ΙΣΤΟΡΙΑ

11 Ιανουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – 532: Η Στάση του Νίκα

532: Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα. O Ιουστινιανός κινητοποιεί το στρατό και η στάση τελειώνει στον Ιππόδρομο στις 18 Ιανουαρίου, όπου εγκλωβίζουν τους επαναστάτες και τους κατασφάζουν. Η καταστολή της αφήνει πίσω της 30.000 νεκρούς.

 

 

(Στο τέλος του άρθρου και τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο & φωτό )

 

Το 532 μ.Χ στην Κωνσταντινούπολη, την εποχή όπου αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστινιανός, πραγματοποιήθηκε μια λαϊκή εξέγερση η οποία βάφτηκε με το αίμα των επαναστατών. Διήρκεσε οχτώ ημέρες, ώσπου να πνιγεί στο αίμα από τον αυτοκρατορικό στρατό. Αποτέλεσε ίσως και την χειρότερη εσωτερική ταραχή στην ιστορία της Πόλης που ανέδειξε τις αντιφάσεις που υπήρχαν, ενώ δεκάδες χιλιάδες κόσμος έχασε τη ζωή του. Η εξέγερση αυτή ονομάστηκε Στάση του «Νίκα».

 

Πρωταγωνιστές αποτέλεσαν οι «Βένετοι» και οι «Πράσινοι», οι οποίοι αποτελούσαν οργανώσεις φιλάθλων  του Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης και η καταγωγή τους κατά κύριο λόγο ήταν από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Οι αρματοδρομίες είναι το πιο δημοφιλές άθλημα την εποχή εκείνη και εκτός από τις προαναφερθείσες οργανώσεις, υπήρχαν και οι «Ρούσσοι» και ο «Λευκοί», οι οποίες είχαν λιγότερη δημοτικότητα, ενώ είναι εύκολα κατανοητό πως τα ονόματα προερχόταν από τα χρώματα της ομάδας. Οι συγκεκριμένοι δήμοι είχαν αρκετά σημαντική δύναμη, κυρίως λόγο του αριθμού τους, καθώς πολλές φορές λειτουργούσαν σαν συμμορίες, ενώ επίσης παρενέβαιναν και σε πολιτικές αποφάσεις

Κατά το πέρασμα των χρόνων υπήρχαν αρκετές αψιμαχίες μεταξύ των οπαδών των ομάδων. Είχε έρθει όμως η στιγμή το 531 μ.Χ, όπου η κατάσταση ξέφυγε εξ’ ολοκλήρου. Ένας «βενετός» και ένας «πράσινος» κατηγορούνται για δολοφονία και καταδικάζονται σε θάνατο.

Ο Ιουστινιανός όμως, δηλωμένος οπαδός των Βενετών και έχοντας την πλήρη εξουσία σε δικαστικά θέματα, μετατρέπει την ποινή θανάτου, σε ποινή φυλάκισης. Βλέποντας την αλλαγή κρίσης του αυτοκράτορα, οι οπαδοί των δύο ομάδων που ανήκαν οι κατηγορούμενοι, αλλά και πολίτες οι οποίοι ήταν δυσαρεστημένοι με την πολιτική του και βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να κινηθούν εναντίον του, παρακινούμενοι ή μη, ξεκινάν μια κίνηση έτσι ώστε να αφεθούν οι κατηγορούμενοι ελεύθεροι. Ο Ιουστινιανός όμως τους αγνοεί επιδεικτικά.

Η αδιαφορία του Ιουστινιανού κόστισε αρκετά, κυρίως σε ανθρώπινες ζωές. Το πλήθος πλέον έχει ξεσηκωθεί και ολοένα και μεγάλωνε. Οι δύο κατηγορούμενοι έδωσαν την αφορμή και στους αγανακτισμένους με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του αυτοκράτορα, τη βαριά φορολογία και την κρατική αυθαιρεσία, ενώ άρχισαν να πυρπολούν κτήρια και να προκαλούν ζημιές άνευ προηγουμένου, ακόμα και στην Αγία Σοφία. Το σύνθημα «Νίκα» ακούγεται σε όλους τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Η κατάσταση σιγά σιγά έφτανε σε ακραίο σημείο, γεγονός το οποίο προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι συγκλητικοί και οι ευγενείς, βλέποντας πως τα συμφέροντα τους μειώνονταν ολοένα και περισσότερο. Συγκεντρώνονται στον Ιππόδρομο και ανεβάζουν στο θρόνο τον Υπάτιο, ανιψιό του πρώην αυτοκράτορα Αναστάσιου.

