ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

«Όχι» του Αγίου Όρους στη Συμφωνία των Πρεσπών – Zητάει την προκήρυξη δημοψηφίσματος

Την κάθετη αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών διατυπώνει εκ νέου η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, η οποία προαναγγέλλει τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο της Κυριακής υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. 

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν εκκλησιαστικά μέσα, ζητάει από την κυβέρνηση να «σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού» και να προκηρύξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της συμφωνίας.

Πριν την υπογραφή στις Πρέσπες

Στο πλαίσιο αυτό, το Άγιο Όρος γνωστοποιεί την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, στις 20 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας:

Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους εν συνεχεία της από 26ης Ιουνίου 2018 ανακοινώσεως αυτής, με την οποία είχε εκφρασθεί η αντίθεσίς της πρός την υπογραφείσα Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την επικείμενη κατάθεση της Συμφωνίας πρός ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζει εκ νέου ότι το Άγιον Όρος θεωρεί ως περιφρόνηση της ιστορίας και της αληθείας την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσης» και «μακεδονικής εθνικότητος» υπό της Ελληνικής Πολιτείας εις το γειτονικό Κράτος.

Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβασθεί την βούληση του Ελληνικού λαού προχωρώντας εις την δειξαγωγή δημοψηφίσματος προ της κυρώσεως τής Συμφωνίας, δεδομένου ότι με αυτήν παραχωρείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας εις γειτονικό έθνος με όλες τις συνέπειες τούτου. Επομένως θα πρέπει οπωσδήποτε να εκφρασθεί ο Ελληνικός λαός.

Επίσης η Ιερά Κοινότης απεφάσισε να αποστείλει εκπροσώπους της εις την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία διοργανώνεται εις Αθήνας την ερχομένη Κυριακή, 20ή Ιανουαρίου, ενώνοντας την φωνή του Αγίου Όρους με την φωνή των Ελλήνων κατά της σχεδιαζομένης κυρώσεως της Συμφωνίας.

Δεόμενοι προς τον Θεόν και προς την προστάτιδα του Αγιωνύμου Τόπου Κυρίαν Θεοτόκον να διαφυλάττουν το Γένος μας, ποιούμεν υστάτην έκκλησιν προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω και κατά την εσχάτην στιγμήν, να μην προχωρήσουν εις την κύρωση της Συμφωνίας, προ της διενεργείας δημοψηφίσματος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button