ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oμολογία εγκλήματος από ΣΥΡΙΖΑ;-Aρνήθηκε να καταθέσει το επίσημο έγγραφο της ΠΓΔΜ με το κείμενο του Συντάγματος τους

Κατρούγκαλος: «Δικαίωμα τους να λέγονται Μακεδόνες»

Ομολογία εγκλήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς αρνήθηκε και να καταθέσει το επίσημο έγγραφο της ΠΓΔΜ με το κείμενο του Συντάγματος ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Κατρούγκαλος τόνισε πως ειναι “δικαίωμα των σκοπιανών να λέγονται Μακεδόνες”!

Από νωρίς το πρωί, εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμιζε:

«Και πάλι δεν θα έχουμε το νέο κείμενο, το συνολικό κείμενο του Συντάγματος. Είναι αδιανόητο να συζητάμε σε ένα κενό.

Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το έχουμε ούτε στην Ολομέλεια. Θα το θέτουμε συνέχεια, αφού είναι απαραίτητο στοιχείο για την εικόνα συνολικής συμφωνίας».

Την ίδια ώρα, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίαζαν:

«Πληροροφίες που έχουμε είναι ότι το συνταγματικό κείμενο είναι χειρότερο από Συμφωνία των Πρεσπών και γι’ αυτό δεν το δίνουν».

Αντί άλλης απάντησης ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε στα πρακτικά ένα κείμενο, το οποίο –όπως είπε- είναι το συνταγματικό κείμενο της γείτονος το οποίο εκτύπωσε(!) από κυβερνητική ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι ικανοποιεί το αίτημα της αντιπολίτευσης, κατέθεσε το κείμενο με τις τροπολογίες, αλλά αμετάφραστο στην αγγλική, υποστηρίζοντας ότι έτσι το κατέβασε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως οι ελληνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ δεν έχουν καταγράψει τις σχετικές κρίσιμες αλλαγές που έγιναν τις περασμένες ημέρες στη Βουλή των Σκοπίων.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν έντονη ζητώντας από τον Υπουργό να αναθέσει τη μετάφρασή του στη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου προκειμένου το κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή στα ελληνικά. 

Το γεγονός ότι το στρατηγείο της ελληνικής διπλωματίας δεν είχε να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο επίσημο έγγραφο που να εξασφάλισε διά της διπλωματικής οδού, και πως κατετέθη κείμενο στα αγγλικά, προκάλεσε –όπως ήταν φυσικό- πολλά αρνητικά σχόλια από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Επιπροσθέτως προκύπτει ότι οι όποιες συνταγματικές αλλαγές δεν ενσωματώθηκαν στον καταστατικό χάρτη της ΠΓΔΜ, αλλά παρατίθενται στο τέλος του αρχικού κειμένου, με τον κ. Κατρούγκαλο να σημειώνει ότι αυτή είναι πάγια πρακτική(!) στη γείτονα – και παρουσιάστηκε και σε προηγούμενες αναθεωρήσεις.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά, πάντως, από μια πρώτη ανάγνωση του αγγλικού κειμένου, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επισήμαινε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν αναφορές και σε Μακεδόνες γειτονικών χωρών, στοιχείο που θεωρείται ότι μπορεί να υποκρύπτει αλυτρωτικές διαθέσεις.

Υψηλή τόνοι και από τη Λιάνα Κανέλλη

«Δεν διατυπώσαμε εμείς κανένα αίτημα για το πλήρες κείμενο, όμως θέλω να μιλήσω για τη λεπτότητα καταχώρησης στα πρακτικά ενός κειμένου στα αγγλικά. Το 2015 στο Δημοψήφισμα ωρυόταν όλη η επικράτεια επειδή είχατε βάλει ακόμα και στα ψηφοδέλτια τον αγγλικό τίτλο. Να ακολουθούμε ότι μας λέει το «his master voice» αλλά να το φέρνουμε και στα πρακτικά;» σχολίασε η κυρία Κανέλλη.

Κατρούγκαλος: «Δικαίωμα των Σκοπιανών να αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες»

«Δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού», υποστήριξε ότι αποτελεί η αναφορά σε «Μακεδόνες» που υπάρχει στην Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος πυροδοτώντας νέα παρέμβαση από τον κ. Πάνο Καμμένο.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό.

Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε:

«Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία;

Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους δεν μπορούμε να επέμβουμε και ότι η συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού.

«Ήμουν σαφής, είπα τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθεαυτή ως Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, όλους τους οργανισμούς, όλα τα δημόσια κτίρια την ονομασία που έχει τώρα από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία.

Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνο δημόσιους οργανισμούς και φορείς, αφορά και εκείνους τους ιδιωτικούς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το κράτος οπουδήποτε υπάρχει ονομασία κράτους εκεί η συμφωνία είναι ρητή. Από την άλλη πλευρά υπάρχει δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού .

Στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους που μπορούμε να επέμβουμε αυτό γινεται εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και την δική μας ιστορία. Κατοχυρώνουμε λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνίας. Το Μακεδόνας είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της συμφωνίας για αναγνώριση λαού. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν ταυτότητα. Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια όχι εθνότητα όχι λαό».

Διαγωνισμός προδοσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – N.Φίλης: «Η Mακεδονία δεν ήταν ελληνική, έγινε ελληνική»

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στο θέμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας είπε:

«Η Mακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική και όταν ακούγεται ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική είναι  αλυτρωτισμός όσο και αν δεν αρέσει.»

Μάλιστα ο κ. Φίλης προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπάνω λέγοντας:

«Και για να είμαστε ακόμα πιο συγκεκριμένοι η Μακεδονία έγινε ελληνική».

Η ΝΔ ζητάει και την επιστολή παραίτησης Κοτζιά

Νωρίτερα ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Επιζήμια για τη χώρα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι εκχωρεί στα Σκόπια εθνικά δικαιώματα της ελληνικής Μακεδονίας.

«Λίγο πριν λήξει η θητεία σας -και παρά τη συντριπτική βούληση του ελληνικού λαού που είναι απέναντι- αντί να αναζητείτε ευρείες πλειοψηφίες σε κορυφαία ζητήματα όπως αυτό, προχωράτε με υστεροβουλία στην ψήφιση της Συμφωνία. Στόχευση και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διχάσει τη ΝΔ και αφού δεν κατάφερε να το κάνει αυτό, προσπάθησε και διέλυσε άλλα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button