Στάση του «Νίκα»

Ο Ιουστινιανός, αδυνατούσε να ελέγξει την κατάσταση. Ήταν σχετικά νέος στην αυτοκρατορική θέση, καθώς είχε αναλάβει τα καθήκοντα του το 527, ενώ παράλληλα είχε να αντιμετωπίσει και εξωτερικά προβλήματα, όπως τους Πέρσες. Ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει την Πόλη, όταν ανέλαβε δράση η δυναμική γυναίκα του, Θεοδώρα. Με τα περίφημα λόγια της «ὡς καλὸν ἐντάφιον ἡ βασιλεία ἐστί» και με την πειθώ της, αλλάζει την στάση του Ιουστινιανού. Δίνει διαταγή και οι στρατηγοί του, Βελισάριος και Μούνδος, αναλαμβάνουν δράση.

Οι δύο στρατηγοί δεν είχαν στη διάθεση  αρκετούς άνδρες για να αντιμετωπίσουν τον όχλο που κινούνταν στην Πόλη. Λέγεται πως δεν είχαν στην διάθεση τους περισσότερους από 400 άνδρες. Ο Βελισάριος ως πιο έμπειρος ανέλαβε τη διοίκηση. Το σχέδιο του είχε ως εξής, διέταξε τον Μούνδο να κινηθεί με τους μισούς στρατιώτες προς τον ιππόδρομο, μέσω του προστεγασμένου διαδρόμου.

Ο ίδιος και οι άνδρες του κινήθηκαν πεζοί στην κύρια πύλη του ιπποδρόμου. Επίσης δόθηκε η εντολή, να έχουν βρεγμένους μανδύες και κουκούλες για να προστατεύονται από τις φλόγες που έκαιγαν πλέον στην μισή Πόλη. Η στρατιώτες πίστευαν πως όδευαν σε σίγουρο θάνατο, καθώς ο αριθμός τους ήταν αναλογικά πολύ λιγότερος από τον εξεγερμένο λαό.

Σκοπός τους ήταν να τους περικυκλώσουν στον Ιππόδρομο. Ο Μούνδος και οι άνδρες του είχαν επίσης πάρει θέσεις και ο Βελισάριος διέταξε τους άνδρες του να επιτεθούν. Ο αρχικά αποφασισμένος και ασταμάτητος όχλος, παραμέρισε έντρομος. Παρόλο που τον οδηγούσε ένα ιδιαίτερο μένος, δεν διέθετε ούτε την ψυχραιμία, ούτε τον οπλισμό για να αντιμετωπίσει τακτικά στρατεύματα με εμπειρία σε πολέμους.

Πλέον είχαν περικυκλωθεί και δεν φαινόταν κάποια σωτήρια οδός. Οι δύο ομάδες στρατιωτών, υπό την ηγεσία του Βελισάριου και του Μούνδου αντίστοιχα, επιτέθηκαν και από τις δύο πλευρές. Ο αρχικός φόβος του πλήθους, μετατράπηκε γρήγορα σε πανικό, ο οποίος οδήγησε σε σφαγή, καθώς δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πάνω στον πανικό τους πως ο αριθμός τους ήταν αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν του στρατού.

Η καταστολή της «Στάσης του Νίκα» στις 18 Ιανουαρίου του 532 άφησε πίσω της 30.000 νεκρούς. Την επόμενη ημέρα ο Ιουστινιανός διέταξε την εκτέλεση του σφετεριστή του θρόνου, Υπάτιου και του αδελφού του. Ήταν  η αρχή της αυτοκρατορικής θητείας του Ιουστινιανού, ενός από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες  του Βυζαντίου

‘Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

532: Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα. Οι «Πράσινοι και οι Βένετοι», ωθούν το λαό σε στάση κατά του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Για αρκετές ημέρες η πόλη βρίσκεται στο έλεος του όχλου. O Ιουστινιανός κινητοποιεί το στρατό και η στάση τελειώνει στον Ιππόδρομο στις 18 Ιανουαρίου, όπου εγκλωβίζουν τους επαναστάτες και τους κατασφάζουν. Η καταστολή της αφήνει πίσω της 30.000 νεκρούς.

