στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στις 12 Ιανουαρίου. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ έσπασαν τζάμια του κτιρίου. Οι ζημιές εντοπίστηκαν στον τρίτο όροφο και ειδικότερα στο γραφείο του Αμερικανού πρέσβη.

2010: Η ταινία «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, με έσοδα 1,859 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, σπάει το ρεκόρ εισιτηρίων που κατείχε ο Τιτανικός από το 1998.

2011: Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώνεται στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας. Από την ισχυρή έκρηξη σκοτώνονται 37 άνθρωποι και τραυματίζονται 173. Την ευθύνη για την επίθεση θα αναλάβει ο ηγέτης των Τσετσένων ισλαμιστών ανταρτών, Ντόκου Ουμάροφ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

76 – Αδριανός, 14ος ρωμαίος αυτοκράτορας

 

 

1705 – Φαρινέλλι, Ιταλός καστράτο τραγουδιστής

1712 – Φρειδερίκος Β’, βασιλιάς της Πρωσίας

1732 – Πέτρος Αυγουστίνος Καρόν ντε Μπομαρσέ, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας

1776 – Ερνστ Χόφμαν, Γερμανός συγγραφέας και συνθέτης

1862 – Ήντιθ Γουάρτον, Αμερικανίδα συγγραφέας του βιβλίου Τα χρόνια της αθωότητας, βραβείο Πούλιτζερ 1921.

1873 – Λέον Τσόλγκος, ουγγρικής καταγωγής αμερικανός αναρχικός, που δολοφόνησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μακίνλεϊ και εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα. (Θαν. 29/10/1901)

1888 – Ερνστ Χάινκελ, Γερμανός σχεδιαστής και κατασκευαστής αεροσκαφών.

1917 – Έρνεστ Μποργκνάιν, Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με όσκαρ για την ταινία Μάρτι.

1922 – Τσαρλς Σοκαρίδης, ελληνοαμερικανός ψυχίατρος. (Θαν. 25/12/2005)

Charles_Socarides

 

1925 – Μαρία Τόλτσιφ, Αμερικανίδα μπαλαρίνα, πρώτη χορεύτρια του μπαλέτου της Νέας Υόρκης.

1928 – Ντέσμοντ Μόρις, ανθρωπολόγος

1941 – Νιλ Ντάιαμοντ, Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης.

1941 – Άαρον Νέβιλ, τραγουδιστής μέλος του συγκροτήματος της rhythm and blues μουσικής Νέβιλ Μπράδερς.

1943 – Σάρον Τέιτ, ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στην ταινία του Πολάνσκι «Η Νύχτα των Βρικολάκων». Η Τέιτ έπεσε θύμα του δολοφόνου Τσαρλς Μάνσον, το 1969.

1949 – Τζον Μπελούσι, ηθοποιός γνωστός από την ταινία Blues Brothers.

1959 – Ναστάζια Κίνσκι, Γερμανίδα ηθοποιός

1968 – Μαίρη Λου Ρέτον, Αμερικανίδα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, η οποία κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1984 στο Λος Άντζελες.

1986 – Μίσα Μπάρτον, Αγγλίδα μοντέλο και ηθοποιός

1987 – Αντελίνο Βιεϊρίνια, ποδοσφαιριστής

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

41 – Καλιγούλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας

772 – Πάπας Στέφανος Γ΄

1336 – Αλφόνσος Δ’, βασιλιάς της Αραγωνίας

1822 – Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, αλβανικής καταγωγής οθωμανός δεσπότης της Ηπείρου, που φονεύτηκε από τους Οθωμανούς. (Γεν. 1741)

Ali_Pasha

 

1920 – Αμαντέο Μοντιλιάνι, ζωγράφος και γλύπτης.

1965 – Ουίνστων Τσώρτσιλ, Βρετανός πολιτικός, γνωστός ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Winston_Churchill

 

1975 – Λάρι Φάιν, μέλος του Τρίο Στούτζες.

1986 – Λαφαγιέτ Χούμπαρντ, ιδρυτής της Εκκλησίας των Σαϊεντολόγων.

1986 – Στέργιος Βαλιούλης, λογοτέχνης

2003 – Τζιάνι Ανιέλι, επίτιμος πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat και πρόεδρος της Γιουβέντους.

2007 – Ιωάννης Φουντούλης, Λειτουργιολόγος, Πανεπιστημιακός.

2012 – Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Σκηνοθέτης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close