ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τείχος» προστασίας στο Αιγαίο: Θωρακίζονται με 100 αντιαεροπορικά & αντιαποβατικά πυροβόλα

Επί ποδός & το ΠΝ στο Καστελόριζο

Αντιαεροπορικά όπλα (Rheinmetall) – τα οποία παραχωρήθηκαν στον Στρατό Ξηράς από την Πολεμική Αεροπορία – αναπτύχθηκαν μέσα στο 2018 στα περισσότερα από τα νησιά που έχουν απέναντί τους την Τουρκία και συγκεκριμένα στα Τάγματα Εθνοφυλακής (ΤΕΘ).

Από την Αεροπορία διατέθηκαν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) 100 πυροβόλα και το μεγαλύτερο μέρος τους έχουν λάβει θέση στα νησιά, από τον Βορρά έως τον Νότο του Αιγαίου, ενώ ένα μικρό ποσοστό κρατήθηκε ως «back up» για ανταλλακτικά. Η εντολή που δόθηκε από τους επιτελείς του ΓΕΣ, ήταν να μην υπάρχει καμία χρονοτριβή και τα αντιεροπορικά πυροβόλα να τεθούν άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Με ταχύτατες διαδικασίες δηλαδή αξιολογήθηκε και ελέγχθηκε το υλικό που δόθηκε από την Αεροπορία στον Στρατό Ξηράς αλλά και η μεταφορά και εγκατάστασή τους στα νησιά.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ

Το αντιαεροπορικό πυροβόλο Rheinmetall MK 20-MOD.RH με το οποίο ενισχύθηκαν τα ΤΕΘ των νησιών είναι όπλο γερμανικής κατασκευής. Η ταχυβολία του και η ακρίβεια βολής επιτρέπουν την προσβολή στόχων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη, καθώς και την αντιμετώπιση επίγειων στόχων.

Γι’ αυτό άλλωστε αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως αντιαποβατικό και να τεθεί στη διάθεση του Στρατού Ξηράς για την άμυνα των νησιών μας. Το δραστικό βεληνεκές για εναέριους στόχους ανέρχεται στα 1,2 χλμ. μέτρα ενώ για επίγειους στόχους ανέρχεται στα 2,5 χλμ. Διαθέτει μάλιστα πολύ σύγχρονα όργανα σκόπευσης. Εχει υπολογιστή ο οποίος τροφοδοτείται, κατά προσέγγιση, με τα στοιχεία του στόχου (απόσταση – ταχύτητα) από τον χειριστή του όπλου.

Η ΡΙΤΣΟΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Tην ίδια στιγμή, το ΠΝ θωρακίζει και το Κατελόριζο, καθώς οι παρουσίες πολεμικών πλοίων στη περιοχή είναι διαρκείς.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Το σενάριο ενός «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία με μία απόβαση τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό νησί ή βραχονησίδα – υπάρχει εξάλλου το προηγούμενο των Ιμίων – είναι ένα από αυτά που ανέκαθεν μελετούν οι επιτελείς του «Πενταγώνου».

Σε όλες τις μεγάλες ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν πάντα αποβατικά σενάρια, ενώ συστηματικά και οι τρεις Κλάδοι (Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό) επεξεργάζονται και ανανεώνουν τα σχέδια αποτροπής μιας τέτοιας πιθανότητας. Υπό αυτά τα δεδομένα το ΓΕΣ έκρινε ότι είναι απαραίτητο τα αντιαεροπορικά με ρόλο αντιαποβατικών να είναι άμεσα ετοιμοπόλεμα.

Αυτό που προβληματίζει όμως ιδιαίτερα τους Έλληνες επιτελείς είναι η συνεχής παρουσία σε «ασκήσεις» Τούρκων πεζοναυτών μαζί με ομάδες κομάντος SAT-SAS.

Θέλουν τις ειδικές δυνάμεις τους «ζεστές» εκεί στην Άγκυρα και τις κρατούν ετοιμοπόλεμες μιας και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις τους θέλουν να υπερασπιστούν την «γαλάζια πατρίδα» , η έκταση της οποίας αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για πολλές χώρες της περιοχής.

Σχεδόν όλα τα σενάρια αυτών των ασκήσεων προβλέπουν καταστάσεις δράσης λόγω «καταπιεζόμενου πληθυσμού» και για αυτό η Τουρκία ενεργοποιεί την δύναμη ταχείας επέμβασης και πραγματοποιεί απόβαση αφού έχει κυκλώσει .

Αυτό το σενάριο εφαρμόζεται κατά κόρον στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση EFES με κύκλωση του «γαλάζιου νησιού» από ισχυρές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button