 

976: Ο Βασίλειος Β΄ο επονομαζόμενος και Βουλγαροκτόνος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου σε ηλικία 18 ετών, με συναυτοκράτορα τον αδερφό του Κωνσταντίνο Η’.

1055: Η Θεοδώρα αναγορεύεται αυτοκράτειρα του Βυζαντίου.

1569: Γίνεται η πρώτη κλήρωση λαχείου στην Αγγλία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Το λαχείο εξέδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ για την ενίσχυση των δημοσίων έργων.

1693: Το ηφαίστειο της Αίτνας εκρήγνυται. Ακολουθεί ισχυρότατος σεισμός που προκαλεί το θάνατο 60.000 ανθρώπων και καταστρέφει μεγάλες περιοχές της Σικελίας και της Μάλτας.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταφέρει την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα.

1861: Η Αλαμπάμα γίνεται η 4η πολιτεία που αποσχίζεται από τις ΗΠΑ.

1901: Οι Ρώσοι και οι Βρετανοί συμφωνούν στο θέμα της διχοτόμησης της Κίνας.

1904:Τίθενται τα θεμέλια του Μαράσλειου Εκπαιδευτήριου.

1908: Το Γκραν Κάνυον κηρύσσεται από τον πρόεδρο Θεόδωρο Ρούσβελτ Εθνικό Μνημείο.

1913: Το πρώτο σεντάν αυτοκίνητο εμφανίζεται στο 13ο ΑutoShow στη Νέα Υόρκη.

1915: Η βρετανική κυβέρνηση με επίσημη διακοίνωση προς την Ελλάδα την προσκαλεί να πολεμήσει στο πλευρό των Συμμάχων. Στη διακοίνωση αυτή γίνεται για πρώτη φορά λόγος για παραχωρήσεις εδαφών της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα.

1916: Ο μοναδικός βουλευτής του γερμανικού Ράιχσταγκ που προσπαθεί να καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων είναι ο Καρλ Λίμπκνεχτ της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, αργότερα ιδρυτής του γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ζητά να ενημερωθεί το Σώμα για την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από τους Τούρκους, ερώτηση που προκαλεί την άμεση διακοπή της συνεδρίασης.

 

1916: Γαλλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κέρκυρα. Ως δικαιολογία προβάλλεται η στρατιωτική ασφάλεια των συμμάχων από τον υποβρυχιακό πόλεμο των Γερμανών (οι οποίοι, κατά τους συμμάχους, ανεφοδιάζονταν στην Κέρκυρα) και η ανάγκη υποδοχής του σερβικού στρατού, ύστερα από την κατάρρευση του σερβικού μετώπου.

1922: Γίνεται για πρώτη φορά χρήση ινσουλίνης για τη θεραπεία του διαβήτη.

1928: Ο Ιωσήφ Στάλιν εξορίζει στην Άλμα-Άτα, μία απομακρυσμένη περιοχή της ΕΣΣΔ στη Κεντρική Ασία, τον Λέοντα Τρότσκι, έναν από τους ηγέτες της επανάστασης των Μπολσεβίκων. Ο Τρότσκι θα ζήσει εκεί για ένα χρόνο, πριν εκδιωχθεί δια παντός από τη Σοβιετική Ένωση.

1930: Ο Κωστής Παλαμάς αναλαμβάνει πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιαπωνία καταλαμβάνει την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και κηρύσσει τον πόλεμο στην Ολλανδία, εισβάλλοντας στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (σημερινή Ινδονησία).

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βρετανία και οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τα δικαιώματα τους στα εδάφη της Κίνας.

1944: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αγγλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν γερμανικούς στόχους στον Πειραιά από τις 12 το μεσημέρι και για 3 ώρες. Από το ανηλεές σφυροκόπημα η πόλη θα υποστεί τεράστιες καταστροφές και τα θύματα θα φτάσουν τις 5.500.

1946: Ο Εμβέρ Χότζα κηρύσσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας και αυτοαναγορεύεται πρόεδρος.

1962: Πάνω από 3.000 άνθρωποι σκοτώνονται από καθίζηση εδάφους, που προκαλεί χιονοστιβάδα στο βουνό Χουασκαράν στις Άνδεις του Περού.

