ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΡΩΣΙΑ

Παρέμβαση Μόσχας για Σκοπιανό: «Να εξεταστεί το ζήτημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» – Ο Ελληνικός λαός δεν στηρίζει την Συμφωνία»

  • Το Κρεμλίνο λαμβάνει θέση πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο για τα τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα στα Βαλκάνια και ειδικότερα στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την εκτίμηση της Μόσχας ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών μετέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η θέση της Ρωσίας πάνω στο ζήτημα «παραμένει αμετάβλητη»

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου».

Το σημαντικότερο κομμάτι της ανακοίνωσης βρίσκεται στο σημείο που αναφέρει πως δεν υπάρχει «ευρεία λαϊκή στήριξη.» Με λίγα λόγια μας λέει πως τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια, οι λαοί δεν στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια για διαφορετικούς λόγους.

Οι Σκοπιανοί έχουν αλυτρωτικές βλέψεις, ενώ στη πατρίδα μας, ουδείς Έλληνας θέλει να χαριστεί, ή καλύτερα να ξεπουληθεί η Ιστορία μας σε ένα τεχνητό κρατίδιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Αύριο, εν τω μεταξύ, ξεκινάει η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, με στόχο η ψηφοφορία να διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης. Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν τον Ιούνιο τη Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, επιτρέποντας έτσι στη γειτονική χώρα να ενταχθεί στο NATO και την ΕΕ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button