1963: Ανοίγει η πρώτη ντισκοτέκ. Βρίσκεται στο Λος Άντζελες και ονομάζεται «Whisky A Go-Go».

1979: Ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και ιδρύει το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ).

 

1989: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάνει την ιστορική δήλωση ότι «η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο».

2007: Αρχίζει και στην Ελλάδα η διανομή του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Την ίδια μέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απαγορεύει την τέλεση γάμων και βαπτίσεων σε ιδιωτικά παρεκκλήσια και υπαίθριους χώρους.

2010: Δολοφονείται ο κύπριος επιχειρηματίας Άντης (Ανδρέας) Χατζηκωστής, διευθυντής του εκδοτικού συγκροτήματος ΔΙΑΣ, στον οποίο ανήκει το κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι ΣΙΓΜΑ και η εφημερίδα Σημερινή.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

347 – Θεοδόσιος ο Μέγας, ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. (Θαν. 17/1/395)

 

1803 – Εκτόρ Μπερλιόζ, Γάλλος συνθέτης.

1815 – Τζον ΜακΝτόναλντ, πρώτος πρωθυπουργός του Καναδά.

1853 – Γεώργιος Ιακωβίδης, έλληνας ζωγράφος, από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της «Σχολής του Μονάχου». (Θαν. 13/12/1932)

1885 – Άλις Πολ, Αμερικανίδα φεμινίστρια, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας.

1906 – Άλμπερτ Χόφμαν, Ελβετός χημικός που ανακάλυψε το LSD και την παραισθησιογόνο δράση του.

1910 – Νίκος Καββαδίας, Έλληνας ποιητής. (Θαν. 10/2/1975)

 

1918 – Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (Alexander Solzhenitsyn), Ρώσος συγγραφέας που το 1970 τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

1923 – Ο Γρηγόρης Φαράκος γεννιέται στο Ναύπλιο

1930 – Ροντ Τέιλορ, Αυστραλός ηθοποιός και σταρ του Χόλιγουντ.

1934 – Ζαν Κρετιέν, πρωθυπουργός του Καναδά.

1946 – Τζον Πάιπερ, Αμερικανός ιεροκληρυκας, συγγραφέας και εκκλησιαστικός ηγέτης.

1953 – Κώστας Σκανδαλίδης, πολιτικός του ΠΑΣΟΚ

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

314 – Πάπας Μιλτιάδης

705 – Πάπας Ιωάννης ΣΤ΄

1055 – Κωνσταντίνος Θ’, αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

1494 – Ντομένικο Γκιρλαντάιο, Ιταλός ζωγράφος της πρώιμης αναγέννησης

1801 – Ντομένικο Τσιμαρόζα, Ιταλός συνθέτης

1923 – Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Α΄ των Ελλήνων πεθαίνει στο Παλέρμο της Σικελίας.

 

1928 – Τόμας Χάρντι, συγγραφέας.

1951 – Γρηγόριος Ξενόπουλος, Έλληνας συγγραφέας και δημιουργός της «Διάπλασης των Παίδων».

1952 – Μπεν Κρίνσοου, παίκτης του γκολφ.

1958 – Έτνα Πέρβιανς, σταρ του βωβού κινηματογράφου και συχνά συμπρωταγωνίστρια του Τσάρλι Τσάπλιν

1966 – Αλμπέρτο Τζιακομέτι, Ιταλός γλύπτης

1968 – «Πάντι» Ντρίσκολ, Αμερικανός παίκτης του ράγκμπι

1992 – Χουάν Ζιλμπέρτο Φούνες, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, στην Αργεντινή στα 28 του χρόνια από καρδιακή προσβολή

2006 – Μάρκους Λέφελ, Γερμανός μουσικός, γνωστός από το γερμανικό trance συγκρότημα «Jam and Spoon» τραγούδι «Right in the night» (1994), από καρδιακή προσβολή.

2008 – Έντμουντ Χίλαρι, νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου στα Ιμαλάια, στις 29 Μαΐου 1953. (Γεν. 20/7/1919)

 

2015 – Ανίτα Έκμπεργκ, σουηδή ηθοποιός. (Γεν. 29/9/1931)

2015 – Μπάμπης Γκολές, τραγουδιστής, από τους κυριότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του ρεμπέτικου. (Γεν. 1947)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button